reklama

Vianočný pečený čaj

Pridal/a KIMKA dňa 28. 10. 2010 - 10:18 - Recepty KIMKA
obrázok k receptu

reklama

Lahodný čajík a dlhé zimné večery

Ingrediencie
1 kilogram ovocie
1200 gramov kryštálový cukor
20 millilitrov rum
1 kus citrón
1 čajová lyžička škorica
3 kusov klinčeky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Ovocie (môže byť mrazené alebo čerstvé) - hrušky, jablká, pomaranče, ríbezle, slivky, mandarinky, jahody, maliny, čučoriedky ) pokrájame na kúsky (jablká a hrušky nemusíme lúpať).

Vo väčšej miske zmiešame ovocie s cukrom, môžeme pridať rum (nemusíme pridať), citrón (pokrájaný na kúsky), škoricu a klinčeky.

Všetko dobre premiešame a dáme do vyhriatej rúry v hlbšom pekáči na 220 stupňov asi na 45 minút.

Pečieme tak dlho, aby ovocie pustilo šťavu. Riadíme sa podľa tohto, čas pečenia je len orientačný, každý má inú rúru.

Počas pečenia občas premiešame.

Po upečení, ešte horúce dávame do sklenených pohárov, zavíčkujeme a na 5 minút prevrátime hore nohami.

Doplňujúce poznámky

Podávame tak, že do hrnčeka dáme 1-3 lyžičky pečeného čaju a zalejeme horúcou vodou. Necháme vylúhovať a pijeme. Vonia od neho celý dom a každý chce recept (giggle)

Výnos
5 Porcie
Celkový čas
1 hod, 14 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
54 minút

reklama


reklama

ivet36, Št, 28. 10. 2010 - 10:31

Hmmmm....tak toto musi byt dobreeee!
ivetMrkám

adus, Št, 28. 10. 2010 - 10:55

Už tu raz je tento skvelý recept, dávala ho sem Aja1, len trocha iné pomery cukru a ovocia sú tam - robila som ho a u našej rodiny sa stal najobľúbenejšou zaváraninou.
Teraz sa už naň vždy priebežne počas celého roka chystám, mrazím si ovocie podľa toho ako v prebehu roka dozrieva a keď sa na jeseň dopracujem až k jabĺčkam a hruškám, tak to potom hodím na plech a "zaváram". Tento rok som urobila dve dávky - a ten Ajkin recept je z 3 kíl ovocia - takže dokopy som takto spracovala 6 kíl - aspoň bude celú zimu čo míňať. Moje dievky si to dávajú aj na palacinky napríklad.

lydusha (bez overenia), Št, 28. 10. 2010 - 12:36

Som uz pocula o tom Úsmev a ze je to dobre tomu verim...moze byt miesto rumu iba esencia? Mne rum nechuti, iba vonia Úsmev

Aja1, Št, 28. 10. 2010 - 20:15

Môžeš robiť aj bez rumu.

Aja1, Št, 28. 10. 2010 - 20:18

Áno,recept na pečený čaj som tu už dávala aj s fotkou.Ja si ovocie už od samej jari šetrím,krájam na kúsky a mrezím až do neskorej jesene a keď mám namrazené všetko ovocie ktoré chcem mať v čaji,tak až vtedy ho robím.A je výborný aj na palacinky,puding,do jogurtu.Každému podľa chuti.

dvojcata a ja, Ut, 02. 11. 2010 - 10:02

Ajka je kralovnou peceneho caju Váľam sa od smiechu po podlahe

Lea, Ut, 02. 11. 2010 - 10:08

Tak ste ma dievčence nalákali, upiekla som čaj z dvoch kíl ovocia a hneď sme cez víkend aj štyri poháriky so sestrou "zožrali" - vylepšovali sme si ním červené víno (máme obe narodky)Úsmev
mňamka to fantastická

kefara, Ut, 02. 11. 2010 - 17:42

- mne v rúre aktuálne buble úžasne voňavá zmesÁno

Dala som cca 2,5 kg ovocia a len jedno kilečko cukru a aj tak sa mi to zdá dooosť sladké, ale vôňa a chuť božskáááááááááááá Mrkám Slnko

Aja1, Ut, 02. 11. 2010 - 17:55

Katuš,ja som minulý rok robila z cca 15 kíl ovocia.A minul sa veru neuveritelnou rýchlosťou.

kefara, Ut, 02. 11. 2010 - 18:32

Ajka, máš môj nekončiaci obdiv Áno Bozkávam

Ja som už dobublalaChichocem sa, fľaštičky pozatvárala. Zvýšilo tak na 3x do šálky rumíkom a vodou zaliať.
Nuž s drahým soskáme Vyplazený jazyk

Je to naozaj skvostná mňamka... len ... napriek jednému jedinému kilu cukru na 2,5 kg ovocia sa nám to s manželom zdá prisladké.
Nie nejak tragicky, ale - sladké.

Neviem si predstaviť, aké by to bolo v pomere, ktorý je uvedený v tomto rozpise.

Toť môj poznatok.
A ešte jeden. Mala som zo dva strapce muškátového hrozna, aj to som tam šupla a trošku robia šarapatu zrniečka Mrkám

Aja1, Ut, 02. 11. 2010 - 18:50

Hrozno si mohla prekrojiť na polovicu a zrniečky povyberať.Objímam

kefara, Ut, 02. 11. 2010 - 20:23

Prekvapenie Prekvapenie anděli, kto by sa s tými muškátovými bobuľkami páral ??Chichocem sa Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk

- to radšej spravím z núdze cnosť a ... keď najbližšie zahryznem do trpkého zrniečka, nadšene vykríknem: "Ooo, aká skvostná burcujúca chuť " Chichocem sa Chichocem sa Slnko

eva m, Ut, 02. 11. 2010 - 20:30

aaa, vsak ste ma tu uplne nablaznili!!
Eva Slnko

Anaj, Ne, 07. 11. 2010 - 19:31

U nás sa robí už niekoľko rokov a dlho neprežije.

Fany1000, So, 04. 12. 2010 - 08:49

Dievčatá, ja sa na to chystám budúci týždeň. Len mi povedzte, koľko fľaštičiek od presnidávky vyjde z toho kila ovocia? A ako píšete, toho cukru je teda veľa 1200 g na kilo ovocia? A ešteÚsmev , ako dlho sa to skladuje? Vydrží mi to dlhšie, keď to len otočím hore dnom také teplé, či to mám aj sterilizovať?Ďakujem.

fantika, So, 04. 12. 2010 - 16:38

dnes som tento caj tiez urobila ,na 2 kg ovocia som dala necelee kilo cukru a je veru dost sladkyy..ale je skvelyy..celyy dom vonia...daame si s palacinkami..mnaaam..Vyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama