Bezlepkový makovník z kysnutého cesta

Popis

Keďže je dnes  medzinárodný deň celiakie, tak som sa rozhodla s vami podeliť  o ďalšie moje bezlepkové recepty. Dlho som hľadala, skúšala urobiť kysnuté bezlepkové cesto a konečne sa mi tento makovník vydaril a je super mäkký:-)

Bezlepkový makovník z kysnutého cesta - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
1 hod, 50 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút
Celkový čas
2 hod, 40 minút

Ingrediencie

200gramovzmes bezlepková Jizerka
1⁄2balíkdroždie sušené Dr. Oetker
1kusvajce
100millilitrovmlieko
40gramovcukor trstinový kryštálový
40millilitrovolej rastlinný
1štipkasoľ
200gramovmak mletý (plnka)
100millilitrovmlieko (plnka)
50gramovcukor (plnka)

Inštrukcie

Zmiešame sušené droždie s múkou, následne pridáme všetky ingrediencie, zamiešame a cesto dáme vykysnúť. Ja ho dávam do rúry na 50 st. na 30-40 minút.

Cesto sa pomerne zle opracúva, odporúčam vyvaľkať hrubšie , aby sa netrhalo. Cesto som vaľkala rovno na papieri na pečenie. Následne som s papierom závin s plnkou aj zavinula a zvyšný  papier som odstrihla a závin spolu s papierom som presunula na plech.

Maková plnka: Mlieko privedieme do varu. Pridáme mak a cukor a premiešame. Keď je masa hustá tak pridáme trochu mlieka. Kto ma rád sladšiu plnku, pridá cukor podľa svojej chuti. Masu necháme vychladiť. Masa by sa mala ľahko rozotrieť.

Naplníme makovou plnkou a  zatočíme, presne ako pri kysnutom ceste z normálnej múky. Jeden podstatný rozdiel je v tom, že bezlepkový závin nepicháme pred pečením. Len ho potrieme olejom, maslom alebo vajíčkom aby mal peknú farbu.

Závin dáme do vyhriatej rúry na horný a spodný ohrev, pečiem 30min. na 180st, potom 20min. na 170st.

Poznámky

Naplniť môžete čím chcete - orechami, makom, kakaom...:-)

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Dobrá si, Ánoked sa ti kysnutý závin s bezlepkovou múkou podaril

Dakujem ÚsmevTento som robila už tri krát a vždy sa mi vydaril, vyskúšaj, fakt je vynimočný tým, že je dlho mäkký a aj po vybratí z mrazničky vô​bec neztvrdne. ÁnoÚsmev

PS: dajú sa moje bezlepkové recepty pridať ku skupine bezlepkových receptov? Neviem si takú podskupinu vybrať...

Tento som pridala, vlozila som klucove slovo k ingredienciam - bezlepkové, idem pozriet dalsie tvoje recepty.

ach, tak som to mala urobit. Tak dakujem, nabuduce uz budem vediet. Super:-)

A krasny medzinarodny den celiatikov ti prajem:-)

Dievčatá nemám skúsenosti s touto múkou (našťastie) ale tento makovník vyzerá úžasne.Je veľmi dobré, že ste také šikulky a viete si poradiť...tlieskam VámTlieskam

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok