
Recepty od susedky | Lekvár zo sušených hrušiek
Máte na záhrade starú odrodu hrušiek zvanú jačmienky? Skúste z nich pripraviť hruškový lekvár. Bude super napríklad do kysnutých moravských koláčov
Ingrediencie
500 | gramov | sušené hrušky |
1 | čajová lyžička | badián mletý |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica mletá |
5 | polievkové lyžice | cukor |
Postup
Najskôr musíme usušiť skoré hrušky, tzv. jačmienky. Ide o starú, veľmi skorú odrodu, nevhodnú na dlhšie skladovanie.

Hrušky najskôr musíme usušiť. Umyjeme ich, rozštvrtíme a zbavíme jadrovníka. Rozložíme na plech šupkou dole a sušíme pri pootvorených dvierkach 3x po 2 hodiny na 100 stupňov. Medzi jednotlivými sušeniami ich prechladíme.

Odvážené množstvo hrušiek vložíme do hrnca, zalejeme vodou aby boli prikryté. pridáme cukor, mletý badián a škoricu a varíme do mäkka.

Rozvarené mixujeme ponorným mixérom a vlejeme do sterilizovaných pohárikov. Zatvoríme a krátko sterilizujeme.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zemiakové bryndzové pirohy
Alica7 | Zemiakové bryndzové pirohy
Zemiakové bryndzové pirohy
Najlepšie domáce pirohy zo zemiakového cesta plnené bryndzovo-zemiakovou plnkou.
Bravčové karé na šampiňónoch
Martuška 123 | Bravčové karé na šampiňónoch
Bravčové karé na šampiňónoch
Šťavnaté bravčové karé dusené na šampiňónoch. Rýchly a chutný recept na obed či večeru z bravčového mäsa pre celú rodinu. Ako príloha sa hodí ryža.