Fašiangy pomaly aj končiť budú a šišky nikde. Tak som večer naštartovala a dnes dokončila moje prvé kváskové šišky...ešte ich trochu treba vyšperkovať ale chuťou sú dobré.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 4 hod |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 4 hod, 30 minút |
Ingrediencie
200 | gramov | pšeničný kvások |
250 | gramov | špaldová múka celozrnná hladká |
50 | gramov | maslo |
80 | mililitrov | mlieko |
100 | gramov | kyslá smotana |
1 | kus | vanilkový cukor |
štipka | soľ | |
Ostatné: | ||
olej | ||
džem | ||
cukor |
Inštrukcie
Večer si pripravím kvások - 1 PL štartér, 100 g pšeničná múka hladká ( ja som dala špaldovú), 100 g vlažnej vody, vymiešať, zakryť a nechať do rána nakvasiť.
Ráno si vymiesiť spolu všetky suroviny. Nezabudnúť si odobrať z kvásku PL a odložiť do chladničky na ďalšie použite. Cesto má byť hladké, pružné, nelepivé. Nechať kysnúť prikryté aspoň 3 hod. Cesto si dám na pomúčenú dosku a rukou roztiahnem asi tak na 1 cm hrubý plát. Vykrajovať šišky - vykrajovala som menšie, necháme na doske prikrytý kysnúť ešte 45 min. Ptom vysmážame tak ako klasické šišky - olej si zohrejem, stiahnem teplotu a kladiem šišky dierkou dole, keď sú ružové obrátiť. Hotové pocukrovať a ozdobiť džemo.