reklama

A jak varíte vývar vy?

Pridal/a dasa_ dňa 02. 10. 2024 - 09:21
A jak varíte vývar vy?

dasa_


reklama

Pamätám si to z nejakej kuchárskej relácie v telke - základ je vývar. Nahádzať do hrnca a variť. Teraz som sa o tom dočítala aj v článku o veľmi starej kuchárskej knihe. A teda, ten recept je veľmi presný. AJ keď teda, neviem, kto by toto dokázal doma.

1 kg mäsa, 2 kg zeleniny a 3 litre vody. To je základ. A varí sa to a varí a varí. Aspoň 12 hodín. Ideálne 24. No to je veru veľká výzva. Možno sa raz odhodlám. Lebo dobrý vývar je základ mnohých jedál.

Alebo taký bešamel. Žiadna zásmažka. Ale varenie vývaru so smotanou. To asi raz skúsim, klasický bešamel je pre mňa veľmi ťažký.

Ak by ste chceli pozrieť, ako sa kedysi varilo u nás, tak odporúčam kuchársku knihu Terézie Vansovej alebo dielo Jána Babilona. Nájdete tam naozaj zaujímavé veci. Nebudú to samé zemiaky a kyslá kapusta, ako by sa mohlo zdať. Prípadne buchty. nájdu sa aj také recepty ako napríklad ananásová polievka so šampanským.

 


reklama

reklama

Kamila, St, 02. 10. 2024 - 15:20

Zaujímavé, 12 hodín 🤣 Ja ešte tak tlakový hrniec zvládnem a jednu hodinu.😀  

dan-cula, So, 05. 10. 2024 - 08:12

.. Vývar-čo domácnosť iný názor, pripomienka.. Ja doma vývar varím aspoň 4hod. Ale zaleží či slepačí , hovädzí.. veľkosť hrnca. 

Ale od jari občas pre zaujímavosť nahliadnem doKniha rozpočtú a kucharských predpisú z r. 1930(Vydanie prvé bolo v r. 1924.) t vydání čtvrté, doplnené od Marie Janku - Sandtnerové. Pri upratovaní sa objavila-a nie je toho kto ju doniesol. Ja som nepožičala, nekúpila...

Polévky masové - lepšie je mäso z kravy ako z vola, cena polévky je v tom co do ní bylo vloženo..a je tam :polévka pro nemocné, Bouillon, Nepravá želvová polévka.. Atď. alebo mozečkové chrupinky(baveuses), nepravý losos, kaparová omáčka, americký james (čti džém) z rajskych jablíček, plnená omeleta, cukrovinky ze zbytkú polevy, pignolové rohlíčky (pignoly sú se mena šišky ze stromu pinie), zaveŕenina z mrkve,.. 

Ďalej sú tam pravidlá ako pripraviť stôl na rôzne prilezitosti, ako sa správať pri stole, ako správne variť kávu, kakao.. Úprava jedla na misy, obsluha, prestieranie k čaju, raňajám, čestné miesta pri stole, o chovaní sa pri stole. To je inak kapitola Stolničení. Zaujímavá je kapitola koľko sa počíta potravín na 1osobu no a sezónne vzorové jedálne lístky. 

 

dasa_, So, 05. 10. 2024 - 08:38

No veru, toto sú poklady, tie staré kuchárske knihy. Vedeli a používali všeličo kedysi. Len sme na to s čarom napríklad polievkových kociek skoro zabudli. Zaujímavé čítanie, dá sa veľa poučiť.

4 hodiny je tak aj moja norma - zakladám ten vývar hneď v nedeľu ráno. Zalejem mäso vodou, zapálim, stíšim a nechám svojmu osudu. O 10 sa začne čistiť zelenina, pridajú sa bylinky, korenie a soľ. A rezance samozrejme extra. U nás musí byť napríklad v polievke jedna štipľavá paprička. Sušená. A je to taká lotéria. Tie papričky sú rovnaké, z jednej rastliny. A niekedy máme vývar pálivý a niekedy nie. Taká naša nedeľná lotéria. Lebo priznám sa, ja som stará škola. Pre mňa nedeľa znamená rezancová polievka. 

 

Kamila, Ut, 08. 10. 2024 - 11:36

aj u nás by bola voľakedy rezancová, ale odkedy sme 2 bezlepkové, niežeby neexistovali bezlepkové rezance, u nás  namiesto rezancov slúži vééľa mrkvy z polievky. MM si už zvykol či iné mu neostalo? Bo u nich sa tradovalo, že toľko rezancov v polievke muselo byť, že lyžica by v nej mala stáť. 😀

dasa_, Ut, 08. 10. 2024 - 13:51

Ja niekedy do vývaru zašľahávam vajíčko. Hlavne keď z nejakého dôvodu chcem zvýšiť príjem bielkovín. Ale teda to robím iné dni :)

dan-cula, So, 05. 10. 2024 - 12:18

Aj u nás sa volá rezancová..ja dám hocijakú papriku ale sladkú, čilli používam len ja do taniera. Inak bez rezancovej nie je nedeľa. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama