
dasa_ | Zemiakové pagáče mojej babky
Recept s fotopostupom na najlepšie zemiakové pagáče, ako ich robila moja babka
500 | gramov | hladká múka |
20 | gramov | droždie |
200 | millilitrov | mlieko |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | kus | vajce |
čajová lyžička | soľ | |
1 | polievková lyžica | olej |
voda | ||
500 | gramov | zemiak |
50 | gramov | maslo |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | zväzok | pažítka |
Je veľa vecí, ktoré mi babku pripomínajú. Nechodila som k nej na prádzniny, lebo sme mali od seba iba pár metrov. A tak ju stále vidím medzi stojanom s klasickými červenými muškátmi. Výhradne červené museli byť. A potom ju vidím pri šporhelte, jak robí zemiakové pagáce. Teda, do pagáčov dávala aj plnku z kapusty dusenej na sladko, z jabĺk. Ale tie zemiekové, tie boli naj.
Urobí sa klasické kysnuté cesto. T.j. vo vlažnom mlieku sa rozmieša cukor a pol kocky droždia, resp. 1 balík sušeného droždia a nechá sa nakysnúť. Múka sa prevzdušní, zmieša so soľou. Pridá sa mlieko s droždím, vajíčko, lyžica oleja a miesi sa pružné cesto. Ak treba tekutinu, pridá sa vlažná voda. Cesto sa prikryje a nechá asi hodinu kysnúť.
Medzi tým sa uvarí klasická zemiaková kaša - uvarené zemiaky sa scedia, popučia, premiešajú s maslom a nakoniec sa pridá pažítka. Ak niekto chce výdatnejšie jedlo, môže pridať slaninku, šunku. Len to už potom nebudú len také obyčajné pagáče.
Po hodine sa cesto premiestni na dosku. Opatrne sa roztiahne na obdĺžnik a jemne rozvaľká na hrúbku asi 1 cm.. Rozkrája sa na diely ako keby na parené buchty. Rozmer jedného kúska je cca 6x6 cm. Ale kludne aj väčšie, aj menšie.
Pomocou lyžičky sa rozdelí zemiaková kaša. Jednotlivé kúsky sa spoja najskôr do buchty a potom sa rukami roztľapkajú na pagáče. Kto chce tenšie, môže si pomôcť aj valčekom.
Klasicky sa tieto pagáče piekli na platni šporáka, hotové sa potreli maslom. My ich dnes pečieme dvojako. Buď ich dáme na plech do rúry, potreme maslom a pečieme asi 15 minút - do zružovenia. Alebo ich pripravujeme podobne ako langoše - na panvicu vrstvičku oleja, rozpálime, vložíme pagáč a opekáme z oboch strán. Vzniknú bubliny a chrumkavé miesta. Vynikajúce.
Vynikajúce sú teplé s čajom. Alebo studené na druhý deň ráno s kakaom - to je jedna z mojich spomienok na detstvo

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_

dasa_
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Paráda, Aj u nás su dnes na obed.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dáši,máš to fajnové. Už dávno jsem podobný recept chtěla napsat. Říká se jim osušky,osuchy.Do plnky dávám smaženou cibulku s mletou červenou paprikou.Zkuste to k fazulovici,kapustnici. Robíš tu takové chutě, že až.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To musí byť ozaj dobrota

