reklama

Marlenka - pomoc

ventuska , 21. 12. 2014 - 18:13

reklama

Vysvetlíte mi prosím niekto,aký je rozdiel medzi cestom na marlenku,ktoré sa vaľká a tým,ktoré sa vylieva na plech?Chuťovo sa ktoré najviac podobá pravej marlenke?A ešte som si všimla,že v niektorých receptoch sa používa ocot. Neviem sa rozhodnúť,ktorý vyskúšať...

Pozrite si aj


reklama


reklama

hugina, Ut, 23. 12. 2014 - 06:56

Neviem porovnat, ja mam recept, kde treba valkat platy a ano, do cesta ide aj trosku octu zmiesaneho so sodou bicarbonou. Kolacik je to skvely, zakazdym zozne velky uspech. Tentorok som ho sice vymenila za "famozny orechovy kolac", kvoli uspore casu.

dasa_, Ut, 23. 12. 2014 - 07:39

my máme tiež ten klasický recept, kde sa vaľká a je výborný. Mama niekde v telek počula ten recept, kde sa cesto iba šľahá, či mieša a potom vylieva na plech. Poviem pravdu, vyskúšali sme to iba raz a vrátili sme sa k starej osvedčenej klasike. Nebolo to pre nás tak dobre. Ale možno vám to zachutí.

Inak, na vaľkanie tenkého cesta mám takú drobnú vychytávku - dám dva kusy papiera na pečenie, jeden pod cesto, druhý na cesto a vaľkám medzi nimi. Zároveň to na tom spodnom kuse papiera aj pečiem. vtedy dokážem pláty vyvaľkať fakt tenko a nie je problém s prenášaním na plech. Nič sa mi nikde nelepí, celkom čistá práca. Akurát vysoká spotreba papiera :)

ventuska, Ut, 23. 12. 2014 - 10:30

vcera som ochutnala marlenku robenu so slahaneho cesta a teda nic moc.vyskusam teda valkanu,ta sa mi zo zaciatku viac pozdavala.nevies prosim ta koli comu ide ocot do cesta?citala som,ze sa ma pockat,kym vysumi soda a potom zliat zvysny ocot,cize iba koli sode bikarbone?

púpavienka, Ut, 23. 12. 2014 - 10:33

My platy robíme iba so sodou a bez octu, takže je mnoho spôsobov. Aj ja som tento rok chcela urobiť tu bez váľkania, ale zjedla som šľahaný sneh a tak marlenka nebude Hambím sa

dasa_, Ut, 23. 12. 2014 - 10:35

netuším, ale neexperimentovala by som - je veľa receptov, do ktorých ide bu´d ocot, alebo víno....

Evka1223, Ut, 23. 12. 2014 - 10:45

Ocot zvyšuje krehkosť cesta, sóda bic. nadýchanosť. Ergo cesto je krehké, vláčne a nadýchané aj keď je tenké, neláme sa Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama