
Dzeny
Inšpirovala ma SonkaPac, ktorá mi poslala recept, ja som si ho trochu upravila. Výsledok ma prekvapil, je to dobré:)
4 | kusov | vajce |
200 | gramov | tvaroh |
1⁄2 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
trocha | rasca drvená |
Priznávam sa, som chlebová a hľadala som nejakú náhradu za chlieb, aby som večer mohla zbúchať rýchlu večeru bez sacharidov. Takže, toto je fakt dobré, lebo to chutilo aj chlapovi. Chutilo to aj psovi, ale to sa neráta, tomu chutí všetko, čo máme na tanieri:)))
Oddelíme bielka od žĺtok. Do žĺtok dáme tvaroh, soľ, zmixujeme ponorným mixérom na hladkú hmotu.
Vyšľaháme bielka s práškom do pečiva na tuhý sneh. Do snehu zľahka zamiešame žĺtkovo-tvarohovú hmotu a rascu.
Na plech dáme papier na pečenie, potrieme ho olivovým olejom, na to vylejeme pripravenú zmes, rovnomerne rozotrieme a dáme do rúry vyhriatej na 150 stupňov piecť na 25 minút. Posledné dve-tri minúty som zapla v rúre ventilátor, aby to chytilo trošku krajšiu farbu.
Po upečení som placku obrátila na doske papierom nahor a papier som stiahla. Ide to dobre, neprilepilo sa to, ale keby tam nebol olej, myslím, že by to bolo komplikovanejšie.
Nakoniec som placku pokrájala na osem častí, jedna časť - akože jeden krajec:)
Naplniť to môžete hocičím. Chutilo mi to aj teplé aj studené.
Nabudúce vyskúšam potrieť to cesnakom alebo pridať nejaké bylinky.
Úprimne, ja som si od tohto receptu pôvodne veľa nesľubovala. Ale je to super. Dobre to chutí, zasýti to, je to dobrá prvá pomoc keď nemám kváskový chlieb a aj pre tých, ktorí nemôžu lepok, to nie je úplne márny pokus:)
Ďalšie recepty
Mária, neskúšala si to na sladko? Lebo keď som miešala žĺtka s tvarohom, tak mi nabehla chuť a vôňa detstva - mama nám miešala žĺtko, tvaroh a vanilkový cukor, šli sme sa za tým zabiť:) Tak som myslela, že keby som dala namiesto soli cukor, tak by som to mohla urobiť ako dolky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Neskúšala ale je to dobrý nápad . Len by som to asi piekla takto na plechu. Neviem či ako vdolky, aj keď malom množstve oleja, by sa to dalo prevrátiť. Kľudne by som tam aj hrozienka dala. Vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Povzbudila si ma, skúsim:D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Určite raz vyskúšam, tiež mám snahu redukovať sacharidy, okrem toho, že som bezlpková.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hmm, toto asik hneď dnes večer vyskúšam, mám tam taký tvaroh - že do rezervy som ho kúpila, a netrúfam si už z neho spraviť ten balalajkin koláčik, tak na toto bude dobrý
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
adus, vyskúšaj, daj vedieť ako to dopadlo. Dúfam, že ti to bude chutiť a nepošleš ma do mínusu:DDDD
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nebooj, budem k tomu pristupovať citlivo (ak sa mi to nebude pozdávať) ;-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kúpila som kilo tvarohu - čo ti poviem ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
včera večer som upiekla, slaná verzia mňam, dnes vyskúšame sladkú variáciu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teším sa, že chutí:) Ja som chcela v piatok večer vyskúšať sladkú verziu, ale bola som poslaná do kuchyne urobiť slanú Takže sladkú budem skúšať asi až dnes, a skúsim namiesto tvarohu cottage cheese (bol v akcii:)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skúsila som na sladko, trochu som to zmenila oproti slanému receptu:
3 celé vajíčka, štvrť lyžičky prášku do pečiva, štipku soli a 1 vanilkový cukor som vyšľahala (nerobila som sneh), ponorným mixérom som to roztrepala s 200 g cottage cheese. Na malý plech som dala papier, papier som potrela repkovým olejom, upiekla, nakrájala na trojuholníky a poliala som si to slivkovým a datľovým sirupom. Dosť dobré:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyskúšala som naslano. Super, dosť mi to pripomína chlebík vo vajíčku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
teraz som si uvedomila, že ono by to išlo veľmi dobre plniť a robiť rolády naslano - také rýchle pohostenie. Teda aspon to moje sa dá super rolovať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rolovať sa to dá priam fantasmagoricky, takže roláda bude ďalší pokus!:))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
chcela by som vyskusat, prosim ta aky velky plech??
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lienka, odmerala som plech, má 29x35 cm, to som merala dno zvnútra. Podľa mojich predstáv o plechu, je to úplne normálny plech. Ale čo je dnes normálne, netuším. Ani pri ľuďoch a už vôbec nie pri plechoch :DDDD
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pri použití polotučného tvarohu majú "chlebíky" - celá dávka hodnotu:
bielkoviny - 44,76gr
sacharidy - 10,68gr
tuky - 29,34gr
Píšem to tu sama pre seba hlavne - nič iné za tým nehľadajte.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
balalajka, dobre, že si to vyrátala, nič za tým nehľadám, ale musím sa opýtať:)) Ja vôbec nerátam kalórie, takže mi povedz: je to veľa, málo, s čím sa to dá porovnať? Je to ako dva rezne, 5 rožkov, alebo ako?:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
cca 10 g sacharidov je 10 g cukru, teda cca lyžička cukru.
Alebo inak je to 16g chlebíka (pol krajca) alebo 18g rožka (pol rožka) alebo 1 malý zemiak (49g) alebo 1/2 jablka (77g) alebo 10 bobuliek hrozna (59g)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Očuj, čo to máš za jablko? ... my máme takú menšiu odrodu oproti vašim.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Beriem späť - jablko máme cca rovnako veľké. ... zle som pochopila údaj v zátvorke. Už som sa ukľudnila a nemusím ísť kontrolovať Dašine jablká a sťažovať sa, že v Trenčíne sú menšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jááák, konečne som pochopila, čo si nepochopila Ale trojčlenka to vždy zachráni.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale chápeš?! Rožky a chleby som ešte checkuvala správne. Ale jak si došla na jablká, mne sa to otočilo a čítala som to naopak - teda ako hmotnosť sacharidov, že píšeš v zátvorke . A to s tou trojčlenkou som 3* prečítala a až POTOM pochopila.
Čul som si nie istá, či nemám málo sacharidov a preto mi to pomalšie myslí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sacharidy sú krása - ako píše Daška. To je úplne super. Čo sa týka tukov, je to tak no ... ak zješ totok celé a NORMÁLNE, nie moc tukovo papáš, tak je to OK. By sa v pohode dalo. Aj kľudne údeného lososa by som si tam zabalila. Ak nefrčíš nejak prehnane na syroch, orechoch, tak v priebehu dňa ak zješ celú dávku, tak sa dá. Je to v podstate polovičná dávka tukov, bielkovín tiež nejak tak a sacharidy, ak tlačíš dolu a držíš kurz, tak je to paráda.
Dobré jedlo, veľmi pekne si viem ho predstaviť zaradiť do jedálnička
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak to jem, tak iba na večeru a len polovicu so zeleninou a šunkou. Syry a orechy nemôžem, ja mám v podstate dosť problém získať bielkoviny, lebo strukoviny môžem len obmedzene a z kuracieho mäsa už fakt kotkodákam:D Tak to vlastne vyzerá ako ideálne jedlo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Výborná alternatíva ku kotkodákaniu je aj bučanie (hlavne také mladé, ešte neotelené ).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super! :) A chutilo?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak to som veľmi rada:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja robím niečo veľmi podobné ale na sladko, len ja nemôžem prášok do pečiva a už vlastne ani sodu, takže bez toho ale aj tak je to jedlé a chutné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
púpavienka, dobre vedieť, že to ide aj bez kypriacich prísad!:) Ďakujem, že si sa podelila, lebo človek sa niekedy bojí urobiť niečo inak a pritom sa to dá:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super recept, robievam. Pridávam do cesta čerstvé bylinky hlavne bazalku, timián alebo koriander. Robím z toho obložené chlebíky taká ako kanapky či už obdĺžnik alebo vykrajujem oklieska..."odpad podrvím do pomazánky ktorou plním.