reklama

Jemná špargľová polievka

Pridal/a dasa_ dňa 30. 05. 2025 - 20:14 - Recepty dasa_
Jemná špargľová polievka, Polievky, recept, dasa_

dasa_


reklama

Jemná chuť špargľovej polievky doplnená chrumkavými kúskami opečeného chlebíka.

Ingrediencie

1 balík biela špargľa
1 strúčik cesnak
1 čajová lyžička soľ
1 deciliter smotana
2 polievkové lyžice maslo
2 polievkové lyžice hladká múka
1 štipka mleté čierne korenie
Dokončenie:
1 plátok chlieb
1 čajová lyžička olej
1 štipka grilovacie korenie
1 hrsť bylinky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup

Špargľu očistíme, hlavičku a kúsok za ňou nakrájame na kolieska a odložíme. Zvyšok špargle nakrájame na väčšie kúsky a dáme do posolenej vody. Varíme asi 20 minút.

Po uvarení špargľu zmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez husté sitko.

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a urobíme zásmažku. Zalejeme prepasírovanou tekutinou. Pridáme kúsky špargle, ktoré sme na začiatku odložili a spolu varíme cca 15 minút. 

Pridáme mleté čierne korenie a po odstavení primiešame smotanu. Podľa chutí môže byť šľahačková alebo na varenie.

Medzičasom pripravíme krutóny z chleba. Krajec chleba potrieme z oboch strán olejom, posypeme grilovacím korením, pokrájame na kocky a dáme napríklad do teplovzdušnej fritézy na 5 minút a 180 stupňov. Ak nemáme fritézu, použijeme rúru alebo panvicu.

Polievku podávame s krutónmi posypanú dostupnými bylinkami (pažítka, bazalka, petržlenová vňať)

Výnos
4 porcie
Celkový čas
40 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama