
dasa_ | Slivkové pité s mandľovou posýpkou
Pité nemusí byť vždy iba jablkové. Vyskúšajte slivkovú verziu s úžasne chrumkavou mandľovou posýpkou.
Ingrediencie
Cesto: | ||
250 | gramov | hladká múka |
125 | gramov | práškový cukor |
125 | gramov | maslo |
1 | štipka | soľ |
1 | kus | vajce |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Plnka: | ||
1 1⁄2 | kilogramov | slivky |
3 | polievkové lyžice | mletý mak |
1 | balík | Zlatý klas |
Posýpka: | ||
50 | gramov | polohrubá múka |
50 | gramov | kryštálový cukor |
50 | gramov | maslo |
30 | gramov | ovsené vločky |
30 | gramov | mandľové lupienky |
Postup
Slivky umyjeme, očistíme a na lyžici vody dusíme. Ak nepustia šťavu, môžeme pridať ďalšiu lyžicu. Keď sú mäkké, pridáme mletý mak. V troche studenej vody rozmiešame zlatý klas. Vlejeme ku slivkám a krátko spolu prevaríme. Necháme vychladiť. Slivky netreba sladiť, cesto aj posýpka sú dostatočne sladké.
Múku, soľ, cukor, prášok do pečiva a maslo zmiešame do formy mrveničky. Pridáme rozšľahané vajíčko a spracujeme na cesto. Ide to celkom ľahko. Odložíme aspoň na pol hodiny do chladničky.
Všetky suroviny na posýpku spracujeme rukami a odložíme tiež do chladničky
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
Cesto medzi dvoma papiermi vyvaľkáme na veľkosť plechu. Prenesieme na plech, rukami upravíme. Na to nalejeme vychladenú slivkovú plnku. Vrch posypeme pripravenou posýpkou.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 22-25 minút až do zružovenia posýpky na vrchu
Vychladnuté pokrájame a môžeme podávať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty