Šťavnatý kysnutý koláč obzvláštnený nevšednou surovinou v plnke
Cesto: | ||
1 | hrnček | špaldová múka |
3⁄4 | hrnček | hladká múka |
25 | gramov | droždie |
50 | millilitrov | voda |
50 | millilitrov | mlieko |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | štipka | soľ |
1 | polievková lyžica | olej |
Plnka: | ||
1 | hrnček | pšeno |
1 | hrnček | mlieko |
1 | hrnček | voda |
500 | gramov | jemný tvaroh |
400 | gramov | kyslá smotana |
6 | kusov | vajce |
250 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
50 | gramov | hrozienka |
Posýpka: | ||
1 | hrnček | mleté orechy |
3 | polievkové lyžice | cukor krupica |
Na cesto si múky zmiešajú vo väčšej miske, rozdrvím droždie do nej a pridám cukor. Posypem štipkou soli a potom nalejem zmes vlažnej vody a mlieka. Na koniec aj olej. Vymiesim stredne mäkké cesto a nechám vykysnúť.
Hrozienka umyjem v teplej vode, kto chce môže ich namočiť do trochu rumu.
Medzitým urobím pšeno. Do nádoby nasypem pšeno ( predtým ho dobre opláchnem horúcou vodou), nalejte vodu a mlieko. Varím, kým proso nevsiakne tekutinu. Nechá vychladnúť .
Ak je pšeno vychladnuté, zmiešajte tvaroh, vajcia, kyslú smotanu, cukor a vanilkový cukor. Opatrne ho zmiešam.
Keď je cesto vykysnuté, vymažem väčší plech na pečenie na tenko olejom. Pomocou rúk cesto natiahnem aj na okraje. Potom naň dám náplň, vhodím medzi hrozienka. Náplň by sa nemala dotýkať steny plechu , vždy vytiahnite cesto.
Keď je pripravené, posypem celú plochu sladkými orechmi .
Pečiem na 170 stupňoch asi 45-50 minút. Je dobré, ak stred sa už netrasie.
Robila som z polovičnej dávky do tortovej formy 22 cm.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zamatová roláda
Slavka K | Zamatová roláda
Zamatová roláda
Vyborný sviatočný zákusok s kakaovým korpusom bez múky a dvoma druhmi krému. Ak chcete aj krém bez múky, môžete múku nahradiť 1,5 balíčkom Zlatého klasu.
Bravčové mäso na šťave s cestovinami
Slavka K
Bravčové mäso na šťave s cestovinami
Vynikajúce bravčové mäso, ktoré môžete podávať s knedľou, zemiakmi alebo cestovinami. U nás sú obľúbené farebné cestoviny. Mäso môžete použiť bravčové pliecko alebo stehno, prípadne iné.