Recept s foto postupom na modernejšiu verziu zákusku v štýle Opitý Izidor, bez múky, s pridaním menej cukru. Doma zožal veľký úspech.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
Korpus: | ||
8 | kusy | vajce |
4 | polievkové lyžice | kokosový cukor (polovicu som dala kokosový) |
5 | polievkové lyžice | kakao |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Orechová náplň: | ||
250 | gramov | orechy |
1 | polievková lyžica | med (práškový cukor) |
1⁄2 | deciliter | voda (rumu) |
2 | polievkové lyžice | rum |
1 | polievková lyžica | kokosový cukor (práškový cukor) |
Čokoládový krém: | ||
350 | mililitrov | šľahačková smotana |
150 | gramov | horká čokoláda |
250 | gramov | mascarpone |
1 | čajová lyžička | med (práškový cukor) |
Čokoládová poleva: | ||
150 | mililitrov | šľahačková smotana |
100 | gramov | horká čokoláda |
Inštrukcie
Korpus:
Bielka s cukrom (ak nepreháňate s uberaním cukru ako ja, dajte tam smelo 8PL cukru) vyšľaháne na sneh, na záver krátko prišľaháme žltka. Kakao s práškom do pečiva preosejeme a zľahka ručne primiešame k vyšľahaným vajíčkam. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 180°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Po cca 20 minútach už treba kontrolovať.
Orechová náplň:
Orechy zomelieme, pridáme med, cukor, vodu (rum) a vymiešame. Hmotu podľa možnosti rovnomerne "rozotrieme" na vychladený korpus. Chutnajte, ak máte potrebu a radšej sladšiu chuť pridajte cukor.
Čokoládový krém:
Smotanu necháme zovrieť, zalejeme ňou nalámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť a dôkladne rozmiešame. Dáme vychladiť do studeného kúpeľa, alebo pripravíme trochu v predstihu, stačí hodinku. Mascarpone prešľaháme s medom (cukrom) a postupne avšak krátko prišľahávame vychladenú čokoládovú smotanu. Ono to aj na moje prekvapenie pekne zhustlo. Ochutnajte či netreba osladiť, závisí to od čokolády. Krém rozotrieme na orechovú vrstvu a koláč dáme schladiť do chladničky.
Ganache:
Opäť zohrejem zvyšok smotany a roztopím v nej čokoládu. za občasného miešania necháme vychladnúť a polejeme ňou koláč. Ide to celkom pekne. Opäť dáme stuhnúť do chladničky.
Postup:









