
balalajka | Bazový likér
Kvetov bazy je toho roku u nás dostatok. Milujem tú pikantnú vôňu a chuť. Už som urobila 2 dávky sirupu, už som na sušenie porozkladala všade možne po dome, aj želé som urobila a furt toho nemám dosť. A tak som našla St-Germain, pôvodne komplikovaný likér vyrábaný vo Francúzsku. Nebudeme si robiť hlavu, urobíme to po slovensky. Hlavne jednoducho.
10 | kusov | bazový kvet |
7 | decilitre | vodka |
1 | kus | citrón |
1⁄4 | med |
Do umytého pohára či fľaše naukladáme 10-20 kvetov bazy (podľa veľkosti) - ja som sa snažila ostrihať aj stonky.
Zalejeme kvalitnou vodkou - 7dcl - 1 liter.
Navrch uložíme 3 plátky bio citrónu - dávame aj so šupou a zavrieme a necháme 2-4 týždne lúhovať. Občas s nadšením skontrolujeme. Vodka sa farbí na prekrásne žltú tekutinu.
Po čase lúhovania odstránime kvety - precedíme cez gázu a pridáme 1/4 až 1/2 šálky medu či kryštálového cukru. A potrasieme ním, až sa rozpustí.
Pijeme mixnuté so sódovkou, či perlivým vínom, šampanským.
Alebo len tak ... vychladené.
Dávam tento recept narýchlo - sme v stave lúhovania, ale verím, že to bude výborné, lebo nič zlé tam ani nejde . Tak snáď ešte nájdete dostatok bazových kvetov to vyskúšať.
Uvažujem, že založím ešte jednu fľašu, lebo mne to v tej špajzke taaaaaak vonia. Viacerí chodíme kontrolovať. Momentálne najzvedavejšie sú mravce. Nejak sa rozkríklo medzi nimi, čo tam mám ukryté a pochodovali mi ráno po zemi asi 10ti. Obávam sa, že poobede ich tam bude MORE.
Hlavne, nech mi totok nevypijú!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňam , dobre ľadová "lepihuba"
nikdy nie je na zahodenie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"Lepihuba" sa mi páči výraz . Nepoznám. Ale tuto ešte jeden by bol asi výstižný - v tých long drinkoch asi ako bolehlav.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
... ááále veď sme slušné , to len ten jeden na celý podvečer len tak "cuckať" a olizovať sa až po uši
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Na "rehabilitacnej" vychadzke som nazbierala plnu tasku bazy a akurat tu dumam, co s nou. Ci rozlozit a ususit, alebo zaliat vodou na sirup (prevarena sa uz chladi). Sirup som robila uz na dvakrat a minula som cele domace zasoby krystaloveho cukru. Tak asi skusim tento zazrak a kym sa vyluhuje, tak snad aj cukor stihneme dokupit.
Len musim pockat na MM, nech mi na to vycleni "ohnivu vodu".
Netreba tam dat na vylepsenie nejake koreniny? Skorica, klincek, badyan... alebo take cosi, nech to dobre vonia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To šo si vymenovala by som skôr také "vianočné" dala a toto mi prudko jarno - letno vonia. Mne tam teda nič nechýba, aj keď taký pahýľ zázvoru na mňa žmurkal na linke ... ale odolala som mu.
Ozaj - zázvorovicu som tuším nedávala - aj tú by som mohla zarobiť, keď už som tak fľaškovo rozbehnutá.
No a hafirovicu (čučoriedkové) tiež - sa popilo v zime .
Ohnivú vodu odporúčam kvalitnú. Ja barbar som dala vanilkové lusky do síce kvalitného ale ginu a čul pridávam do koláčov ginovú arómu . Po upečení tá vanilka len zostane, ale keď to miešam ...
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Poslusne hlasim, ze bazovica nalozena. Pokrajala som tam citron a pomaranc, este mozno svacnem trochu toho zazvoru. Ale navrchu vrstva bazu zhnedla.
Aj som ju zatlacala pod hladinu, ale ona potvora zase vyplavala. Tak snad to nebude vadit.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ona trochu zhnedla aj mne - je to na foto vidieť. Neskoro som to zaťažila citrónom.
Dnes sa chystám na druhú dávku - skúsim ten citrón tam dať hneď a uvidím, či to pomôže.
Inak - videla som aj variácie na likér z bazového kvetu tak, že dávali tam medový rozvar (ja neviem, podľa mňa je hriech kaziť to vodou a ničiť všetko dobré z medu) alebo tam pchali kyselinu askorbovú (to som už absolútne nepochopila NAČO to tam dr... dávajú).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ČO do kelu chcete konzervovať v alkohole? Veď sám o sebe je konzervant. To akurát tú vodu pridanú a ak je rozvar - tak tam nemá čo nejak predsa kvasiť. Čistý, pravý med detto. Jedine tú vodu, žeby chcel niekto konzervovať - to beriem.
No a tie % - ono pridaním prísad - cukor, med nám samozrejme hneď idú dolu, nie?
Inak - také opačné garde - bazulienku - tu predávajú v baroch. To sa zarobí sirup a do pohára k tomu švacne panák. Lenže, to už si nedáš so šampusom
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Žeby pridaním cukru do alkoholu sa menili grády ... ? Tak akurát chuť ... a nepísala som aby si tú kyselinu tam dala ... Ono Ty si vlastne písala o kyseline askorbovej čo tam isto nepatrí. Ako konzervant sa používa kyselina citrónová.
Jasné ak si niečo také urobíme nestihne sa nám to pokaziť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jaj všeobecne si myslela ako kyselina askorbová, že je konzervant - ahaaaa - som ťa nepochopila.
No a idem si doštudovať tie grády . Evidentne mám medzery.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No aj o kyseline bo je rozdiel askorbová - to je vitamín a citrónová je konzervant
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kyselina L - askorbová, vitamín C ale aj E300
Vitamín, antioxidant - používa sa aj ako konzervant pre uchovanie farby hlavne.
Doštudované.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To aka "skratka" - od likeru az k vitaminom sme sa dostali
Este k tym gradom: ak sa ten vysledny liker bude na konzumaciu miesat so sodovkou alebo slabsim bublinkovym vinom v patricnom pomere, tak sa zriedi dostatocne tesne pred pouzitim. A skladovanie neriedenej bazovice zaberie menej miesta (flias).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Furt som ale nenašla ako sa vypočítajú % v alkohole, keď sa tam dá iná zložka ako voda. Asi nijak. Tak moja predstava o zvýšenia objemu medom, cukrom a následné poklesnutie % bola blbá.
Mno. Zas som sa niečo dnes naučila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ideálne pitie pre letnú pohodu mi to príde.