Popis
Pred časom som uverejnila recept na zemiakové pagáče mojej babky. Okrem zemiakovej plnky dávala aj dusenú sladkú kapustu alebo jablká. Dnes dozrel čas práve na jablkovú verziu. Teda po pravde, na obed boli zemiakové pagáče, jablkové sú skôr taký dezert.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Zdroj | moja babka |
Čas prípravy | 15 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 35 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | hladká múka |
200 | millilitrov | mlieko |
20 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | polievková lyžica | olej |
jablková plnka | ||
2 | kusy | sladké jablko |
1 | polievková lyžica | zlaty klas |
100 | millilitrov | olej na potretie |
Inštrukcie
Ak chcete robiť jablkové pagáče z celej dávky, množstvo jabĺk zvýšte na cca 1 kg.
Pripravte bežné kysnuté cesto - vo vlažnom osladenom mlieku necháte naštartovať droždie. Múku osolíte, premiešate. Vlejete kvások, pridáte vajce, olej a podľa potreby pridáte vlažnú vodu. Vypracujete nelepivé, nie veľmi tvrdé cesto a necháte prikryté kysnúť asi hodinu.
Medzitým si pripravíte plnku. Jablká očistíte, nastrúhate a zmiešate so Zlatým klasom. Ak sú veľmi kyslé, pridajte lyžicu cukru.
Cesto na doske zľahka rozvaľkáte alebo roztiahnete a nakrájate na štvorce. Do stredu štvorca dáte plnku, zatočíte a roztľapkáte na placku. Dajte na plech pomastený olejom. Aj vrch pagáča potriete olejom. Vložíte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečiete do ružova, asi 15 minút. Ak treba, pridáte ďalšie minúty.
Plnku pri nakladani do cesta stlačte v rukách, aby nebola zbytočne vodavá. A kľudne jej dajte veľa, určite to pagáču neuškodí.
Postup:




- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Veľmi zaujímavá kombinácia

