šunkové žemle

Popis

Výborné šunkové žemle, ktoré už netreba ničím plniť ani natierať.

šunkové žemle - recept

Zhrnutie

Porcie
počet
Zdrojneviem
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

1kilogramhladká múka
1kuskocka droždia
1deciliterolej
2čajové lyžičkysoľ
1polievková lyžicakryštálový cukor
1kusvajce
sušená šunka (už krájaná, kupujem v Lidl)
zelené olivy plnené kápiou
250gramovtvrdý syr Gouda 45%
750millilitrovmlieko
vegeta alebo pizzové korenie podľa chuti

Inštrukcie

Z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Preosejeme múku, pridáme zvyšok mlieka, olej, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto a dáme vykysnúť. Pripravíme si zmes na plnenie - sušenú šunku, ktorá je už pokrájaná na drobné kocky, olivy nakrájame na tenké kolieska, tvrdý syr na malé kocky. Zmiešame v miske a posypene troškou vegety. Približne po hodine cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a naukladáme pripravenú zmes. Zatlačíme do cesta, zrolujeme do rolky a postupne odkrajujeme kolieska z ktorých tvarujeme žemle. Plnky je dosť veľa, takže sa s tým treba trošku pobaviť aby žemle mali pekný tvar, ja som sa s tým nejako nezdržiavala. Poukladáme na plech na ktorý sme dali papier na pečenie, necháme ešte 10-15 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Stačí vyhriať na 190°C, jedna várka sa pečie cca 25 minút, záleží od veľkosti žemlí. Mne z tejto dávky vyšlo 24 dosť veľkých žemlí, ktoré rodina poctivo jedla 3 dni. Prajem dobrú chuť :-)
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Super Áno, vyskúšam ale s kváskom, uvidím čo to urobí.

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok