Orechové rožky

Popis

Rožky robievam z univerzálneho cesta, ktoré sa dá použiť aj na 3 záviny - ako štrúdle. Rožky môžeme plniť aj makovou plnkou.

Orechové rožky - recept

Zhrnutie

Porcie
45 kusov
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
15 minút
Celkový čas
1 hod, 15 minút

Ingrediencie

350gramovhladkej múky špeciál
250gramovpalmarin/hera
200gramovkyslej smotany
štipka soli
200gramovorechov mletých
1kusvanilínový cukor
1decilitermlieka
citrónová kôra
cukor podľa chuti

Inštrukcie

Zo surovín vymiesime hladké cesto ( ja používam špaldovú hladkú múku bielu),zabalíme do fólie a necháme cez noc odležať. Orechy zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor a citrónovú nastrúhanú kôru. V prípade, že je plnka redšia pridáme trochu preosiatej strúhanky - bude ľahšia.

Cesto si vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, nakrájame na rovnaké štvorčeky 4x4 cm. Na každý štvorček dáme plnku a stočíme - začneme od rožka štvorčeka a zvynieme na rožtek. Pečieme pri teplote 180 st. 15 - 20 mim. Teplé posypeme prážkovým cukrom.

 

Komentáre

Mnam,vyzeraju vyborneVyplazený jazyktu heru mozem vymienit za maslo?

Nemám vyskúšané, obávam sa že budú mastné. Ono už aj naše staré mami používali na miesto masla Sanu,Visu.... "vlastné sestry masla". Nie vždy je pravidlo, že s maslom je to najlepšie...Mlčím

Zvonilka, myslím že maslom nič nepokazíš....skôr naopak! Ja som už vo svojich receptoch dávno zamenila predpisované margaríny za klasické kvalitné maslo.....odskúšané  Áno 

"Vlastné sestry masla" boli veľký boom a čas ukázal, že nie sú práve najzdravšie....kto sa zaujíma o to, čo konzumuje, vie. Nemajú najvhodnejší pomer nenasýtených mastných omega (3 a 6) kyselín a navyše sa pri ich výrobe používa palmový olej (pozor, nie kokosový, nemýliť si, ale palmový - GMO!) Práve kvôli palmovému oleju, denne mizne niekoľko hektárov dažďových pralesov, čo bude mať nepredstaviteľné následky na celú matku Zem Plačem  . 

Tlieskam Tvojmu odbornému výkladu. Evka1223 ak čítaš moje recepty tak používam dosť zdravé suroviny, ale ináč máš dobre naštudované...mrzí ma, že sa tento portál mení na diskisiu o niečom inom a nie receptoch. Som z toho Smútok

Verím, že ťa tá poznámka o masle mrzí.

Len teda musím povedať, že aj mňa mrzela tvoja poznámka v mojom recepte na domáce rezance, že "le nením múku za špaldovú, to chcem variť zdravšie".

A teraz zase pevne verím, že si toľko nad vecou, že teraz sa neurazíš, prípadne nezmažeš všetky svoje recepty, lebo aj take sa stáva Kvietok

 

 

Dasa_, nemám sa prečo uraziť a pri komentovaní Tvojho receptu som Teba len chválila. To, že mením múky na špaldovú som podotkla pre seba, lebo nekomzumujem obyčajnú. Ak si všímaš vo všetkých mojich receptoch používam prevažne takúto múku ale nenútim ju nikomu ani nerobím prednášku aká je zdravá. Každý si vie najlepšie aké potraviny môže a chce konzumovať. Napr. taký bezlaktózový sa na maslo môže len dívať. Dievčatá pozrite si v archíve dnešné vydanie Dámskeho klubu na STV 1...prajem Vám všetkým šikovným gazdinkám krásne a pohodové predvianočné dni Úsmev


Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.