
Fajnucky, osviezujuci jablkovy kolacik. Recept je moj vlastny. Inspirovala som sa kupovanym kolacikom a potom som sa doma realizovala... vznikol prisposobenim a zmiesanim 3 receptov.
125 | gramov | maslo |
60 | gramov | cukor |
1 | kus | vajce |
250 | gramov | polohrubá múka |
trocha | škorica | |
trocha | rum | |
Posýpka: | ||
50 | gramov | práškový cukor |
50 | gramov | hladká múka |
50 | gramov | maslo |
1 | balík | vanilkový cukor |
Plnka: | ||
800 | gramov | jablko |
trocha | cukor | |
trocha | škorica | |
trocha | rum | |
trocha | citrónová šťava |
Najprv si pripravime posypku. Muku s cukrami premiesame a postupne zamiesime maslo. Hotovu masu na posypku odlozime do chladnicky ztuhnut a ide sa na pripravu cesta... Do misky si pripravime muku, cukor, maslo a vajicko. Dochutime cca lyzicou rumu (moze aj viac - neuskodi, len ked to budu papat aj deti dala by som radsej menej) a skoricou. Zo surovin si spracujeme tuhe cesto. Odlozime do chladnicky na cca 30 min. Medzitym si pripravime jablka... Osupeme, nakrajame na male kusky. Ochutime cukrom, skoricou a rumom, pripadne troskou citronovej stavy a nechame postat... Pripavime si formu na pecenie. Najlepsie s kruhovym dnom, ja som pouzila tortovu formu s priemerom 26cm. Podla potreby ju vymastite a vymucte, resp. ju vylozte papierom na pecenie. Na jej dno si postupnym roztlacovanim umiestnite cesto. Kraje "dvihnite" vyssie. Ja som si kusok cesta este nechala bokom, vid. dasi postup. Na cesto si navrstvime jablka... Z odlozeneho cesta si "vymodelujte" okraj vid. foto, tak aby boli jablka vo vnutri. Na koniec si dame na kolac posypku. Pripravenu zmes rozmrvte prstami na vrch kolaca... Pecieme pri cca 180°C 30-45 min. (musite si to uz ustriehnut podla svojej rury ;)) Vychladnuty kolac vyberieme z formy a servirujeme... (Fajnsmekri mozu papat aj so slahackou :P). Dufam, ze bude chutit.
Super kolacik
Ingrediencie: 4 vajcia, 7 lyžíc kryštálového cukru, 8 lyžíc polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dcl oleja,
4 dcl mlieka, 1 Zlatý klas, džem.
Postup: Bielky oddelíme od žĺtkov a mixérom vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Do vyšľahanej peny zamiešame
žĺtky, múku s práškom do pečiva a olejom. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Dáme na chvíľku do rúry /rozohriatej na 230-250 stupňov/. Po cca 3 minútach z rúry vyberieme.
Medzitým sme si klasicky uvarili Zlatý klas /Zl.klas+4dcl mlieka+cukor/. Ten necháme vychladnúť
a lyžicou ho ukladáme na vrch rozpečeného koláča striedavo s džemom. Dáme do rúry upiecť.
Pečie sa asi 15-20 min. Je dobré špajľou skúšať či je upečený, ak sa na ňu cesto nelepí je to O.K.
Po upečení musí dôkladne vychladnúť, stačí poprášiť práškovým cukrom, možno dozdobiť šľahačkou.
Je to jedna báseň. D o b r ú ch u ť. !