reklama

O muffino-mánii, kurze varenie-pečenie a o deťoch ako inak

Pridal/a crystall dňa 10. 10. 2013 - 10:27

reklama

Pozdravujem. Zlomené srdce

Napadla ma muffinománia ako slovo, k tomu, čo sa okolo mňa deje. Pojem muffiny som začala evidovať až na NM a čiste také teoretické informácie, čo-kto, kedy-prečo-načo,ako a subinformácie ako rozmery a tak. Však vieme.

A tak som si vymyslela, že sa na ne dám. Dosť by ma potešila akákoľvek informácia, ku plechom. Lebo ja vojdem do marketu, kúpim prvý najlacnejší krát dva a odchádzam. Neviem, možno čokoľvek, čo by napomohlo dobrému pečeniu, či je lepší silikónový alebo čokoľvek. To je vec, na ktorú ani neviem dať otázku.

Muffinomániu evidujem poslednú dobu najviac z toho, že stretávam ľudí a slovo muffiny sa začalo akosi viac používať. Stopercentne viem, že predtým v mojom okolí nepadlo vôbec. Určite nie v MOJOM okolí. A tak poslednú dobu počúvam o muffinoch len tak medzi dverami, na chodníku, pri aute, na ceste, v obchode v rade, čo stým, aké je to vďačné, že sa to dá dať do mraziaka a deťom povyťahovať a tak.
Holky, žeby tie Piešťany? Žeby dobré promo?
Usmievam sa.
Ako rýchlo sa šíri informácia, že. Tak pevne verím, že je to tými Piešťanmi a dávam to tu ako spätnú väzbu.

K tomu kurzu som chcela. Syn má 11, aktívne po večeroch športuje a vymenil v školskom klube florbal za kurz Varenie-pečenie. Som skoro opľula palubovku, keď mi to oznámil, lebo som práve šoférovala a ani ma nenapadlo, že je tu taká možnosť a on ju chce.
Nasledovalo zakúpenie výbavy ako zástera a googlenie privátneho mixéra, ktorý bolo treba hneď, lebo ja moje mixéry nedám a nepožičiam. Ešte nejakej tlupe do školy, no to iste.
Vytvoril tandem s chlapcom, ktorého mamina pečie torty a cupcakes-y na objednávku, kreatívna to pani. Takže aj jej syn má perfektnú motiváciu priamo od zdroja – z domu. Keď je náhodou moje deco u nich a tete dôjde nejaká kreatívna zásielka, Matej je 3 dni v eufórii, čo všetko teta vyťahovala z balíka a akú tortu ide robiť. (chcela by som byť takým idolom)
Môj syn je zas na inovácie. Rád kombinuje vône, chute. Všade sa presúva so svojím odmerkovým pohárom, lebo ako vraví, si bez neho nevie nič predstaviť.

Prvý prišiel na radu cuketový koláč. Týždeň sme riešili, že či bude sladký, alebo slaný. Vďaka NM som zistila, že Môže byť aj slaný. Riešilo sa kopu otázok, podotázok, išiel – upiekol – zjedol – prišiel s receptom. Ako milujem tieto debaty. Rozprával mi o tom, ako to prebiehalo, že chutilo a že už-už ide piecť. Ukecala som ho na víkend, že stačí.

Cez víkend som bola odcestovaná, dokonca ani na telefóne. MM pracoval vonku, tak mu pomáhala malá Terezka. Všetko, že spravil, spratal po sebe riad a upratal linku a čakalo sa na koláč.
Ja som sa dostala ku koláču až v pondelok ráno, akože MM dobehol s pokrikom, že MATEJOV KOlÁČ!!!!
Chudák, ostal v rúre.

Príčina?
Malá Terezka vyjavila pravdu, že dali do neho veľkú uhorku. Rozjasnieva sa?
Hádam cuketu, nie?
Nie, veľkú uhorku. Synovi sa cuketa zdala málo, tak tam pridal uhorku.
Krásny neúspech. Dali na to domácu slivkovú nutelu a strúhaný kokos, koláč krásny, nadýchaný, nakrájaný, ale uhorkový horor proste nešiel dolu krkom. A tak som v pondelok riešila rozhodnutie, že už v ŽIVOTE NIČ NEUPEČIE!
Paráda.
Uzavreli sme to tým, že koláč odnesieme do lesa zvieratkám, nech si pochutia ako inak určite si pochutia a navnadila som ho na stredu, keď sa mali robiť pizzové kolieska. Tak sa tešil! Kečup vyberal, hádam najkvalitnejší aký bol v regále.

No a tu je zádrhel celej veci.
Kúpené lístkové cesto, žiadne koreniny, iba kečup-šunka-syr. Prišiel hotový. Maminka, predstav si, ani oregáno, ani cesnak. Nič! Vieš si predstaviť pizzu bez oregana? (no ja si ju neviem predstaviť bez cesnaku. Ozaj, Val, kde si? Ty si na talianske jedlá expert-môjmu oku blízky!) Pani učiteľka, že nemá rada oregáno, tak to rešpektovali, čo ich ale sklamalo, vôbec to nejedla aj tak. Deti chceli použiť kreativitu, nemohli a napriek tomu to jedlo v ich očiach nebolo ocenené.
Ako nechcem tu riešiť nejaké oregáno. Čo ma ale dojalo bolo to kúpené lístkové cesto. Na kurze o pečení je problém vyrobiť nejaké pizzové cesto? Kde je kreativita? Čo to ako je? Polotovar?

Ako dá sa ísť za učiteľkou, ale ja som to nikdy nerobila. Deti sa musia dohodnúť s pani učiteľkou sami, ja by som ju asi dorazila s mojim adrenalínom, čo nechcem a druhá vec, je to jej kurz, čiže patrí sa mi to aj rešpektovať.

Na druhej strane, prečo tá fádnosť?
Akože chalani sú schopní si vyrobiť nejaký balíček korenín, ktorý by mali poruke, nieje problém si vyrobiť domáce cesto, čokoľvek. V tomto zmysle neriešim výdavky, stále to beriem ako výbornú investíciu, čo sa týka peňazí, aj môjho a synovho času.

Mrzí ma, že jeho to sklamáva. Rád to pre ten kolektív robí, tešia sa spolu so spolužiakom, ale obaja uvažujú a nemôžu to zmeniť. Neviem, sú na to nejaké normy? Či ako to vlastne funguje? Ja sa tu doma môžem aj roztrhať a dať mu priestor, ale chápeme sa, kolektív je niečo iné a doma je doma.

Nerozumiem tomu, prosím vás touto cestou, maminky, ktoré máte skúsenosť s kurzom varenia-pečenia pre deti. Viete mi pospomínať, koľko deco malo rokov, ako to u nich prebiehalo, čo mu to dalo, a čo do dalo vám? Ako ste to vnímali? Aké boli deti?

Ďakujem.

Úsmev


reklama

reklama

nemozna (bez overenia), Št, 10. 10. 2013 - 11:44

Veľmi pekne si to napísala. Naše spolu chodili na krúžok varenie - pečenie. Neriešili sme nič, samé si nakúpili, varili, piekli. Nesťažovali sa, pani neviemakosavolá im dovolila všetko, poradila, ale ako si nachystali, tak si aj zjedli, domov doniesli, bolo to jedlé. Vyplazený jazyk
Teraz staršia chodí na hotelovku, teší sa, varí, chystá si sama. Ja žehlím len obleky. U nás to dalo veľa, keďže ja som rodič - furt v robote - naše deti sa musia starať samé, dokonca dakedy aj o mňa, takže oni varia a pečú celkom samostatne a vôbec nie zle. Úsmev Samozrejme primerane veku a skúsenostiam, ale vôbec sa o ne nebojím, neumrú od hladu a snáď už ani ja nie.
Ja by som, však nech deti poriešia pani učiteľku. To už je aká somarina, že ona nemá rada oregano. Však deti nech si urobia ako chcú. A pizza bez oregana........ Mlčím

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 12:02

že ďakujem za pochvalu. Úsmev

Vieš, ja ani neviem, sú podstatné a nepodstatné veci a v jeho očiach, keď mu na tom záleží sú aj drobnosti podstatné. Zas nechcem to odpáliť po takejto reakcii, aj jeho aj toho, kto vedie kurz. Ako zas nemôžem chcieť, aby to bol jarožidek a jožka zaukolcová v jednej osobe, bohvie ako to majú finančne poriešené. Ale tak verím tomu, že keď sa ten človek na to dal, tak by mal mať záujem o spoluprácu s deťmi.

Ani sa nesťažuje, len ho to akosi rozčarováva. Snažila som sa to napísať aj jeho očami, čo si všimol a ako to dopadlo a je hrrr, možno to má nejaký systém. Ja mu pomôcť viem, vybavím ho aj modrým z neba, ak mu to pomôže pracovať kreatívne s chuťami a ingredienciami. Tak neviem.

Nespomenieš náhodou, keď kočky chodili na kurz, či ste dokupovali polotovary?

Asi tak spravím.
V škole polotovar, ak sa ešte nejaký vyskytne a doma spravíme komplet a zvyšok si doladí podľa receptu z kurzu.

Úsmev

nemozna (bez overenia), Št, 10. 10. 2013 - 12:18

Kupovali suroviny. Ja by som ten polotovar až takto nevnímala, možno pani učiteľka chcela aby to bolo jednoduché a aby si to ľahko vedeli urobiť samy. A možno nemajú toľko času. Naše robili veľmi jednoduché veci, že francúzske zemiaky, palacinky a také.

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 12:30

Bingo s tým časom.

Druhá vec.

Majú na to vyčlenené 2 hodiny od 14:00 do 16:00 a deco mi zavolá o 15:15, že už 15 minút čaká v škôlke, že kurz skončil skôr.
To muselo byť extrémne rýchle.
Doladiť deti, dohodnúť čo, kto ako, nachystať, napiecť, stolovať, zjesť, spratať, obliecť sa v šatni a ešte sa stihol presunúť do iného priestoru.
Mlčím

A pritom sú na to vyčlenené 2 hodiny.
Mlčím Mlčím Mlčím

Rozumiem tomu, aby to mali jednoduché, ale ako sa čítam, tak mi z toho vychodí, že aspoň niečo, nech sa zabavia a pošlem domov.
Pevne verím, že napíšem blog, ako som sa mýlila. Ja by som to synovi veľmi priala, aby bol spokojný.
Ale ako v pohode, dáme tomu čas.
Úsmev

lia6, Št, 10. 10. 2013 - 12:37

Dve hodiny?...ak by mali suroviny pripravené, tak stíhajú spraviť pizzove cesto, obložiť ho, upiecť a ku tomu raňajky aj s večerou. Veď na to ten kurz by mal byť-niečo, aby sa naučili. Vzdávať by som to nevzdávala, ale, ak by to malo ísť takýmto tempom, tak sa porozprávam s lektorkou, ak by to nezabralo, tak by som vymenila kurz. Držím palce, aby sa ozaj zadarilo...len nech to nevzdáva Slnko

lia6, Št, 10. 10. 2013 - 12:06

Nemám skúsenosti s kurzom varenia, som taký samouk. Ale, prečo by už nikdy nič neupiekol?! Veď aj profesionálom sa také stáva. Možno nie tak, často, ale ver, že stáva Áno Trošku ma zaráža reakcia pani učiteľky-ozaj, kupované cesto? Divnô Mlčím ...a aj prístup sa mi nepáči-keď už sa žiaci posnažili a ona aspoň neochutná?!...fu, ja aj keď niečo nelúbim, ale, ak mi to niekto spraví od srdca a viem, že sa snažil, tak skúsim, aj keby čo bolo-aj, keby to bolo zhorené! Lúbi sa mi, že si to vybral sám Áno ...a hlavne, nech sa nevzdáva, veď z každého pádu, alebo neúspechu sa dá postaviť a ísť ďalej...každý neúspech posúva dopredu Áno ...ak ten kurz chcel ozaj sám od seba, tak nech to ešte skúsi...držím mu palce a verím, že úspech príde Áno Objímam Slnko

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 12:37

Kami mi dole dala dobry nazor, možnože to, čo sa nám zdá jednoduché, v kolektíve nejde. Ale zas si myslím, že by sa to dalo predpripraviť, že si to cesto sám osobne pripraví večer dopredu doma a v škole ho dá ráno do chladničky a poobede s ním pracuje.

Ja to akosi vnímam ako kurz celoplošne, nemyslím si, žeby to tie deti nezvládli, ak by si mali veci spraviť sami.

No, veď uvidíme.

ďakujem za podporu.
Úsmev

alebo si to predstavujem ako Hurvínek válku Chichocem sa

Kamila, Št, 10. 10. 2013 - 12:28

Môj synátor chodil zo dva roky na krúžok varenia. Mali sem tam aj polotovary, ved za hodinu a pol sa neda vsetko stihnut, ale poskusali kadeco. Obdivujme p. ucitelku, raz som bola pritom, ako akcne zvladala dve skupinky a kazda varila, piekla nieco ine. treba dat tomu cas, snad dojde aj na experimentovanie. Ak nie, budes musiet byt za sekuchrara a robit kurzy doma. Drzim palce.

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 12:34

Dík.

Vieš, napadlo ma, že nejaké info bude v pohode.

Ja nemôžem byť za šéfkuchára :) ja to neviem, ale napadla ma brutálna vec...LIUŠ nechceš robiť kurzy cez SKYPE? Úsmev

A nechcem ani autorizáciu za nápad. Chichocem sa

lia6, Št, 10. 10. 2013 - 12:41

Hambím sa Hambím sa Hambím sa jesúúúsmaríja, neviem, čo povedať Hambím sa Hambím sa Hambím sa...akože, ja varím rada a myslím, že dobre...aj kreativita si myslím, že mi nechýba...ale, ja na takéto asi nie som-toto by som asi nezvládla... Hambím sa ale, keď si to rozmyslím, tak dám vedieť
Mrkám

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 12:47

Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

v pohode.

Nápad dobrý, čo si budeme hovoriť. Chichocem sa

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 12:44

Som si spomenula, že som chodila na kurz varenia-pečenia na strednej, však toť nedávno Chichocem sa . Síce z toho nič neviem, však krátkodobá pamäť zlyháva, ale pamätám si učiteľku a veci, s ktorými som sa doposiaľ nestretla.

Ukazovala nám, ja neviem... štrúdľové cesto spravila cez celý stôl, také tenké, že ke´d sme dali podeň noviny, tak sa dali čítať. Ja to neviem spraviť, ale kde sa už dá také niečo vidieť. Alebo príklady z rôznych ruských banketov, recepcií, ako sa pripravujú jedlá. Kombinácie jedál, aby bola odlíšená farebnosť, ktoré chute s čím ladia, nielen v jedle, ale keď sa podávajú jednotlivé chody. Ja už sa v tom pohybujem iba teoreticky, ale tak niečo si pamätám.

Ale viete ako to je doma.

Jedným uchom dnu, druhý von. Doma ma počúvať nebude. On to spraví, keď sa to NIEKDE naučí.

Veď vravím, ako Hurvínek válku. Chichocem sa
Ešte bude veselo. Tlieskam

lia6, Št, 10. 10. 2013 - 12:52

Nemyslím si, že si to predstavuješ, ako Hurvínek válku Úsmev osobne si myslím, že takéto kurzy(myslím všetky kurzy, či už tvorivé, alebo športové, poprípade kurzy varenia), by mali viesť ľudia, ktorí sú flexibilní a hlavne komunikatívni, ktorí "žiakov" zaujmu, vedia vysvetliť, ukázať, naučiť. A nie, aby som jedlo pripravila, tak napoly s polotovarom. Aj ochutnať treba, keď sa jedlo urobí. Niečo, ako Jamie, alebo Anne Burell, alebo Gordon Ramsey-milujem týchto šéfkuchárov...s takým nadšením to robia, keď ich človek sleduje, že hneď "vie", že to dokáže spraviť!...aj oni na konci vždy s vášňou jedlo ochutnajú-milujem ich! Ale, obávam sa, že ja by som to až takto "predať" nevedela. Ale, ako píšem vyššie, ak si to rozmyslím, tak sa prihlásim Mrkám Úsmev Slnko

Kamila, Št, 10. 10. 2013 - 13:26

Ked som sa vtedy rozpravala s ucitelkou u nich na kruzku, tak spominala, ze v podstate cielom kruzku bolo aby ziskali zakladne zrucnosti v kuchyni od krajania, obsluhovania sporaka, ale aj ten mixer ... Ono raz mali nieco jednoduchsie raz zlozitejsie ..., ale tak tomu bolo u nas ..., stara socialisticka kuchynka, ale zlata ucitelka, deti viac ci menej vegetne, mensie aj vacsie, bola som u nich dvakrat. Zalezi aj od toho, ci ucitelka s kruzkom zacina a asam etstuje co za tei dve hodiny zvladnu, ako su zrucne deti, tazko povedat, ci to berie, ak mam to za sebou, alebo ...

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 14:55

krásny výraz..."deti vegetné"
(to si nechám navečer na karate Chichocem sa , už mám nacvičené asi všetky škaredé mimiky, lebo dovezieš to tam, platíš to, staráš sa a deti čo? Deti vegetné. A práve ma osvietilo! Naučím sa tú tvárovú gymnastiku a spojím príjemné s užitočným, možno sa zľaknú a nebudú tak okato vegetiť.)

Ako jasné, určite, že z tohto pohľadu by to bolo v poriadku. Aj z pohľadu toho testovania, môžem to tak brať, že učiteľka určila ingrediencie, len nepočítala s takými rýchlymi zručnými chalanmi, čo pečú doma.

Budúci týždeň možno potiahnu :) budú palacinky.
Áno, nechám tomu čas.

Martina79, Št, 10. 10. 2013 - 13:57

šikovný chalan Tlieskam

Skús sa porozprávať s učiteľkou, tým spôsobom, že deti by chceli skúsiť aj to cesto urobiť. nie kúpiť polotovar.

My sme mali na ZŠ varenie - pečenie. Asi posledné 2 ročníky, ale jediné čo si pamätám sú hranolky a chleba vo vajci. Chichocem sa
Na strednej sme mali tiež podobný predmet, ale tu už si pamätám aj orechové koláčiy, medovníky, zavárali sme hrušky, Asi čo vyučujúca potrebovala. Chichocem sa

crystall, Št, 10. 10. 2013 - 14:59

Porozprávam sa s ním, nech pozisťuje, aké má možnosti. On si vie zariadiť veci, ak by to nešlo, tak určite dostane pádne vysvetlenie.

Ale si ma dostala s tým nápadom, že zorganizovať kurz varenia detí a bude aj navarené aj zavarené.

Čím ďalej, tým lepšie nápady. Chichocem sa

No, teda! Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

ja_hodka, Št, 10. 10. 2013 - 16:36

zorganizovať kurz varenia detí Áno Minule som tu kdesi písala o alternatíve ku krúžkom - rodičovská aktivita, skupina rodičov s deckami a dospelí sa striedajú stále jeden, alebo dvaja a venujú sa športu, tvoreniu...Podľa mňa super.

nemozna (bez overenia), Št, 10. 10. 2013 - 15:26

Nech sa mu darí. Áno

Klaudia17, Št, 10. 10. 2013 - 15:41

No pozrime sa akého máš šikovného syna,len tak ďalej. Áno Áno Áno

val, Pi, 11. 10. 2013 - 09:10

jeeej som poctena Hambím sa, ze odbornik na taliansku kuchynu. s kurzami varenia bohuzial nemam skusenost ale uprimne sa mi pristup pani ucitelky nie velmi paci. Ak ste zdatni v anglicitne, odporucam navody Jamieho Olivera, ktory ma novu "skolu" varenia na youtube http://www.youtube.com/user/JamieOliver
Inak recept na muffiny odporucam samozrejme ten moj (inak Nigela Lawson)
http://nanicmama.sme.sk/node/3357, inak skusala som aj kadejake ine,ovocne, zakladne ci bananove ale tieto su proste the best Chichocem sa a plechy no ja mam z IK.A a som spokojna Slnko

crystall, Pi, 11. 10. 2013 - 09:37

ďakujem, kočky.

Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

Vidíš , Val, viem o Olivierovi, on založil teraz to FoodTube. Ešte som link nepozrela, ale je to niečo na báze, že človek potvrdí "niečo zadarmo" a môže odoberať od neho tie spoty.
Len potrebuje počet Fans.

Nie zlý nápad.

Ináč Nigella je roky idol môjho MM. Vždy mi vraví, že tak má vyzerať pravá žena, však vieš, Nigella kusisko poriadnej krásnej baby a miluje jej varenie, v štýle, dáme trošku masla a tresk tam polkila masla, alebo dáme trošku brandy a vykydne tam aj pollitra, u nej je troška dosť veľká troška. Normálne on hypnotizuje telku, keby Nigella mohla preskočiť ku nám domov a spraviť mu Vianoce s Nigellou. Ani nechcem vedieť. Chichocem sa
Teraz ju predbehli Antonio Carlluccio a Genaro Contaldo (dvaja taliansky gurmáni), len počúvam samé superlatívy: perfektní, úžasní, suprový, srandisti, a vo všetkom je malý kousek lásky. Dokážu o jednom rezanci hovoriť 15 minúť ako o malinkom kúsku lásky. To je asi reč, ktorej rozumie môj MM.

No, mne keby začal niekto rozprávať o nejakej raviole, že malinký kousek lásky, tak by som rozmýšľala, že čo s tým ako chce robiť???

(však všetci poznáme American Pie 1, alias prcičky jednotka a jablkový koláč sám...v kuchyni na linke... a mladík čo naň hľadí a potom... )

Ale tak smejem sa.

Ďakujem. Práve pri tých ikeáckych plechoch som stále a vrátila som ich naspäť. Dobre vedieť. Ďakujem za linky a za recept.

Úsmev

val, Pi, 11. 10. 2013 - 11:04

este doplnim ze aj Gordon Ramsay je skvely, tiez najdes vsetko na youtube Úsmev piekla som podla neho kurca a rodinka sa len zalizovala Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama