reklama

Vianočné plnené oriešky

Pridal/a Kamila dňa 29. 11. 2024 - 00:23 - Recepty Kamila
Vianočné plnené oriešky, Drobné pečivo, recept, Kamila

Kamila | Plnené oriešky


reklama

Recept s fotopostupom na výborné plnené orechy. Pre mňa najlepšie vianočné oriešky plné spomienok. Plnka do orieškov môže byť orechový či žĺtkový krém

Ingrediencie
Cesto:
200 gramov maslo
300 gramov hladká múka
150 gramov práškový cukor
100 gramov orechy
2 kusov žĺtok
2 čajové lyžičky kakao
1 polievková lyžica rum
Plnka:
60 gramov orechy
75 millilitrov mlieko
100 gramov práškový cukor
100 gramov maslo
1 polievková lyžica rum
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Orechy pomelieme. Na podložku si nasypeme, múku, cukor, orechy, kakao a zmäknuté maslo. Chutná bude aj svetlá verzia orieškov, bez pridaného kakaa. Cesto si môžete najprv vymiešať v miske, prípadne v robote s hnetacími metličkami a potom už len krátko vymiesiť na podložke.

Plnené oriešky postup 01

Foto: Kamila

 Ak sa nám cesto pri hnetení viac prehreje, môžeme ho na hodinku dať stuhnúť do chladničky.

Plnené oriešky postup 02

Foto: Kamila

Na pomúčenej doske ušúľame malé valčeky a nakrájame ich na malé kúsky, ktoré povtláčame do vymastených formičiek na orechy. Pri ďalšom pokuse som zistila , že tým, že je cesto mastné sa neprilepí, ani keď formičku nevymastíte, ale môžete spodnú časť cesta, ktoré dávame do formičky, vložiť do mištičky s múkou. Cesto neplníme až po vrch, oriešky ešte porastú a budeme ich plniť, tak aby ostalo miesto na náplň.

Pečieme pri teplote cca 180°C cca 12 - 14 minút. Alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. 

Plnené oriešky postup 04

Foto: Kamila

Po upečení orechové pečivo hneď vyklopíme a necháme ich vychladnúť

Upečené plnené oriešky

Foto: Kamila

Oriešky budú výborné plnené žĺtkovým krémom šľahaným nad parou. Ja som sa rozhodla pre orechovú náplň

Orechová plnka: Pomleté orechy sparíme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do penista a pomaly pridáme orechovú masu.

Orechová náplň do orieškov

Foto: Kamila

Vychladnuté oriešky plníme plnkou a spájame po dve. Zlepené  orechy obalíme práškovým cukrom s kakaom, alebo konce máčame do čokolády.

Naplnené oriešky s orechovou náplňou

Foto: Kamila

Doplňujúce poznámky
Doplňujúce obrázky
Vianočné plnené oriešky, Drobné pečivo, recept, Kamila, 1

Kamila

Vianočné plnené oriešky, Drobné pečivo, recept, Kamila, 2

Kamila

Výnos
30 Porcie
Celkový čas
1 hod, 14 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
14 minút

reklama


reklama

Dzeny, Po, 15. 12. 2014 - 10:33

Jeej:) Pekné:) Kamila, základná otázka: formičky sú len pomastené alebo aj pomúčené?

Kamila, Po, 15. 12. 2014 - 10:50

Testovala som obe verzie, lebo som mala nové formičky. Obe verzie sa vyklápali výborne. Takže podľa mojich skúsenosti stačí vymastiť maslom, herou a pri opätovnom plnení som už s nimi nerobila nič.

zaucajucapekarka, Ne, 03. 11. 2019 - 22:01

prosím Vás viete mi bližšie vysvetliť čo znamená spariť orechy horúcim mliekom? ešte som to nerobila

Kamila, Ne, 03. 11. 2019 - 22:32

Len sa zalejú horúcim mliekom a premiešajú. ;)

Regina Olahova, So, 12. 12. 2020 - 22:12

Dobrý

Chcela by som sa spýtať,ako dlho vydržia.

Asi koľko pred Vianocami sa môžu začať piecť? ĎakujemHambím sa

Kamila, Ne, 13. 12. 2020 - 00:36

Ozaj neviem odhadnut, u nás sa zjedli veľmi rýchlo ;) Neplnené oriešky v uzavretej nádobe by mali v pohode vydržať dva týždne  a plniť ich môžete tesne pred sviatkami.

Sarah174, Ut, 15. 12. 2020 - 12:25

Najlepší recept, všetkým chutilo! Vyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama