
FanyNM | Kváskový chlieb s kefírom a medom
Kváskový chlieb, ako ho robím ja.
420 | gramov | pšeničná múka chlebová |
80 | gramov | pšeničná celozrnná múka |
300 | gramov | ražný kvások |
100 | millilitrov | kefír |
220 | millilitrov | voda |
1 | kus | zemiak |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | med |
2 | čajové lyžičky | soľ |
1 | čajová lyžička | mletá rasca |
1 | čajová lyžička | ľanové semienka |
1 | polievková lyžica | ovsené vločky |
Ráno si zarobím rozkvas (150 g ražnej chlebovej múky alebo pšeničnej chlebovej múky, 150 g vody, 30 g kvásku z chladničky). Zabalím aj s miskou do mikrotenovom sáčku a nechám na linke niekde v kúte 8-12 hodín oddychovať. Hugo - môj kvások, sa pomaly preberie.
Na miesenie mám skvelého pomocníka Samsona (môj kuchynský robot s hnetacím hákom)
Navečer (u mňa napr. 18.00 hod) si múku s kefírom a vodou zmiešam v miske a nechám prikryté 30 min. odležať (autolýza). Po pol hodine pridám ostatné suroviny (ovsené vločky prelejem krátko horúcou vodou) včetne kvásku a Samson mi vymiesi cesto (5-10 min na stupni 1 a potom 2-3 min na stupni 3), aby sa dobre prepracovalo.
Misku odložím z mixéra, cesto v nej párkár preložím od okrajov k stredu, urobím guľu, prikryjem utierkou alebo mikrosáčkom a nechám 20 min oddychovať. Potom ho dám znovu Samsonovi premiesiť na 5 min na stupni 1 a takto to opakujem 3-4x.
Po poslednom 20 minútovom oddychovaní je cesto už dostatočne pružné a odlepuje sa od stien mise. (To je už cca 20.00 hod a Samson už zaslúžene oddychuje)
Ja ešte musím ustlať chlebík. Cesto preložím na poolejovanú dosku a olejovými rukami (alebo stierkou) premiesim a prekladám ako obálku. (Niekedy neolejujem, poprekladám rovno v miske a preložím rovno do ošatky). Nakoniec stočím do gule, prepudrujem pšeničnou hladkou múkou a vložím do škrobom vystlanej ošatky.
Celú ošatku s cestom vložím do mikrotenového sáčku a na noc do chladničky. Cesto oddychuje v chlade a ja zasa v teplúčku pod perinou. :-)
Ráno pozriem do chladničky a vidím krásny balón. Vyberiem z chladničky aj zo sáčku a zapnem rúru na 250°C, v strede rúry je mriežka s keramickou zapekacou misou (alebo jenskou), na spodnej koľajničke starší prázdny plech.
Keď je rúra úplne vyhriata, opatrne vyberiem zapekaciu misu (pozor, je veľmi horúca), položím na ňu pečiaci papier a naň rýchlo vyklopím z ošatky nakysnutý chlebík. Narežem žiletkou, postriekam vodou a šup do rúry.
Zároveň prilejem na spodný plech pohár vody, čo zasyčí a vytvorí sa para. Tú práve potrebujem. Rýchlo rúru zavriem a nastavím časovač na 12 min. Zalejem si rannú kávu a cez okienko sledujem, ako sa mi chlebík v saune pekne zobúdza. Po 12 minútach vyberiem spodný plech, teplotu znížim na 180°C a pečiem ešte asi 35 min. Skvelý čas na to, v kľude si vypiť kávičku a pozitívne sa naladiť na nový deň.
Keď je chlieb upečený, vyberiem ho, usmejem sa (lebo je nádherný) a poklopom zistím, či je dostatočne upečený. Ak áno, opatrne ho preložím na pripravenú mriežku, ovlažím studenou vodou, ovoniam, lebo kôrka nádherne vonia, zaviniem do utierky a nechám úplne vychladnúť. Slinky sa mi zbiehajú, ale je to dobrý dôvod na cibrenie trpezlivosti. Neoplatí sa rozkrojiť skôr, než chlebíku vychladne hlava, mohol by sa uraziť. :-)
super recept

a výborný popis