Kto má rád humus príde na chuť aj tomuto jedlu.Je to tradičné arabské jedlo, ktorého základnou surovinou je cícer. Na dovolenke sa s ním stretnete na ulici podávaný v pite chlebe, ktoré slúži ako vrecúško. Doma si ho môžete spraviť ako občerstvenie so šalátom.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 2 hod, 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 2 hod, 40 minút |
Ingrediencie
300 | gramov | cícer suchý |
1 | zväzok | jarná cibuľka |
3 | strúčiky | cesnak |
2 | polievkové lyžice | sezam |
2 | polievkové lyžice | petržlenová vňať |
1 | čajová lyžička | rímska rasca |
1⁄2 | čajová lyžička | koriander |
1⁄2 | čajová lyžička | kajenské korenie |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
2 | polievkové lyžice | jemná strúhanka |
250 | millilitrov | grécky jogurt |
1⁄2 | čajová lyžička | kajenské korenie |
mleté čierne korenie | ||
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Inštrukcie
Cícer si deň predtým namočíme do studenej vody, pár krát môžeme vdu vymeniť. Namočný nech je aspoň 12 hodín.
Cícer scedíme a rozmixujeme v mixéri, pridáme nakrájanú cibuľku, cesnak, vňať a spolu trochu premixujeme. Na záver pridáme všetky koreniny, zamiešame. Dáme do misky, pridáme múku, strhanku prípadne dochutíme soľou a korením, Necháme v chladničke aspoň 2 hod. odstáť. Keď si to nachystáme doobeda, poobede môžeme pokračovať a podávať.
Do hrnca si nalejeme olej aspoň 2 cm aby ho bolo od dna. Lyžicami vytvarujeme šišky, ktoré vysmážame do hneda - moc s nim nehýbeme aby sa nerozopadli. Ked vidíme, že sú hnedé opatrne obrátime a opekáme do hneda. Vyberáme na papierovú utierku, necháme vsiaknúť olej.
Jogurt rozmiešame so všetkými koreninami, dochutíme podľa seba či viac alebo menej pikantné.