Špargľové rizoto

Popis

Vôbec nie rýchle, ale skvelé rizoto podľa mňa.

Špargľové rizoto - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
ZdrojInšpirované časopisom a reštikou
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
45 minút

Ingrediencie

2šálkyryže
5dekagramyšpargľa
1kuscibuľa
 kusparmezan
 kusbiele vino
 kuskari
 kusmaslo

Inštrukcie

Očistíme špargľu cca do 2/3. Drevnatý spodok odstránime. Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme nakrájanú špargľu. Ja tie vrcholky (cca 5cm) nechávam v celku a celé podusím spolu. Podlejeme vodou a dovaríme.

Keď je špargľa uvarená, vyberieme tie 5cm vršky ( budú na ozdobu do rizota) a ešte chvíľu varíme, aby zbytok špargle išiel ľahko rozmixovať.

Cibuľkovo - špargľovú masu budeme používať ako základ do rizota - ak máte radšej slané, treba dosoliť.

Na olivovom oleji opražíme rýžu, pridáme špargľovú omáčku a dolejeme bielym vínkom ( pôvodne bol v recepte zeleninový vývar, ale ja kocky v kuchyni nepoužívam, tak podlievam suchým vínkom ).

A miešame a riedime vínkom, koľko rýža vsiakne po al dente, alebo ak vy ľúbite a nevadí vám to až do mäkka.

Poprášte kari (nemusí byť), vmiešajte 5cm špragľové vršky, cca 100gr parmezánu alebo podobného syra, a asi 80gr masla. Prikryť a nechať "dotiahnuť".

Papáme posypané parmezánom, zapíjame vínkom, čo ostalo vo fľaši a užívame si každé jedno sústo. Dobrú chuť!

Foto: Pixabay.com

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Ďakujem, toto vyzerá veľmi zaujímavo, určite vyskúšam, aj keď víno pri varení som ešte nepoužívala, ale ja mám ešte veľké rezervy. Chichocem sa Ani rizroto poriadne neviem variť. Hambím sa

A tak víno používam aj pod mäsko, keď je napísané, že podlejte mäsovým vývarom Veľký úsmev . Celkovo - otvorená fľaša bieleho Chardonnay pri varení dáva vareniu iný ráz Váľam sa od smiechu po podlahe .
To musíš tak jak v tých amerických filmoch - polovicu do pohára naliať a za deci pod rýžu Váľam sa od smiechu po podlahe .

Však by som po chvíli zaspala abo na stole spievala, ale asi skôr to prvé. Chichocem sa

Treba miešať, nie spať Veľký úsmev .

Joj, asi máme rovnaké chúťky, naša Barča robila včera, ale trochu iným postupom a mali sme okrem špargle aj šampiony v ňom a hrášok zelený.
Inak, hoci rizotko podlievané vínkom je super, ja si zvyknem mraziť vlastný vývar domáci práve na takého účely - keď sa robí rizoto ...
No a ten vývar si zase robím, keď varím perkelt - ten totiž robím z horných kuracích stehien, ale MM nemá rád, keď ich nevykostím a neodkožím - takže do perkeltu iba čisté mäso a zo zvyšku je vývar na podlievanie - rizota alebo čohokoľvek Mrkám

K tomu vyvaru... mna fascinuje, ked citam recept na polievku so zeleninou a ide don este navyse bujon. To aby bola zelenina zeleninovejsia Váľam sa od smiechu po podlahe .
Klobuk dolu nad sikulkou. Mne sa mrazit nechce .... ja som leniva a ani neni kde ... mam tam zmrzlinu Váľam sa od smiechu po podlahe

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok