
Recept s fotopostupom na sviatočné orechové pečivo, ktoré môžu byť plnené nutelou, alebo ľubovoľným džemom.
Cesto: | ||
1 | hrnček | orechy |
2 | hrnčeky | polohrubá múka |
1⁄2 | hrnček | práškový cukor |
2 | čajové lyžičky | vanilkový extrakt |
štipka | soľ | |
200 | gramov | maslo |
2 | kusov | žĺtok |
Plnka: | ||
1 | kus | Nutella |
1 | kus | džem |
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny, prišľaháme k tomu žĺtka. Múku zmiešame s mletými orechmi, štipkou soli a pridáme k vyšľahanej hmote. Môžete vymiešať na robote metličkou na miesenie, alebo ručne. Na záver hmotu na cesto ešte dôkladne vymiesime, zabalíme do fólie a dáme na cca 1,5 hod do chladničky.
Zhruba z 1/3 cesta ušúľame hrubší valček, ktorý nakrájame na rovnaké časti. Z nich formujeme guličky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Buď prstom, alebo varechou vyhĺbime v strede jamku a dáme piecť na cca 6 minút pre teplote cca 180°C. V tejto fáze ich vyberieme z rúru a naplníme ich džemom. Dáme zapiecť ešte na cca 8 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou, mali by zľahka chytiť zlatisté sfarbenie.
Ak koláčiky plníme nutelou, pečieme ich bez náplne cca 15 minút a ešte teplé plníme nutelou, prípadne čokoládou, ak ch ich chcete na seba vrstviť. Naše sa dlho neohriali.












Ani neviem, ja tak novinky skúšam mesiac a viac dopredu, potom týždeň pečiem po večeroch koláčiky do centra pre ľudí bez domova. Deň pred Vianocami voľačo upečiem aj pre nás, tak aby mal každý svoj obľúbený koláčik a keďže nás je dosť, tak je najvyšší čas začať trénovať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To už pripomína Vianoce
, žeby sme začali rozmýšľať čo upečieme
?