reklama

Zemiakové pagáče mojej babky

Pridal/a dasa_ dňa 30. 10. 2019 - 08:52 - Recepty dasa_
Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, dasa_

dasa_ | Zemiakové pagáče mojej babky


reklama

Recept s fotopostupom na najlepšie zemiakové pagáče, ako ich robila moja babka

Ingrediencie
500 gramov hladká múka
20 gramov droždie
200 millilitrov mlieko
1 čajová lyžička cukor
1 kus vajce
  čajová lyžička soľ
1 polievková lyžica olej
  voda
500 gramov zemiak
50 gramov maslo
1 čajová lyžička soľ
1 zväzok pažítka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Je veľa vecí, ktoré mi babku pripomínajú. Nechodila som k nej na prádzniny, lebo sme mali od seba iba pár metrov. A tak ju stále vidím medzi stojanom s klasickými červenými muškátmi. Výhradne červené museli byť. A potom ju vidím pri šporhelte, jak robí zemiakové pagáce. Teda, do pagáčov dávala aj plnku z kapusty dusenej na sladko, z jabĺk. Ale tie zemiekové, tie boli naj.

Urobí sa klasické kysnuté cesto. T.j. vo vlažnom mlieku sa rozmieša cukor a pol kocky droždia, resp. 1 balík sušeného droždia a nechá sa nakysnúť. Múka sa prevzdušní, zmieša so soľou. Pridá sa mlieko s droždím, vajíčko, lyžica oleja a miesi sa pružné cesto. Ak treba tekutinu, pridá sa vlažná voda. Cesto sa prikryje a nechá asi hodinu kysnúť.

Medzi tým sa uvarí klasická zemiaková kaša - uvarené zemiaky sa scedia, popučia, premiešajú s maslom a nakoniec sa pridá pažítka. Ak niekto chce výdatnejšie jedlo, môže pridať slaninku, šunku. Len to už potom nebudú len také obyčajné pagáče.

Po  hodine sa cesto premiestni na dosku. Opatrne sa roztiahne na obdĺžnik a jemne rozvaľká na hrúbku asi 1 cm.. Rozkrája sa na diely ako keby na parené buchty. Rozmer jedného kúska je cca 6x6 cm. Ale kludne aj väčšie, aj menšie.

Pomocou lyžičky sa rozdelí zemiaková kaša. Jednotlivé kúsky sa spoja najskôr do buchty a potom sa rukami roztľapkajú na pagáče. Kto chce tenšie, môže si pomôcť aj valčekom.

Klasicky sa tieto pagáče piekli na platni šporáka, hotové sa potreli maslom. My ich dnes pečieme dvojako. Buď ich dáme na plech do rúry, potreme maslom a pečieme asi 15 minút - do zružovenia. Alebo ich pripravujeme podobne ako langoše - na panvicu vrstvičku oleja, rozpálime, vložíme pagáč a opekáme z oboch strán. Vzniknú bubliny a chrumkavé miesta. Vynikajúce.

Doplňujúce poznámky

Vynikajúce sú teplé s čajom. Alebo studené na druhý deň ráno s kakaom - to je jedna z mojich spomienok na detstvo ÚsmevÚsmev

Doplňujúce obrázky
Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, dasa_, 1

dasa_

Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, dasa_, 2

dasa_

Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, dasa_, 3

dasa_

Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, dasa_, 4

dasa_

Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, dasa_, 5

dasa_

Zemiakové pagáče mojej babky, Slané, recept, dasa_, 6

dasa_

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

Kamila, St, 30. 10. 2019 - 09:06

To musí byť ozaj dobrota TlieskamÁnoTlieskam

balalajka, So, 02. 11. 2019 - 12:38
Sú úúúžasné. Ďakujeme za recept.
dasa_, So, 02. 11. 2019 - 13:09

Paráda, Aj u nás su dnes na obed.

veronika9, Po, 04. 11. 2019 - 22:42

Dáši,máš to fajnové. Už dávno jsem podobný recept chtěla napsat. Říká se jim osušky,osuchy.Do plnky dávám smaženou cibulku s mletou červenou paprikou.Zkuste to k fazulovici,kapustnici. Robíš tu takové chutě, že až.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama