Popis
Výnimočná dobrota, pre mňa výnimočne s pridaním viac cukru, karamel bez neho nespravím. Ale aspoň korpus je bez múky.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 50 minút |
Ingrediencie
Korpus | ||
7 | kusy | vajec |
7 | polievkové lyžice | trstinový (kokosový, klasic.) cukor |
150 | gramov | mletých orechov (mandle) |
Karamel | ||
150 | gramov | trstinový cukor |
3 | polievkové lyžice | vody |
40 | gramov | masla |
krem | ||
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
250 | gramov | mascarpone |
Dokončenie | ||
4 | kusy | hrušky, alebo kompót |
trocha | sekané orechy |
Inštrukcie
Korpus:
Bielka vyšľaháme s cukrom do snehu, po jednom krátko zašľaháme žltky a už len ručne mleté orechy. (kvôli mojej histaminovej deve používam mandle) Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote cca 185°C cca 30 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Karamel:
cukor s trochou vody upálime na karamel, tu mám ešte rezervy. Pridáme maslo, krátko ešte povaríme. 2/3 karamelu necháme v pohári vychladnúť do krému. Zvyšok použijeme na hrušky.
Hrušky:
Očistíme, zbavíme jadierok, nakrájame na drobno a pridáme do hrnca so zvyšným karamelom. Krátko povaríme. Mne hrušky ešte pustili šťavu, tak som hmotu zahustila 1PL zlatého klasu rozmiešaného v troche studenej vody.
Krém:
Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s mascarpone, začíname na nižších otáčkach, postupne zvysšujeme, pozor však na prešľahanie a na záver primiešame vychladený karamel.
Dokončenie:
Na vychladený korpus rozotrieme v tenkej vrstve hruškovú náplň. Na ňu rozotrieme opatrne karamelový krém. Naplnený korpus rozrežeme po dlžke na tri rovnaké pásy, ktoré uložíme na seba, vždy krémom na vrch. Zarovnáme dáme schladiť.
Ozdobíme sekanými orechmi, karamelom .... a krájame. Dlho sa u nás neohrial.
Postup:

- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Super kombinácia. Ja karamel robím bez vody, upálim cukor, pridám maslo nech sa mi spojí a potom pridám teplú smotanu, je krásne krémový.
Raz skúsim aj bez vody, to ten cukor miešaš či len tak pomaly sam sa karamelizuje? Nepripáli sa?
No teda... To vyzerá úplne perfektne!