reklama

Pšenová kaša na raňajky

Pridal/a ribišška dňa 26. 10. 2013 - 08:46 - Recepty ribišška
obrázok k receptu

reklama

Výborná a zdravá pšenová kaša na raňajky.

Ingrediencie
4 kusov datle
1⁄2 hrnček pšeno
1⁄2 čajová lyžička vanilkový cukor
1⁄2 liter voda
1 kus jablko
2 kusov zázvor
1 polievková lyžica riasa hijiki
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do hrnca si dám vodu, do nej nasypem pšeno, vanilku a škoricu. Pridám datle pre sladkosť. Môžu byť aj figy.

Povarím asi 30 minút najprv na silnom ohni, nech to zovrie a potom to nechám na stlmenom dovariť. Ku koncu pridám jablko. Mám ho nakrájané bez jadrovníka.

Servírujem tak že ju na tanieri ešte posypem mletou škoricou a pridám si môj domáci slivkový lekvár zaváraný bez cukru-len so štipkou soli. Dobrú chuť

Počas varenie netreba vôbec miešať, stačí len na začiatku... potom sa to už točí samé. Keď sa voda vyvarí, stačí to do servírovania vypnúť a zakryť.

Doplňujúce poznámky

Pšeno musí byť rozvarené. Obilniny to majú rady keď sú úplne na mäkko. namiesto pšena tam môže byť bulgur, vtedy namiesto jabĺk môžeme použiť hrušky. Dobrú chuť :)

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

ribišška, So, 26. 10. 2013 - 08:49

do receptu som napísala pol šálky pšena, pol čajovej lyžičky mletej vanilky a pol litra vody... akosi mi to systém nezobral. šálka pšena by bola pre viac osôb a tak isto by sa aj ingrediencie museli navýšiť. To by bolo už na samotnej kuchárke. (flower)

Evka1223, So, 26. 10. 2013 - 14:28

Mňa upútal ten tvoj domáci lekvár....bez cukru len so štipkou soli. Tento rok som aj ja zavárala slivkový lekvár.....bez cukru, bo boli sladké ako med, no soľ som nedala. Máš vyskúšané, že treba....a chybu som , ak som nedala? Dík za odpoveď....snáď pomôže aj iným kuchárkam.

ribišška, So, 26. 10. 2013 - 17:30

lekvár je chutný, sladký, soľ je asi na pustenie šťavy.podla mna si žiadnu chybu neurobila. hlavná je chuť... ked ti chutí, všetko je ok (clap)

Kamila, So, 26. 10. 2013 - 17:48

Myslim, ze je tam problem s desatinnou ciarkou, idem pozriet co vlasten berie,c i ciarku ci bodku

Kamila, So, 26. 10. 2013 - 17:51

takze berie bodku musi byt 0.5 , neviem preco tak divne, zistim ci sa stym da nieco spravit, len teraz sa riesia ine technicke veci

ribišška, So, 26. 10. 2013 - 19:16

aha,ok... díky, ja ked som to odoslala, tak som to uvidela bez týchto množstiev... tak som to tam dopísala do prvého komentu... nech je to ok (sun)

ja_hodka, So, 26. 10. 2013 - 16:26

my sme boli nedávno na vinohradníckych slávnostiach tu na Tekove a tetušky tam varili slivkový lekvár tradične v medenom kotlíku na ohni a hovorili, že tam idú len slivky, žiadny cukor, ani nič iné a takto sa to varilo odjakživa. Bol výborný :-)

ribišška, So, 26. 10. 2013 - 17:33

podla mna v tom medenom kotlíku to nebol lekvár,ale jam,alebo ako češi vravia povidla... a to sa varí dllllllho... vyparí sa voda a je to husté...silné...
ja som robila lekvár, je riedky-tečúci (sun)

lydusha (bez overenia), So, 26. 10. 2013 - 17:52

A nie je to naopak? Lekvar husty a jam riedky?

ribišška, So, 26. 10. 2013 - 19:11

aha... toto ma nenapadlo... tak ja to mám asi nastavete že jam ako kameň a lequááááááááááááááááááááááár tečie.... ale ako to je naozaj... neviem, dám sa podučiť.díkes (clap)

ja_hodka, So, 26. 10. 2013 - 18:51

V UK som kupovala jam. Niektoré boli redšie, iné husté...ale nie až tak, ako slivkový lekvár. Pokiaľ viem, vždy to bol lekvár a ten je u nás tradičný... a potom prišiel džem (z jam). To redšie, čo robíme, je asi džem, alebo aj želé to niekde volajú a to by sa pokazilo bez cukru...to je pravda. A štipka soli to zachráni? Vydrží to celú zimu?

ribišška, So, 26. 10. 2013 - 19:19

nevydrží... je toho mááálo... zjeme to skôr ako povieš tri (sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama