Martuška 123 | Bobaľky, opekance, pupaky
Bobaľky, pupaky, opekance...všetci ich poznáme a niektoré rodiny si bez nich Vianoce nevedia predstaviť. S makom, tvarohom, orechami alebo kyslou kapustou.
Ingrediencie
| 1 | kilogram | polohrubá múka |
| 1 | kus | čerstvé droždie |
| 1⁄2 | balík | sušené droždie |
| 5 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
| 1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
| 6 | decilitre | mlieko |
| 1 | kus | vajce |
| 50 | gramov | maslo |
Postup
Do misky pripravím múku, sušené droždie, soľ, 4 lyž. cukor, vajíčko, rozpustené maslo.
Z droždia, 1 lyž. cukor a trocha teplého mlieka urobím kvások.
Všetko vymiesim s teplým mliekom na vláčne cesto. Nechám kysnúť a môžem robiť bobaľky.
Z cesta si šúľam tenké šúľky, tie krájam asi na 1,5 cm kúsky a z nich robím bobaľky a ukladám na suchý plech kúsok ďalej od seba.
Bobaľky na plechu nechám ešte podkysnúť. Ničím nepotieram.
Pečiem na 190 stup.
Dobrú chuť!
Tie sú nádherné. Ja bobáľky vykrajujem. A potieram. Skúsim takto toho roku.