
dasa_ | Domáci gyros
Ak obľubujete tradičný stánkový gyros, určite vás osloví jeho zjednodušená verzia, ktorú ľahko pripravíte aj doma
Ingrediencie
1⁄2 | kilogram | kuracie prsia |
1⁄2 | kilogram | kuracie stehná vykostené |
150 | gramov | biely jogurt |
1 | balík | korenie na gyros |
Postup
Príprava je veľmi jednoduchá. Mäso môžete použiť podľa vlastného výberu, ideálne je kuracie prsia a kuracie vykostené stehná na polovicu. Množstvo približne 1 kg, nie je to recept na gramy.
V miske zmiešame ideálne biely grécky jogurt s celým balíkom korenia na gyros prípadne kebab. Kuracie prsia na plocho rozrežeme na 2 časti.
Všetko mäso (plátky) premiešame s marinádou, prikryjeme fóliou, zaťažíme a dáme do chladničky oddychovať. Ideálne cez noc, ale stačí aj hodina.
Do užšieho a vyššieho pekáča naukladáme na plocho plátky mäsa.

Na tesno prikryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov piecť na cca 25 minút
Po dopečení necháme krátko vychladnúť. Zlejeme šťavu, ktorú mäso pustilo a prevrátime na vhodnú podložku, napríklad väčšiu kuchynskú dosku
Necháme chvíľku vychladnúť a nakrájame na jemné kúsky. Mäso drží pekne po kope a dá sa skoro až obrezávať ako pri originálnom gyrose.
Podávame s ľubovoľnou prílohou - v placke, arabskom chlebe, s ryžou. Pridáme zeleninu, obľúbenú omáčku a nezabudnime preliať výborným výpekom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty