
Drobné slané pečivo vhodné na Silvestra a Nový rok.
250 | gramov | hladká múka |
250 | gramov | bryndza |
250 | gramov | maslo |
soľ | ||
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
2 | kusov | vajce |
mak | ||
rasca |
Hladkú múku, bryndzu, maslo, štipku soli, sóda bikarbónu, kyslú smotanu a žĺtka dobre premiešame a urobíme cesto. Z cesta robíme bochník, zabalíme do alobalu a aspoň na 1 hodinu dáme do chladničky. Potom ho vyberieme z chladničky, na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme, cesto preložíme na polovicu, potom na štvrtinu, rozvaľkáme, opäť preložíme na polovicu, na štvrtinu, - prekladanie opakujeme 3 x. Nakoniec cesto na hrubšie rozvaľkáme, potrieme rozšlahanými bielkami, posypeme rascou, makom alebo sezamom. Formičkou vykrajujeme štvorlístky, prípadne môžu byť aj podkovičky, poskladáme na vymastený plech a vložíme upiecť do predhriatej rúry na 180 st. Pečieme asi 15 minút.
Štvorlístky môžu byť netradičnou pozornosťou pre vašich blízkych a priateľov, aby mali v novom roku šťastie. Čerstvé vydržia aj niekoľko dní.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty