
dasa_ | Jablkové pagáče podľa mojej babky
Pred časom som uverejnila recept na zemiakové pagáče mojej babky. Okrem zemiakovej plnky dávala aj dusenú sladkú kapustu alebo jablká. Dnes dozrel čas práve na jablkovú verziu. Teda po pravde, na obed boli zemiakové pagáče, jablkové sú skôr taký dezert.
500 | gramov | hladká múka |
200 | millilitrov | mlieko |
20 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | polievková lyžica | olej |
Jablková náplň: | ||
2 | kusov | jablko |
1 | polievková lyžica | Zlatý klas |
100 | millilitrov | olej |
Ak chcete robiť jablkové pagáče z celej dávky, množstvo jabĺk zvýšte na cca 1 kg.
Pripravte bežné kysnuté cesto - vo vlažnom osladenom mlieku necháte naštartovať droždie. Múku osolíte, premiešate. Vlejete kvások, pridáte vajce, olej a podľa potreby pridáte vlažnú vodu. Vypracujete nelepivé, nie veľmi tvrdé cesto a necháte prikryté kysnúť asi hodinu.
Medzitým si pripravíte plnku. Jablká očistíte, nastrúhate a zmiešate so Zlatým klasom. Ak sú veľmi kyslé, pridajte lyžicu cukru.
Cesto na doske zľahka rozvaľkáte alebo roztiahnete a nakrájate na štvorce. Do stredu štvorca dáte plnku, zatočíte a roztľapkáte na placku. Dajte na plech pomastený olejom. Aj vrch pagáča potriete olejom.
Vložíte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečiete do ružova, asi 15 minút. Ak treba, pridáte ďalšie minúty.
Plnku pri nakladaní do cesta stlačte v rukách, aby nebola zbytočne vodavá. A pokojne jej dajte veľa, určite to pagáču neuškodí.

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_
Veľmi zaujímavá kombinácia

