
Kamila | Plnené oriešky
Recept s fotopostupom na výborné plnené orechy. Pre mňa najlepšie vianočné oriešky plné spomienok. Plnka do orieškov môže byť orechový či žĺtkový krém
Ingrediencie
Cesto: | ||
200 | gramov | maslo |
300 | gramov | hladká múka |
150 | gramov | práškový cukor |
100 | gramov | orechy |
2 | kusov | žĺtok |
2 | čajové lyžičky | kakao |
1 | polievková lyžica | rum |
Plnka: | ||
60 | gramov | orechy |
75 | millilitrov | mlieko |
100 | gramov | práškový cukor |
100 | gramov | maslo |
1 | polievková lyžica | rum |
Postup
Orechy pomelieme. Na podložku si nasypeme, múku, cukor, orechy, kakao a zmäknuté maslo. Chutná bude aj svetlá verzia orieškov, bez pridaného kakaa. Cesto si môžete najprv vymiešať v miske, prípadne v robote s hnetacími metličkami a potom už len krátko vymiesiť na podložke.

Foto: Kamila
Ak sa nám cesto pri hnetení viac prehreje, môžeme ho na hodinku dať stuhnúť do chladničky.

Foto: Kamila
Na pomúčenej doske ušúľame malé valčeky a nakrájame ich na malé kúsky, ktoré povtláčame do vymastených formičiek na orechy. Pri ďalšom pokuse som zistila , že tým, že je cesto mastné sa neprilepí, ani keď formičku nevymastíte, ale môžete spodnú časť cesta, ktoré dávame do formičky, vložiť do mištičky s múkou. Cesto neplníme až po vrch, oriešky ešte porastú a budeme ich plniť, tak aby ostalo miesto na náplň.
Pečieme pri teplote cca 180°C cca 12 - 14 minút. Alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Foto: Kamila
Po upečení orechové pečivo hneď vyklopíme a necháme ich vychladnúť

Foto: Kamila
Oriešky budú výborné plnené žĺtkovým krémom šľahaným nad parou. Ja som sa rozhodla pre orechovú náplň
Orechová plnka: Pomleté orechy sparíme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do penista a pomaly pridáme orechovú masu.

Foto: Kamila
Vychladnuté oriešky plníme plnkou a spájame po dve. Zlepené orechy obalíme práškovým cukrom s kakaom, alebo konce máčame do čokolády.

Foto: Kamila
Pozrite si aj:
Viac receptov na tradičné plnené oriešky

Kamila

Kamila

Kamila
Testovala som obe verzie, lebo som mala nové formičky. Obe verzie sa vyklápali výborne. Takže podľa mojich skúsenosti stačí vymastiť maslom, herou a pri opätovnom plnení som už s nimi nerobila nič.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prosím Vás viete mi bližšie vysvetliť čo znamená spariť orechy horúcim mliekom? ešte som to nerobila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Len sa zalejú horúcim mliekom a premiešajú. ;)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý
Chcela by som sa spýtať,ako dlho vydržia.
Asi koľko pred Vianocami sa môžu začať piecť? Ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ozaj neviem odhadnut, u nás sa zjedli veľmi rýchlo ;) Neplnené oriešky v uzavretej nádobe by mali v pohode vydržať dva týždne a plniť ich môžete tesne pred sviatkami.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Najlepší recept, všetkým chutilo!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teším sa
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jeej:) Pekné:) Kamila, základná otázka: formičky sú len pomastené alebo aj pomúčené?