
Dzeny | Jablkové rezy s pudingom
Tento fantastický jablkový koláč s piškótami a pudingom piekla moja mama, tak som hneď nafotila a vymámila recept. Mne chutil veľmi, určite bude chutiť aj vám.
Cesto: | ||
250 | gramov | hladká múka |
250 | gramov | Palmarin |
70 | gramov | biely jogurt |
1⁄2 | polievková lyžica | ocot |
štipka | soľ | |
Plnka: | ||
1 | balík | piškóty |
1 | kilogram | jablká strúhané |
1 | balík | vanilkový cukor |
Krém: | ||
1 | liter | mlieko |
3 | balíky | Zlatý klas |
200 | gramov | práškový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
Z múky, Palmarinu, jogurtu, octu a soli zamiesime cesto a dáme ho na dve hodiny do chladničky.
Cesto potom rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme a dáme na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech.
Na cesto poukladáme piškóty tak, aby sme zakryli celú plochu cesta.
Kilo postrúhaných jabĺk rozložíme na piškóty, posypeme ich 4 polievkovými lyžicami práškového cukru a jedným balíčkom vanilkového cukru.
Krém: Do hrnca dáme zovrieť 700 ml mlieka, v ktorom rozpustíme 200 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. V troch deci studeného mlieka, ktoré nám zostalo, rozmiešame tri balíčky Zlatého klasu. Keď 700 ml mlieka v hrnci zovrie, vlejeme doň tri deci mlieka zo Zlatým klasom a miešame do zhustnutia.
Ešte horúci krém natrieme na jablká na plechu.
Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a krém ním zakryjeme. Cesto potom popicháme vidličkou.
Pečieme do zlatista na 180 stupňov cca 40 minút alebo podľa skúseností so svojom rúrou.
Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.
Množstvo piškót – 1,5 balíka – platí pre 130 g balenie okrúhlych piškót.
Polovica jogurtu je počítaná zo štandardného balenia jogurtu 140 – 145 g, ak dáte 80 g nič sa nestane.
vyzerá to výborne