Rada čítam o šetrení. Aj tento týždeň som našla jeden článok, aj keď sa mi už zdal trochu extrémny. Bol o "frugalistoch" - ľuďoch, ktorí šetria, mali rýchlo finančnú rezervu, ktorá im umožní napríklad nepracovať, respektíve sa venovať tomu, čo ich fakt baví. Na prvé prečítanie som si spomenula na mnohé matky samoživiteľky, ktoré túto tému fakt ovládajú.
Kedysi som čítala v jednej knihe (bolo to tuším o žilinskom premietačovi v kine) o mužovi, ktorý tak šetril, že zápalky polil, aby dlhšie vydržali. Potom peniaze ukrýval, pravidelne menil skrýše, až zabudol, kde ich dal. Ako to skončilo, to si už nepamatám. Napadne mi aj druhý literárny príklad, ak niekto čítal Z neznámych duvodu od Zdeny Frýbovej, tam bol tiež jeden ctihodný pán profesor, čo nosil "kecky" až do stavu, keď nepomáhal ani leukoplast. A keď žena v návale zlosti minula jeho odmeny za nejaký vynález na zájazd do Neapola, tak on úspešne celú dovolenku prešmelil - mal plný kufor toho, čo sa vtedy na západe dalo predať.
Isto má každý doma kopec rôznych vychytáviek. Tak verím, že sa podelíte.
Dám aj ja nejaké. Teda, možno to ani nie je tak o šetrení. Lebo sú to fakt centové položky. Ale skúsim. Mňa to celkom teší
1. Pri riadnom nachladnutí, keď sa z nosa fakt leje a som doma, tak používam miesto vreckoviek toaletný papier. Ono to vzniklo z núdze - nečakane sa minuli vreckovky. A celkom sa mi to zapáčilo. Len teda, netuším, prečo som mala voči tomu najskôr výhrade v hlave, ktoré som musela prekonať. Veď jedno je na zadok a druhé na nos....
2. keď varím a mám to naplánované tak, že budú aj zemiaky a aj polievka, napríklad zeleninová, zemiaková, hubová, tak to robím tak, že vodu z varenia zemiakov použijem do polievky. A nahováram si, že som ušetrila minimálne soľ, vodu a energiu na privedenie vody k varu :) Naviac, ak sa nejaké vitamíny a minerály uvolnili varom do vody, tak ich zachránim. No zase maličkosti. podobne keď obváram zeleninu, vždy tú vodu povyšujem rovno na zeleninový vývar. Len tu treba dobre časovať, ale s trochou skúseností to ide hravo
3. Keď nám ostane vianočka, sladké rožky alebo aj crossanty, ktoré už nikto nechce, tak ich nadrobno pokrájam, rozdelím na taniere a zalejem redším pudingom. Vyhlasujem to za Dukátové buchtičky v zrýchlenej verzii
Zeleninu, ktorú dávam do vývaru a zostane, lebo ju nikto uvarenú fakt neobľubuje nevyhodím, ale rozmixujem, pridám vločky, strúhaný syr, vajíčko, obalím v strúhanke, vypražím a máme na večeru zeleninové fašírky. Aj ten najväčší odporca vareného zeleru si pochutí a pritom vyhlasuje, že by varený zeler nezjedol ani keby mu mali hlavu odtrhnúť.....a zje, len to nevie
Alebo túto zeleninu prepašuejm do rizota postrúhanú na slzičkovom strúhadle.
Alebo rozmačkám vidličkou, pridám mlieko, trochu múky, vajíčko a máme zeleninové lievance
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja si v prvom rade myslím že treba prestať kupovať toľko, lebo tam je najväčší otlak ktorý väčšinou každý pozná. Ja som si to včera uvedomila, bola som v obchode, chodím raz za čas a čuduj sa svete mali všetky tie potraviny ktoré teraz musím jesť v zľave či akcii a tak som urobila nákup zbytočne, lebo mi pribudlo k tým potravinam ktoré už mám doma - kuskus, pšeno, trstinový cukor, červená šošovica a neviem čo všetko ešte. Takže pri mojej terajšej spotrebe sú to zásoby na pol roka čo mám doma, len nejako to dotiahnuť a nekupovať znovu, lenže ja potrebujem mať zaplnenú špajzu, potom viem že sa nič nedeje ak nepôjdem aj dva týždne do obchodu. V tomto stave varenia a stravovanie nie je možné nič ušetriť, lebo nemôžem ani ohriate jedlo a tak varím min., ja čo som si to nikdy nevedela ani predstaviť. No skúste variť denne 2x jednu porciu jedla, - ja to jednoducho neviem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
áno, to máš pravdu - treba menej kupovať. keď my máme priam v génoch asi zapísané - len aby niečo nechýbalo. A ptotom to tak vyzerá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
orinka, mňa zaujala hneď prvá veta: Rada čítam o šetrení. Musím povedať, že aj ja. Ale nerada šetrím.:DDDD Ale tipy na šetrenie si dala dobré. Ani mi to nepríde nejaké extrémne, to sú také babičkovské finty. Pekné:)
Ja asi tiež dosť šetrím, ale tak nejako neplánovane, nie kvôli šetreniu, ale preto, že mi je ľúto vyhadzovať veci, ktoré ešte môžu poslúžiť a snažím sa krotiť už pri nakupovaní, lebo keď sa naozaj čisto racionálne pozriem na dôvody, pre ktoré nakupujem veci, tak je to veľakrát len preto, že chcem, nie preto, že potrebujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
recyklácia má svoje čaro :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v domácnosti sa najviac prejaví šetrenie na jedle. Ono to ani nie je o uskromňovaní, ako skôr o premýšľaní. Keď kúpim na večeru kvalitnejšie párky, tak som s hrôzou zistila, že zaplatím viac, ako keď kúpim kuracie prsia...
Čítala som teraz knihu Piknik v Provance a tam ma zaujala veta, že fracuzy kupujú jednu porciu preteínu na osobu. Teda žiadne kilo mäsa, niekto to zje, ale presne vypočítané. Mmch, aj oni varia vždy čersvé, sú tak nastavení.
Kedysi som čítala aj prspevok slovenky v Kanade. A tiež tak kupovala, kus ovocia na osobu, žiadne kilo mandaríniek, alebo banánov. Presne určené porcie. Rovnako jogurty, syry. Naplánova, čo budú jesť a potom kupovala tak, aby sa nevyhadzovalo. Paradoxne tak občas vychádza lepšie kúpiť menšie balenie, ako obrovské. Síce lacnejšie, ale potom sa občas stane, že to nikto nemá chuť dojesť. A zničí sa to.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak, tak, jedlo treba dobre naplánovať. A to sa nám veru občas nechce. Ľahko podľahneme nástraham obchodu. Zvlásť, keĎ NA NáS používajú psychológov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dáška, ale ja som tak bola odchovaná, všetci robili na poli ale k obedu ak bolo mäso bola jedna porcia pre každého, ak bolo málo pridali si prílohu a omáčku čo šťavu z mäsa. Minule prišiel švagor a ja som mu dala na tanier dve mäsa a on mi hned jedno vrátil s tým že mu mám pridať omáčky ale mäso mu jedno stačí, ale ak príde návšteva z mesta tak tam by som sa neodvažila dať iba jedno mäsko.
Mňa stále udivuje ked sa mama chváli že ma 17 ročného syna ktorý študuje a na obed zje 7 rezňov, nehnevajte sa na mňa ale mne to príde ako hanba a nie na chválenie.
No ale tiež poznám rodinu kde peču tri kurence, jedno pre otca, jedno pre mamu a jedno pre dve deti a to maju okolo 9 rokov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
si mi pripomenula spolužiaka. kedysi dávno, pradávno rozprával, ako mama v nedeľu na obed upiekla dve kuratá. Boli tuším 4 deti, tak jedno sa zjedlo na obed, druhé bolo naplnované na večeru. A že on po výdatnom obede šiel do kuchyne po vodu. Zbadal tam to kurča. Také osamotené. Tak najskôr len tak zľahka do neho ďubol. Až ostala iba kostra. Ani deliť na porcie nepotreboval. Že keď prišiel a povedal, že zjedol to druhé kura, tak mu nikto neveril. Mal vtedy 17-18 a slabé dva metre :)
Dnes by človek povedal uber maso a pridaj zeleninového šalátu. V mnohých krajinách jedia šalát ako predjedlo. Kým je človek hladný, má skôr tendenciu tú zeleninu zjesť. Nevymýšľa toľko. A potom toho mäsa aj menej stačí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jaaj, čítanie o šetrení Minule som čítala knihu o šetrení, nepamätám si, ako presne sa volala (keby niekoho zaujímalo, pozriem na nočnom stolíku ). A tá ma inšpirovala. veľa bolo nepoužiteľného. Ale stať o tom, ako nakupovať v akciách, tá bola dobrá.
Bežne, ak je vec, ktorú používame doma, tak keď je akcia tak ju samozrejme kúpime. V primeranom množstve. V knihe ale radili, že si je treba odsledovať spotrebu v domácnosti a akcie v obchodoch. Tie sa pravidelne opakujú. A tak pri akcii nakúpiť toľko, aby zásoba vydržala do ďalšej akcie.
Napríklad, už roky dokupujem len jednu značku ryže. Vychádzala som z toho, aby som nemala problém, keď mi ostane trocha, zmiešať to s iným balením. A tak keď prišla akcia, tak sme nekúpili 2kg, ale tuším 4 alebo 5, čo je zaásoba cca na 3-4 mesiace. Ryža to určite vydrží. Podobne napríklad kečup, cestoviny. Ale aj zubná pasta. Toto sa mi celkom osvedčilo. Ale na to treba aspoň trochu poznať domácu spotrebu. Čo sa samozrejme dá.
Na druhú stranu, určite by som takto nekúpila napríklad kilo syra, lebo viem, že by sa nezjedlo... Fakt to záleží na tej domácej spotrebe, to, čo bežne jedávate.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vďaka, dobré rady. Snáď poslúžia aj niekomu inému.
Ja ešte pridám jednu takú drobnosť, až samozrejmosť. Prevarenú vodu, keď neodhadnem čaj alebo kávu rovno zlievam do krhličky na polievanie. Aj kvetom taká viac prospieva ako len tak z točky, aj po kvapkách šetrím.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
toto sa snažím aj ja. Keď sa nezabudnem. Teda, ešte viac sa snažím presne odhadnúť množstvo, ktoré dávam variť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, môžeme sa večer poinšpirovať, bude Silná zostava na RTVS, téma ako pre nás:) Viete, koľko odpadu produkujete? Zarátali ste aj vyhodené jedlo? Teším sa:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pozrela som si to a pripomenulo mi to iné. Aj ja som zredukovala kozmetiku. Fakt neviem, prečo by som mala mať na každú časť tela iný druh krémiku, iný šampónik...
Na dovolenku pri mori som cestovala s jedným tuhým šampónom a jedným telovým mliekom.. Tuhý šampón slúži aj na vlasy, aj na telo. A echtíkové telového mlieko od indulony je fakt výborné. Odporúčam. je relatívne tuhé, takže sa dá použiť aj ako krém na ruky, na tvár. Dobre sa rozotiera. Zároveň poslúžilo aj po opaľovaní, lebo nechtík. Teda, k tomu som mala aj nejaký sprej a spolu sme mali jedno mlieko na opaľovanie. Keď tak nad tým uvažujem, tak vlastne je to nielen o šetrení peňazí, ale hlavne nemám kopec obalov. Dokonca ten tuhý šampon nemá v podstate žiaden obal iba papaierovú krabičku, v ktorej som ho kúpila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kozmetiku som zošľahala aj ja. Hodne. Ani nie tak zo šetrenia vecí a penez to vzniklo, skôr o šetrení času. Ja zas olej, mlieko ( striedam ), šampón a sprcháč. Všetky tie maslá a spol. som odstránila. Tuhý dezodorant, parfém či voňavku som si konečne našla "svoju" vôňu a dala som si mentálnu stopku na iné vône. Inak, sranda je, že jak som v PMS, tak mám potrebu chodiť do drogérie a kupovať voňavky - citlivejší čuch či čo a nejak ma to ťahá k iným vôňam... no a tie potom stoja v poličke a bezradne na seba kukáme. O peniazoch, ktoré som za ne dala ani nehovorím.
Tuhý šampón ma zaujal - nevysušuje vlasy? Umývam denne - lebo šport a proste inak sa nedá.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tuhý šampón používam asi dva roky vyskúšala som dve značky. Nemám pocit, žeby mi vlasy vysušovalo, majú viac druhov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som si dosť dlhú dobu umývala vlasy len čistou sódou bicarbonou. Len to treba po umytí oplachovať octom a to je už trochu nepohodlné, lebo najskôr kašička zo sódy, potom ešte aj sóda. Aj keď vlasy boli potom podla mna super.
vyskúšala som potom ten tuhý šampón a rovno som natrafila na taký, čo obsahuje vôňu citrónovej trávy. A tá vôňa je pre mňa super, tak pre mňa vonia čistota. Takže neodolám a z času na čas to používam aj ako sprchové mydlo. Obzvlášť pri cestovaní - je len malá krabička, žiadne "brát si do sprchy dve lahvičky já tedy ne"
Jak som teraz robila poriadky s našimi fotkami, tak som si uvedomila, že akurát na jednej sa mi pozdavali moje vlasy. A keď teraz nad tým uvažujem, to bolo presne obdobie sódy a jablčného octa, asi načase zase na cvhíľu vyskúšať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ježišmária - už vidím, jak sebou do fitka ťahám sódu a jablčný ocot . Zvyčajne mám ešte penu na vlasoch a už zatvárajú mrežu
.... Ja som sa naučila, že čo je veľa je fakt veľa - mnohé šampóny vlasy proste zbytočne zaťažujú. Aj to niekde kedysi v TV radili, že riediť ešte ten šampón. Pri mojom dennom umývaní a fénovaní fakt tie vlasy nie sú mastné - je to o pote.Dávam si málo šampónu - sú dni, kedy len splachujem vodou. Tie vlasy sú potom fakt iné - a nie že mastné. Proste nie tak "splihlé".
Asi do toho tuhého šampónu investujem. Keď miniem moje detské .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Práve som zažila na pošte, pani predo mnou mala balík zabalený do strihovej prílohy z Burdy, hovorím jej, pekné balenie. A ona, že veru na balík kupovať papier nebude, má staré Burdy, ktoré chce vyhodiť, tak zúžitkováva , čo sa dá. Vraj balí aj do obalov od plienok a prečo nie? Dá sa toho nájsť veľa. :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak dostať "burdový" balík, to je úplne super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ak by niekto chcel skúsiť hačkovať tašku z mikroténových vreciek. Výsledok je celkom zaujímavý, ale neviem si to celkom dobre predstaviť. odhliadnuc od toho, žee to to tuším robia z nových.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vieš mne sa na tom všetkom to nepáči, že niekto vymysli recykláciu ako to s tými mikrotenovými sáčkami a urobí košík alebo tašku, len sa toho ihned chytia podnikatelia a už sa to robí z nového. Tiež kabelky z papiera a ihned sa začal kupovať darčekový papier aby boli krásne, ale aj také papierové pletenie, len čo sa to ujalo už prišli na trh pokladničné pásky vyrobené aj v bežovej farbe na ruličky, alebo sa robia z nových papierov a to už pre mňa nie je recyklácia. Také koberce, ja som nikdy nepochopila načo by som mala tkať pucvolové pardon teraz je to bavlnené rúno, nuž koberec je vzhľadovo rovnaký a teda oveľa menej prácny, lebo strihanie patrí do náročnejšej práce tkania. Nech by som hľadala a hľadala každý výnalez recyklácie skončil s materiálom z obchodu. Vlastne taká servitková technika, najskôr to bolo ako ozdobiť poháre či papierové krabice a podobné veci a odrazu je to umenie, existuje neskutočne mnoho kurzov na vyššie a vyššie.
Takže v tomto vidím veľkú chybu že voláme recykláciou niečo čo už dávno tým nie je.
Inač ja som chcela robiť taký košík z tých tašiek ale nakoniec som ich dala do zberu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jááj, a koľko je takých techník. Kedysi sa vymyslel patchwork, aby sa využili všetky odstrižky, čo kde ostali. dnes sa tiež všeto kupuje.
Recyklácia je ťažká téma, aj keď sa to nezdá. občas odkladáme, chceme využiť. Ale po pravde, ak už to máme, niekedy je lepšie to dať do zberu, ako stále opatrovať. Typické sú rôzne krabičky, ktoré sa len hromadia. Alebo aj tie plastové tašky, čo si písala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No vieš ja sa horko-bôľne smejem pri takomto ozname - vyrobím aj na objednávku paletový nábytok, všetko je nové nie z použitých paliet.
- vyrobím na objednávku rôzne košíky pletené z papiera, žiaden odpad používam nové pokladničné pásky, no a bolo by toho viacej. Neviem či sme tak hlúpi národ, alebo?
Teraz ma napadlo ked som včera znovu našla prasknutý kôš na odpadky že si upletiem z mikroténu. Ak by som dala dno a osnovu z pedigu tak by som to jednoducho vyplietla bud igelitom alebo by som nastrihala fľaše ktoré si odkladam na fľaškovník, čo ty na to ako odborník? - Viem môžem všetko vypliesť pedigom, ale ked ja tak milujem do všetkého zapracovať odpad.
Ja som začala s triedením krabíc ktorých už mám neurekom - tam sú nejaké drevené odrezky a čo ja viem, v dalšom sú kriedové papiere lebo som chcela robiť darčekové tašky, no a takých plných krabic a veľkých mám tak zo 10, musím sa tojho jednoducho vzdať, lebo za dve skrine mám ešte vlny a bavlniek a nových látok a stroj je pokazený tak neviem či niekedy budem znovu šiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nuž, na to ti poviem iba jedno meno, skús pohľadať obrazky lois walpole Ona robí hodne takéto veci - netuším teda, či priam recykluje, ale to čo robí sa určite dá robiť z recyklovaného materialu - videla som celé koše napríklad s takých pások, ako sa páskujú ťažšie balíky.
má aj blog, ak máš chuť, tak popozeraj, možno ťa niečo inšpiruje. Normálne si ma navnadila a možno pouvažujem aj ja o nejakej tej recyklácii. práve sa chystáme do zberného dvora a rozmýšľam, jak nabudúce tú hromadu odpadu zmenšiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
odhliadnuc od toho, že to šetrenie ako také v pravom zmysle (ani recyklácia) nie je, ale zase na druhej strane mikroténové vrecká v tejto podobe budú slúžiť oveľa dlhšie ako iba jednorázovo...
takže dobrý nápad
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No setrenie, tam mam dost velke rezervy.