
dasa_ | Pistáciový hrnčekový koláč s ricottou
Lahodný a jednoduchý koláč s chuťou pistácii a jemnosťou ricotty. Na plech 20x30cm používam kávovú šálku 180 ml a plním úplne po vrch.
2 | hrnčeky | polohrubá múka |
2 | hrnčeky | pistácie mleté |
1 | hrnček | cukor |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | prášok do pečiva |
2 | kusov | vajce |
1 | polievková lyžica | vanilková pasta |
1 | hrnček | olej |
1 | hrnček | mlieko |
2 | polievkové lyžice | mlieko |
Plnka: | ||
250 | gramov | ricotta |
80 | gramov | pistáciové maslo |
2 | polievkové lyžice | mlieko |
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Plech vyložíme papierom na pečenie.
Rozmer plechu 20x30 cm, šálka objem 180 ml
V miske zmiešame múku, mleté pistácie (pistáciovú múku), prášok do pečiva a soľ.
Zmiešame (rozmixujeme) vajcia, olej, 1 šálku mlieka a cukor a vanilkovú pastu. Trochu mlieka si necháme na neskôr.
Tekuté a sypké suroviny zmiešame spolu tak, aby neostala nikde suchá múka.
Pripravíme si plnku. Zmiešame krémovú ricottu s pistáciovým maslom. Podľa potreby doriedime mliekom, aby sa plnka dala vyliať na cesto. Ak nemáme po ruke pistáciové maslo, môžeme použiť akékoľvek iné. (V krajnom prípade stačí aj lyžica práškového cukru.)
Približne polovicu pripraveného cesta vylejeme na plech a uhladíme.
Na to vylejeme plnku z ricotty
Ostatok cesta v miske rozriedime mliekom (prípadne olejom) a opatrne vylejeme na richottovu plnku na plechu.
Vložíme do vyhriatej rúry a na 180 stupňov pečieme cca 18-20 minút podľa vašej rúry. Ak zvyknete piecť na menej stupňov, bude treba pridať minúty.
Necháme vychladnúť a pokrájame na jednotlivé porcie.
Ak chcete slávnostnejšiu verziu, môžete na povrch rozpustiť bielu čokoládu s lyžicou pistáciového masla a ozdobiť sekanými pistáciami.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Kapustnica
Alica7
Kapustnica
Klasická domáca kapustnica s mäsom, klobásou a hríbami.
Bublanina
Alica7 | Bublanina
Bublanina
Vynikajúca vláčna bublanina s jahodami. Recept je na menší pekáč 20x30 cm, ovocie môžete použiť ľubovoľné.