reklama

Keď v školskej jedálni varia lepšie

Kamila , 16. 07. 2014 - 12:24

reklama

Dievčatá, aj vám sa také stáva, že vaše deti nad obedom krútia nosom, pretože vybrané jedlo robia v školskej kuchyni lepšie? Mne sa to občas stáva. Koložvarská kapusta je toho žiarivým príkladom. Brokolicovú polievku som takú dobrú ešte nespravila. Dnes mám spraviť paradajkovú polievku, už som písala že Tinka odmieta tuhú stravu, potrebujem aby aspoň niečo zjedla. Vôbec netuším akým zázrakom spravím túto polievku aby bola tak dobrá ako v škole. Robievam ju minimálne, pretože drahý práve túto nemusi. Idem skusiť túto, http://www.nanicmama.sme.sk/polievky/talianska-paradajkova-polievka od moje staršej devy, snáď bude chutiť aj najmenšej.
Z mladosti si spomínam na ryžový nákyp, taký dobrý ja robiť neviem.
Devy krásne, čo vám vaše deti, občas ofrflú, že v škole varia lepšie. Na čo s láskou spomínate vy?
Ak napíšete do polhodinky od pridania príspevku, poradte mi, prosim, ako na chutnú paradajkovú polievku? Ďakujem.

Pozrite si aj


reklama


reklama

ne - mozna (bez overenia), St, 16. 07. 2014 - 12:42

Myslím, že hlavne by mala byť z pretlaku, lebo v školskej jedálni určite nerobia z čerstvých paradajok. Ja robím: základ zásmažka z hladkej múky, doliať vodu, prevariť, hodiť dva pretlaky, posoliť, veľa cukru, moje majú radi sladkú, bobkový list, nové korenie, klinček, cibuľa v celku. Malé cestovinky, príp. strúhaný syr.
Zje aj MM !!! Tak iné neskúšam.
Inak ja som tiež mala rada za decka jedlá zo školskej jedálne, prívarky, polievky, asi všetko........ Ja zjem všetko. MM neznáša už len pach ŠJ, no niektoré fakt páchnu. Moje som odhlásila z obedov, nič tam nejedli, po pár pozorovaniach by som ani ja nie, čo je teda na pováž.
Musíš odchytiť kuchárku pýtať sa Chichocem sa

Kamila, St, 16. 07. 2014 - 12:47

Ďakuje za recept. Mňa babka naučila robiť paradajkovú polievku s ryžou. Ryžu som podusila na oleji, kým začala šušťať, zaliala vodou pridal pretlak, dochutila, cibulu v celku ...
Asi to bude každej jedálni iné a jasné, čo ktorému dieťaťu sadne. Tiež si nerobím iluzie, že tam deti všetko zjedia, ale nie je realne aby som varila pre všetkých celý rok, už teraz mi z prázdnin rohy rastú.

Dzeny, St, 16. 07. 2014 - 15:33

ne-mozna, toto je polievka de luxe! podľa mňa sa treba vyvarovať všetkých korenín Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Aspoň tak si to zo školy pamätám ja. To bola len voda, múka, pretlak, soľ, cukor a syr. So syrom to bola super verzia, občas namiesto syru ovsené vločky. S vločkami to nebolo bohviečo. Ale myslím, že tvoj recept je výborný, je to osvedčená klasika, ktorú robila moja mama aj obe staré mamy:)

ne - mozna (bez overenia), St, 16. 07. 2014 - 15:37

Ta vieš ja sa doma musím držať klasiky, inak MM zdochne hladom. Váľam sa od smiechu po podlahe
Inak mňa to takto naučila spolužiačka a najlepšia kamoška so strednej. Istý čas sme spolu gazdovali. Odvtedy to robím takto.

sisasamko, St, 16. 07. 2014 - 12:57

no u nás presne tak isto...koložvársku kapustu zo školskej jedálne náš Samko vychválil do nebies...ale keď som ju spravila doma povedal, že je dobrá ale v škole je lepšia Úsmev a taký istý problém mám zo špenátovou polievkou...tety kuchárky ju vedia oveľa lepšie Úsmev

Skús pozrieť túto stránku sú tam polievky zo školskej jedálne
http://www.ttzs.sk/data/img/kuchyna/hotjed/polievky/polievky.pdf

ne - mozna (bez overenia), St, 16. 07. 2014 - 13:10

No ja mám šikovné deti. Úsmev Oni si varia aj samé. Jasné, že také jednoduché, ale nema problema, príp. nachystám a oni dovaria.
Dnes máme fazuľovicu, varila som ráno a makové rezance - urobia si sami.
Včera malá si sama varila zemiaky, má 11 rokov, som bola paf, ja v jej veku by som to nevedela. No má lenivých rodičov. Kvietok

Kamila, St, 16. 07. 2014 - 13:18

dakujem, nasla som aj paradajkovu, len ak ma byt bezlepkova aby som aj ja zjedla ta bude bez muky. Úsmev

val, St, 16. 07. 2014 - 13:25

ja robim podobnu ako si dala v recepte ale bez cibule, a pouzivam paradajky v konzerve (vzdy kupujeme cele nie krajane!) ale co ma zarazilo ze sa to vari hodinu! to sa mi hoodne dlho

majas, St, 16. 07. 2014 - 14:20

Aj u nás je paradajková v kurze, odkedy nepoužívam pretlak, ale také to v krabičke je oveľa lepšia, varím klasiku so zásmažkou a cestovinovými písmenkami.
Inak čo sa týka jedálne, deti tam nejedia skoro vôbec, najmladšia zahlásila, že na ďalší rok nechce chodiť, zjedia tam akurát tak šišky, dukátové buchtičky a špagety, málokedy je dobrá polievka. Len neviem ako im zabezpečím stravu ja. Ja si pamätám, že mi chutil práve ten ryžový nákyp, dukátové buchtičky a pečené buchty dobré robili, aj keď vtedy som džem nejedla, tak som ich len poobhrýzala. Ešte sa dal zjesť grenadír, francúzske zemiaky, inak nič kde bolo mäso a omáčka sa moc nedalo, ešte kolienka vyjesť sa dalo. Smútok

Kamila, St, 16. 07. 2014 - 14:48

Tiez som dne skoncila pri pasirovanych paradajkach v krabici namiesto pretlaku, uz mi neostala energia na lupanie cerstvych paradajok. Dieta bolo spokojne.
Toto, ze deti vytiahnu jedno z desiatich jedla, ktore im v jedalni chuti a daju ho na piedestal. Úsmev Len je velmi narocne vystravovat ich cez skoslky rok bez jedalne.

Dzeny, St, 16. 07. 2014 - 15:35

Kamila, dostať konzervu s celými paradajkami. A sú olúpané:)

Kamila, St, 16. 07. 2014 - 15:55

Viem, to len raz som kupila také a boli strašne kyslé, nekukla som poriadne v akom náleve boli, ta mám pred nimi kus rešpekt.

Tangy, St, 16. 07. 2014 - 14:53

Pisem sice neskoro, ale ja robievam paradajkovu polievku casto a uplne jednoducho. Zriedim domaci pretlak s vodou, osolim, pridam 2-3 lyzice cukru, celu cibulu, do ktorej napicham klinceky, povarim 15- 20 minut a je hotovo. Niekedy 5 minut pred koncom pridam cestovinu, inokedy mame so syrom, najcastejsie aj aj.

Kamila, St, 16. 07. 2014 - 15:18

Ta ty si aká šikovná. Úsmev

Tangy, St, 16. 07. 2014 - 15:34

Take rychlovky varim rada a dcera sa tejto polievky nastastie nevie dojest.

dasa_, Št, 17. 07. 2014 - 06:52

Spomínam si na jednu televíznu poviedku.
Mladý manželský pár, niekde snáď za Prvej republiky. Po uplynutí medových týždňov nastal veľký problém - mladá pani nevedela nič uvariť tak, ako to varila "mamám". Nech skúšala čokoľvek, akékoľvek suroviny, nedarilo sa.
Aj svokru navštívila, ale nič.
Aj investovala tuším aj do kurzu varenia u špičkového kuchára, vyvárala stále samé špičkové jedlá a furt to nebolo ono.
Problém bol to obrovský, až to vyvrcholilo odlúčením páru a prípravami na rozvod.

Ženu to zlomilo a kašlala na všetko. Raz ju v takom rozpoložení, keď varila krupicu a zároveň lamentovala nad sebou našiel jej eštestálemanžel. Ona len sedela a stoličke a na krupicu na sporáku zabudla. A vtedy on "zavetril", rozžiaril sa a s radosťou sa vrhol na prihorenú krupicu. Konečne jedlo, ako varila jeho "mamám" Pohoda

A tak sa ukázalo, že svokra bola podľa zaužívaných zvyklostí slabá kuchárka, jedlo jej pravidelne priháralo. Ale práve to bola tá správna chuť, na ktorú bol jej synáčik od detstva naučený. A tak sa manželka poučila, odvtedy nechávala každé jedlo prihorieť a manželstvo bolo zachránené Úsmev

Možno je problém práve v tom, že varíš príliš dobre Úsmev Úsmev Úsmev Slnko pivo

Tak mi napadlo, či vlastne to prihorené nie je tá piata chuť - umami Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

Kamila, Št, 17. 07. 2014 - 09:02

Úžasný príbeh. Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Varím skôr jednoducho a rýchlo bo inak nezvládam a porovnanie mám s dvoma jedálňami. Ale našťastie len pri niektorých jedlách. Hambím sa

Dzeny, Št, 17. 07. 2014 - 09:07

Dasa_, ty si trafila klinček po hlavičke Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Môže to byť presne tým, že je to v jedálni vlastne zlé, ale decku to z nejakého dôvodu chutí:)))

lua, Št, 17. 07. 2014 - 08:05

Moja dcéra istý čas tiež ,,lamentovala,, že v školskej jedálni ako dobre varia. Ja skôr také zdravšie jedlá, bez bujonov, s bylinkami. Neustúpila som Chichocem sa , neriešila som to a teraz mi odmieta chodiť na obedy, že tam hrozne varia. Všetko je mastné, slané. Tak sme našli kompromis. Dopredu si vždy pozrieme jedálny lístok a jedlá, ktoré jej nechutia alebo nerobia dobre, tak vtedy ju odhlásim a je to, čo je navarené doma.
Nakoniec sa odnaučila jesť tie slané, mastné, bujonové jedlá. Možno aj preto, že sa po niektorých jedlách vyhádzala na tvári. Teraz nedá dopustiť na niektoré moje jedlá. Slnko

Kamila, Št, 17. 07. 2014 - 09:05

Skvélé ste to vyriešili. Úsmev

gueva, Št, 17. 07. 2014 - 09:36

No to u nás nehrozí, že v škole varia lepšie. Ja varím tak či tak, doma dobieha, čo v škole nezjedol. Moje dieťa patrí k najhorším jedákom na obedoch. Často vybaví obed v jedálni len suchým chlebom. P. kuchárky sú z neho nešťastné.

Tangy, Št, 17. 07. 2014 - 10:26

Nas najstarsi zasa je lepsie v skolke ako doma. Ucitelka ho pochvalila, ze pekne papa. Doma, u babky, v restauracii, vsade inde je to slabota. Takze ono to ani mozno nie je tym jedlom, ale tou atmosferou, jedia vsetci kamarati, nenecha sa zahanbit a zje aj on, doma nechce niekedy ani ochutnat, ale ked mu to "prikaze" ucitelka, tak skusi...

Kamila, Št, 17. 07. 2014 - 12:11

Dievčatá, ešte som sa dozvedela, že aj šošovicový prívarok dieťa v škole zje. Nie je to tuhá strava, keď ho rozmixujem, snáď zje len... Doteraz som nerobila, lebo nemá doma milovníkov prívarkov, prosím poradte ako na to, dakujem.

Anezka z Moravy, Št, 17. 07. 2014 - 21:11

Sme doma iba dvaja,tak 25 dkg sosovice namocim.Necham hodinu,lebo dve postat.Dam varit,do polomakkej dam zasmasku z cibule na drobno a 1PL hladkej muky.Ked je sosovica makka,osolim,dam 1 PL octu.Zvycajne iba ta 1PL lyzica octu staci,ale jasne,ze kazdy ma inu chut.Na tanieri polievam zvlast osmazenou cibulou,ktoru sem prekrojila na polovicu,obe polovice nakrajam na platky.
Cicerovy privarok robim tak,ze cicer namocim den dopredu.Makky zmiesam zo zemiakovou kasou a osmazenou cibulou.Dochutim solou.
Treba casto miesat.

Kamila, Št, 17. 07. 2014 - 21:43

dakujem velmi pekne, vyskusam

dasa_, Pi, 18. 07. 2014 - 06:33

Z iného súdka, na odľahčenie Veľký úsmev Veľký úsmev

Nielen deti (a manželia) vymýšľajú.

Mama chová rôznu hydinu. Tento rok ma tuším 3 husi. A má velikánsky problém. Tie "opice a bosorky" ako ich tituluje :) nechcú zelené, nechcú sa pásť. Len tak behajú po záhrade. Zobnú tak akurát jahody a zo zeleného si vyberajú výhradne kel. Ten je s kapustou nasadený vedľa seba, ja keď ho vyberiem zo zeme a očistím, tak mám problém rozoznať Úsmev . Ale oni s určitosťou triafajú Pohoda

Kamila, Pi, 18. 07. 2014 - 08:40

No tie opice sú úžasné. Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe

zeg, Pi, 18. 07. 2014 - 19:11

Paradajkova polievka mojej mamy : Na oleji poprazime najemno nakrajanu cibulku, pridame pretlak, najlepsie domaci a zalejeme vodou. Nechame chvilku povriet, osolime, ochutime ciernym korenim a pridame ryzu. Nakoniec mozeme podla chuti pridat cukor. Polievka je riedka, skor priesvitna, ale vyraznej paradajkovej chuti, niekomu moze vadit cibulka.

Ja robim takto : Do hrnca dam olivovy olej, pridam huste pasirovane paradajky, trochu povarim a potom zalejem vriacou vodou. Ochutim solou, ciernym korenim, moze sa pridat aj solcanka alebo trosku bujonu a nakoniec okorenim bazalkou. Do polievky zavarim ryzu.

S ryzou su obe polievky bezlepkove. Zavarit sa mozu aj ovsenne vlocky.

Anezka z Moravy, Po, 21. 07. 2014 - 20:01

Kamilka,opravujem,ten cicerovy privarok,tak do neho davam uvarene zemiaky,nie zemiakovu kasu,zemiaky tak popucim ako ked kasu robim.Sice do kase nejde nic zle,takze by sa nic nepokazilo.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama