reklama

Čo nám dala súťaž Pečie celé Slovensko

dasa_ , 30. 12. 2021 - 11:04

reklama

Určite nie som sama, kto sledoval túto súťaž. Už sme sa tu o tom bavili. Príjemná zmena v televíznom programe. Samozrejme, mnohé si pamätáme aj porotkyňu Jožku z rôznych výstav a súťaží, ktoré sa tu pár rokov dozadu organizovali. Tak sme sa na to pozerali trochu inak.

Pri vianočnom pečení som sa prichytila, že normálne uvažujem o tom, čo robím, ako by som bola v súťaži. Teda len v mojej fantázii. Lebo na také výkony ja nemám. Ale už pri surovinách som uvažovala. Skúšala. Aj sa podarilo. Teda, niečo aj nepodarilo, ale tak t o v živote chodí.

Čo ma najviac dostalo, že zo súťaže si zobrala dobré rady aj moja mama. Normálne sa ktorýmsi receptom, teda postupom inšpirovala. A vymenila doteraz zaužívaný spôsob. Dokonca sa jej to páčilo tak, že si dala tú robotu a opravila postup aj vo svojej písanke, kde si svoje receptové poklady zapisuje desiatky rokov.

Čítam teraz také ľahšie knihy. Aktuálne je to Pekáreň v Brooklyne. A zrazu čítam, že sa hlavné hrdinky inšpirovali tortou, ktorú videli v súťaži Pečie celá krajina. A inšpirácie hľadali aj na pinterese. Mám v knihách zo súčastnosti veľmi rada, keď sú tam detaily, ktoré poznám. Nejak mám potom pocit, že mi je ten príbeh bližší.

 


reklama


reklama

Kamila, Št, 30. 12. 2021 - 11:25

Ta so mnou ťažko. Súťaž som si ozaj užila, ale stále pečiem systémom hurá, teda vysoko experimentálne.

Ale teda zajtra Silvester a ja ozaj neviem, čo mám upiecť. Fakt to prestáva byť zábavné, keď nemôžem nič mliečne použiť, ani lepok a pri histaminovej deve ani čokoládu a potom pozriem , že 200 g cukru tam nedám ..., som dosť zúfala. A keď sa spýtam zvyšku rodiny, že čo im mám upiecť, teda aj také, čo ja nemôžem, ta sa dozviem, že bábovku, ktorú pečiem každý druhý víkend, posledne viac na plechu.Úsmev

Inak počas sviatkov bola u nás bitka o rolády, ja som si svoju natrela orieškovou nutelou, nejakou bio, mlieko tam vraj nebolo. Hambím sa Aká dobrá bola, tuším si spravím zas a natriem marhuľovým džemom. Hambím sa

dasa_, Št, 30. 12. 2021 - 11:36

Jaaj, veľa plánov som mala na pečenie, ale nejak som zistila, že najjednoduchšia asi bude roláda. A pre mňa j najrýchlejšia :)

Po pravde, naším doma je to vcelku jedno, čo upečiem. A čo na tom, že je to bábovka, ktorú pečieš stále? Ak máš chuť, môžeš sa pohrať so zdobením. A keď nie, dobrá bude aj len pocukrovaná.

S intoleranciami je to trochu zapeklité. Ale mala som pocit, že ti celkom dobre fungovala presnidávka. Už len ten lepok. A čokoláda. ale aj to sa dá urobiť tak, že polka tak a polka inak.

 

Kamila, Št, 30. 12. 2021 - 12:42

Ano rolada, je vzdy istota. Robim z klasickej piskoty. Nejde tam vela muky a ked polovicu nahradim mletymi mandlami, 3PL bezlepkovej su v pohode, abo skusim dat zlaty klas. Cukru tiez pomenej. Na Vianoce som spravila 3 rolady, skoro bitka o ne bola. Dokonca som sa vratila k tradičnému vaječnému krému šľahanému nad parou s kakaom aj bez.

S tými experimentálnymi koláčkami, bez mlieka, muky, masla, cukru sa treba viac hrat, na to musim mat naladu a nie su pre vsetkych. Ale dnes asi skusim jeden s ovsenymi vlockami, bananom, arasidovym maslom ...

balalajka, Po, 03. 01. 2022 - 10:19

Ja som veľa nepozerala. Neviem, či škoda. Lebo ja hneď všetko chcem skúšať a potom som frustrovaná, že nestíham.

Teším sa na roládu - už ju pečiem koľko? 2 mesiace? Váľam sa od smiechu po podlahe

A chcem skúsiť aj závin ťahaný,

Ale medzitým som našla úžasné recepty na IG a ešte som upratovala doma skrinku a našla staré časopisy s receptami. Z 2012. 3/4 som vyhodila. Ale furt v tej 1/4 je kopec receptov na skúšanie.

Takže dala mi hlavne to, že selektujem. Veľký úsmev

A viem rozdiel medzi tartaletkami a košíčkami. Oboje ľúbim. Chichocem sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama