
Kamila | Ovocný koláč s kyslou smotanou
Výnimočne som sa držala pôvodného receptu. Takmer:) V záverečnej fáze som mala chuť dať koláč skôr do chladničky ako do rúry. ;) Opäť verzia s celozrnnou múkou, trstinovým cukrom a mala som len marhule.
50 | gramov | trstinový cukor |
1 | kus | vajce |
1 | kus | vanilkový cukor |
65 | gramov | maslo |
štipka | prášok do pečiva | |
2 | kusov | Zlatý klas |
1⁄2 | liter | mlieko |
100 | gramov | cukor |
150 | gramov | celozrnná múka |
500 | gramov | kyslá smotana |
Z múky s trochou prášku do pečiva, vraj na špičku noža, cukru, zmäknutého masla, vajíčka vymiešame cesto. Z 2/3 vyvaľkáme kruh na dno tortovej formy o priemere cca 24 cm. Zo zvyšku spravíme úzky dlhý valček, z ktorého spravíme vyvýšený okraj cesta po obvode formy. Popicháme vidličkou a dáme upiecť do rúry na cca 200 stupňov na 15 minút.
Zatiaľ uvaríme z mlieka, cukru a Zlatého klasu hustý puding. Odstavíme zo sporáka, primiešame dve kyslé smotany. Na poloupečené cesto poukladáme broskyne, alebo marhule, čerstvé, alebo kompót a zalejeme plnkou.
A tu nastupuje najzaujímavejšia fáza, koláč vložíme do rúry s teplotou cca 160 stupňov na 60 minút. Výsledok je prekvapivo chutný. Možno by ozaj stačilo cesto piecť o 5 minút dlhšie a hotový koláč dať na dve hodiny do chladničky. ;)
Ďalšie recepty
podobný, ale v menej zdravej verzii robievam: http://nanicmama.sme.sk/kolace/marhulovy-kolac-s-polevou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Krem mas pudingovy, cize staci upiect dno bez nej a plnku naliat a potom chladit
Take kolace su super a aj u nas v BE velmi letia.
Jedina chybq tychto rcp je prqve to nqvysenie okrqjov- toto sqpri pudingovych kremoch nemusi, lebo pecenim nenarastu ako ine druhy a ten navyseny okrej sa tak zbytocne iba pripecie. Tuto radu mam od sefcukrara