Kel hlávkový je desaťročia využívaná zelenina v slovenskej kuchyni a napriek tomu sa málo objavuje na našich tanieroch. Chcem ponúknuť zopár receptov ako sa dá využiť okrem tej klasickej kelovej polievky a prívarku ale aj ten bude .Tak sa kelu nebojte a vyskúšajte a poteším sa aj vašimi nápadmi čo z kelu varíte vy.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 25 minút |
Celkový čas | 45 minút |
Ingrediencie
8 | kusy | kelový list |
250 | gramov | kuracie prsia |
100 | gramov | Gouda |
100 | gramov | Cheddar |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | štipka | mleté čierne korenie |
2 | polievkové lyžice | šľahačková smotana |
Na bešamel: | ||
1 | polievková lyžica | maslo |
1 | polievková lyžica | hladká múka |
2 | decilitre | mlieko |
1 | deciliter | šľahačková smotana |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1 | štipka | biele korenie mleté |
1 | štipka | muškátový oriešok |
Inštrukcie
Kelové listy si oddelíme od hlávky a dáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme 3-4 min len aby nám zmäkli. Prudko ich ochladíme v ľadovej vode a necháme odtiecť.
Kuracie prsia si zomelieme na hrubo, pridáme soľ, korenie a smotanu, dobre spolu premiešame. Syry natrúhať na hrubo.
Bešamel:
Na rozpustenom masle opražíme chvíľu hladkú múku a zalejeme studeným mliekom. Vymiešame aby sme nemali hrčky a necháme chvíľku prevariť, pridáme smotanu, osolíme, okoreníme a nastrúhame trošku muškátového oriešku.
Zapekaciu misku vymastíme maslom a vysypeme trochou strúhanky, položíme kelové listy tak aby sme mali zakryté aj okraje. Na kel dáme polovičku mäsa, polejeme ho bešamelom (asi 1/3) a zasypeme trochou z obidvoch syrov. Zakryjeme listami kelu - už nemusí prečnievať a zopakujeme plnky - zvyšok mäsa, bešamel 1/3, syry.
Prekryjeme listy z bokov a zakryjeme ďalšími listami. Vrch potrieme zvyšným bešamelom, posypeme zvyšným syrom a dáme zapiecť na 20 - 25 min. Podávame napr. s mrkvovým šalátom