reklama

Celozrná pšenica a špalda

Pridal/a Bioživot dňa 03. 04. 2010 - 15:42

reklama

Výrobky z cel. pšenice v porovnaní s výrobkami z vymývanej múky (bielej múky) su výživnejšie a bohatšie na mineráli, vitamíny a vlákninu. Pri celozrnnej múke sa jedná o plnohodnotný produkt, ktorý obsahuje klíčky a okrajové vrstvy zŕn - teda mimoriadne hodnotné zložky. Celozrná pšeničná múka sa hodí na pečenie chleba a pečiva. Používa sa aj pri príprave kysnutých koláčov, pečív, cibuľových koláčov a palaciniek.
Celozrná pšenica špalda je nesmierne odolná voči škodcom a nepriaznivým vplyvom. Pevný dvojitý obal zŕn jedinečne chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Špaldová múka je ľahko stráviteľná, obsahuje vyšší obsah MG, vápnika, K,P, Fe a vitamínov B1, B2, PP .. Vysoký obsah vlákniny 8,8% výrazne podporuje trávenie a črevnú peristatiku. Zohrieva organizmus a pomáha pri chudnutí. Celozrná špaldová múka sa dá používať všade tam kde pšeničná.Uvarenú špaldu pomelieme na mlynčeku. Do vymasteného plechu dáma jednu vrstvu špaldy preložíme kyslou kapustou, nato nastrúhame tempeh alebo tofu a znovu vrstvíme zakončíme špaldou.Pokvapkáme sojovou omáčkou(tamari alebo shoju). A dáme zapiecť je to obdoba koložvarskej kapusty Vyskúšajte aj iné vyrobky napríklad cestoviny, chlebík, tyčinky, lupienky alebo keksíky toto všetko môžete nájsť v kútikoch a predajniach zdravej výživy alebo v biopotravinách.


reklama

reklama

Kamila, So, 03. 04. 2010 - 16:58

Ja využívam obe pri pečení koláčov, ale už aj pri brynzových haluškách.

fidorka, So, 03. 04. 2010 - 19:28

Celozrnnú múku pridávam do koláčov aj chleba,a tiež mávame často špaldové cestoviny,(mne chutia viac ako obyčajné)alebo tyčinky a keksíky Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama