Kváskové záviny

Popis

Chleba, pečivo pečiem ale dnes som skúšala z kvásku aj sladké. Robla som  makový a orechový závin....nie celkom dokonalé Chichocem sa- praskli na bokoch ale chuťou výboné Úsmev

Kváskové záviny - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
16 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
46 minút

Ingrediencie

150gramovšpaldového kvásku
500gramovšpaldová polohrubá múka
100gramovrozpusteného masla
100gramovtrstnový cukor, štipka soli
1kusvajíčko
250millilitrovvlažného mlieka
70gramovšpaldova muka celozrnna hladká na prípravu kvásku
80gramovvlažná voda
1polievková lyžicašpaldový štartér

Inštrukcie

Večer si pripravím kvások zmiešaním hladkej špaldovej múky, vody a štartéra, prikryjem fóliou a nechám zrieť pri izbovej teplote do rána - aspoň 12 hod. Ráno si z neho odoberiem 1 PL do flašky a odložím do chladničky nech zreje...budú v sobotu žemle.

Z kvásku a ostatných surovín vypracujem hladké a pružné cesto. Mlieko prilievame podľa potreby, záleží na múke. Misu prikryjem a nechám kysnúť 4 hod. Medzi tým si pripravím plnky podľa chuti. Ja som robila makovú do ktorej som pridala slivkové povidla a orechovú kde som pridala ďatle ( nechám 2 hod. namočené v teplej vode, vodu zlejem a rozmixujem, pridám do ešte teplej orechovej plnky)...plnky robím klasicky prevarením v mlieku, osladiť podľa chuti+ citrónová kôra.

Cesto si rozdelím na dve časti, rozváľkam, natriem plkou a zatočím závin. Položím na plech s pečiacim papierom a potriem roztopeným maslom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 st. 30 min. - treba odsledovať. Ešte teplé opäť potriem maslom.

Až na ten "kozmetický defekt" , že mi obdve na bokoch praskli sú prudko jedlé.

Postup: 

Kváskové záviny - recept postup 1
Kváskové záviny - recept postup 2
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Už dva dni špekulujem nad množstvom kvásku a múky. Mne by totižto stačilo len polovica cesta, teda z 250g múky. Keď by som robila z droždia, nie je problém. Ale teraz mi nie je jasné, či má byť toho kvásku tiež iba polovica, t.j. len 35g múky,40g vody a pol lyžice toho, čo nazývaš štartér. Respektíve, teraz mám kvásku celkom dosť, takže by som vlastne mohla rovno použiť 75 g kvásku, ktorý stále priebežne kŕmim. Asi to bude iba o skúšaní.

Záleží ale čo chceš robiť, isto polovicu kvásku ak znížiš múku. Ten kvások z chladničky ale nechaj aj tak aspoň 4 hod postáť pri izbovej teplote nech sa správne naštartuje. Ak  budeš robiť chleba tam sa používa viac kvásku.

A ešte k ošatke, ja mám z umelej hmoty priemer 20 cm a tú vytieram olejom.

ja zatiaľ kvások držím pri izbovej teplote, stále ho kŕmim a rastie. No, možno zajtra predsa len skúsim.

Tak to môžeš robiť hneď aj chleba aj závin ...hahaha ale nezabudni si dať lyžicu do flašky a nechať v chladničke aby si stále nemusela robiť a to sa volá štartér. Nech sa vydarí...trpezlivosť pri kysnutííí Úsmev

Máš ich nádherné.

Add prasknuté koláče. Tápem. Učím sa.

Viem, že keď pridáš mastné, spomaľuješ proces kysnutia. Keď potrieš kysnuté cesto pred pečením tiež by nemalo na povrchu až tak kysnúť. Z toho mi vyplýva, že ak by si potierala koláč len po upečení nemal by ti popraskať ... či?

Mne tiež koláč takmer vždy praskne a potieram ho. Asi budú dnes alebo zajtra kysnuté koláče. Kvások nemám zarobený (ešte stále), tak tam vrznem kvasnice a idem to odskúšať. Pre tú srandu  - skúsim jeden potrieť a druhý nie.

Ja potieram ak vajíčkom a neprasknú. Myslí, že je to v tom ako silno sa to zavinie a koľko plnky tam dáš. Tu som si nebola istá ako to bude pracovať sladké som robila prvý raz. Bagety a žemle neprasknú....kvások pošlem chytaj ...chi chi

Ja teda nie som odborník na zaviny, len tiez mám pocit, že to trochu závisí aj na spôsobe zavinutia cesta. Kolko miesta ostane na plnku. Lebo teda predpokladám, že objem sa zväčšuje aj smerom dovnutra zavinu, nielen von. Ale ako to je správne, to veru netuším. V tomto som len teoretik

Presne tak ma to učila ešte mama ale vždy povedala, že aj prasknutý sa dá zjesť, hlavne že chutí.

Toto! Presne toto ja potrebujem! Rožky a žemle pečiem už rutinne, sladké som ešte neskúšala, idem na to:))

Dzeny a jak si sa vysporiadala s časovým harmonogramom pečenia rožkov? Lebo ja ked rozmýšľam, tak furt mi to nevychádza, aby ráno na raňajky boli čerstvé rožky.

Ja rožky alebo žemle dávam na noc kysnúť do chladničky už vo forme, ráno keď sa zobudím ich ako prvé vyberiem von. A potom tak za hodinu pečiem...ak raňajkujete okolo ôsmej stihneš...

Aha, vidíš, takto mi to nenapadlo, vytvarovať pečivo a nechať tak kysnúť. To je cesta. V sobotu sa raňajkuje u nás dosť neskoro.

A pečivo aj skôr vychladne, cez víkend sa to naozaj dá stihnúť. Tá vôňa bude budiť všetkých...

To by som chcela vidieť také jedlo, čo dokáže vyhnať syna z postele. Podľa mňa také neexistuje, jedlo je pre neho niečo, čo ho zdržiava....ÚsmevÚsmev

V tom prípade treba nechať zhorieť na uhol - hrozba horiaceho obydlia by ho mohla postaviť na nohy Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Podobne ako Mária:) Večer urobím základ, nechám do rána vonku, ráno zamiesim cesto. V miske rýchlokyske ho dám do chladničky a keď prídem z roboty, tak ho vyberiem z chladničky, premiesim, narobím rožky, nechám 2 hodiny podkysnúť na plechu a pečiem:) 

no, závin upečený aj zjedený. Urobila som čoko plnku, lebo u nás nejak tá ude najlepšie. Na počudovanie, chutilo. Aj keď teda závin praskol a poriadne.

Rozoberala som to so sestrou. Ona pečie výborné záviny a fakt často. Povedala mi, že to vraj ani srnky netušía, prečo niekedy ten závin praskne a inokedy nie. Jediné, čo vypozorovala je pravidlo, že keď sa chceš prezentovať a dáš si záležať (je jedno, či pre fotku, alebo chcem niekomu podarovať, či pohostiť), vtedy praskne pravidelne. Tuším na tom niečo bude :)

A ešte, že vraj, keď je plnka moc šťavnatá, vraj aj tedy praská častejšie. Predpokladám, že koľko gazdín, toľko skúsenosti. A vlastne - dnes som pozerala hotový závin v obchode a on je na vrchu pravidelne narezaný. Tak možno toto bude cesta.

Rozhodne budem v experimentovaní pokračovať, vďaka za nakopnutie.

Hlavne, že chutili. Máš pravdu keď chceš byť najsamlepšia tak popukajú. Ja som už naozaj stará gazdiná a mám skúsenosti, také s droždím mi prasknú málo kedy a tieto tak na boku. Aj dcéra sa vždy sťažujú, že ich má prasknuté ale deti zjedia. Vychytávam much už dlhoooo a nechytla som Chichocem sa

Prosim Ťa, pred pečením sa záviny nenechajú vykysnúť? Ďakujem!

Už nie, len ich potriem a dávam piecť.

Ďakujem Mária! Niekde som čítala, že keď sa nenechajú pred pečením na plechu podkysnúť, tak vtedy sa po bokoch puknú! Treba to vyskúšať! Ale vyzerajú super! Nech sa Ti darí!

Také s droždím nechávam chvíľku podkysnúť ale tieto kváskové nie, nie vždy prasknú. Ono to záleží aj od stočenia, množstva plnky, teploty rúry....hlavne že chutia.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.