
dasa_ | Obrátený slivkový koláč s makom
Chutný a rýchly makový koláč so slivkami je vláčny vďaka smotane v ceste, farebný vďaka slivkám a jemne chrumkavým ho robí mak. Navyše ide o hrnčekový recept, takže nepotrebujete váhu, stačí hrnček a chuť piecť. Tento koláč je výborný na nedeľné popoludnie ku káve, ale aj ako sladký dezert po obede. Vyskúšajte slivky a maku v tej najlepšej kombinácii!
Ingrediencie
3 | hrnčeky | hladká múka špeciál |
1 | hrnček | mak mletý |
1 | štipka | soľ |
1 | kus | prášok do pečiva |
2 | kusov | vajce |
1 | hrnček | kryštálový cukor |
2 | hrnčeky | šľahačková smotana |
1 | kilogram | slivky |
3 | polievkové lyžice | cukor |
Postup
Plech na pečenie, u mňa rozmer 20x30 cm, vyložíme papierom na pečenie. Rúru rozpálime na 180 stupňov. Na plech rozmerov 20x30 používam šálku s objemom 125 ml, teda šálku na kávu. Ak použijete väčší plech, pridajte vajíčko a použite väčší hrnček.
Slivky umyjeme, rozpolíme a reznú stranu namočíme do cukru. Položíme na plech rozrezanou stranou dolu. Rozmiestnime rovnomerne a nahusto po celej ploche plechu.
Múku, soľ a prášok do pečiva preosejeme do misky.
V druhej nádobe zmiešame ideálne ponorným mixérom 2 hrnčeky smotany na šľahanie, 1 hrnček cukru a 2 vajíčka. Smotanu je možné nahradiť 1 hrnčekom mlieka a 1 hrnčekom oleja.
Ručne zmiešame. Prepracujeme krátko metličkou alebo stierkou a nakoniec zapracujeme mak.
Cesto rovnomerne rozlejeme na plech a rozotrieme, aby zakrylo celú plochu.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 25 minút. Pomocou špáradla sa presvedčíme, že je cesto upečené. Ak vaša rúra pečie slabšie, pridajte čas.
Po upečení preklopíme na vhodný podnos alebo dosku. Opatrne stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty