
balalajka | Domáce Limoncello
Báječný citrónový likér pre tých, čo milujú proste citróny.
5 | kusov | bio citrón |
700 | millilitrov | vodka |
200 | gramov | cukor |
Asi budem chcieť v receptoch na webe kategóriu alkohol ... už som dávala bazovicu, teraz limoncello. O chvíľu bude sezóna na zázvorovicu a hafirovicu (tú som už prešvihla tuším). Keď to takto ďalej pôjde...
Recept úplne ale úplne jednoduchý. Najviac však pri ňom treba trpezlivosť, lebo od založenia archívneho ročníku tohto citrónového pokladu po degustáciu uplynie tak cca mesiac a aj viac.
V prvom rade bio citróny - jaj short story. Jedného pekného dňa som nedostala kúpiť "normálne" citróny. Proste ich všetky niekto vykúpil a pre mňa zostali v regáli len tie "bio". Nádych výdych - dobre. Potrebovala som citróny, lebo chlapov mi nejaké boliestky hrdla obchodili, tak som sa rozhodla ich mučiť s citrónovým čajom. Hovorím si OK, OK - kúpime pol kila bio citrónov za cenu kila nebio. Ako to poznám, po týždni to pôjde do koša, ak sa to všetko neminie, lebo aj tie striekané začnú v kuchyni na linke nejakú pačmagu chytať.
Tak som moje biocitróny použila a proste niekde sa mi jeden zakotúľal a skryl, lebo mi chcel dokázať, že bárs nie je striekaný a zakonzervovaný, tak vydrží. A vydržal dokonca aj 3 týždne, lebo keď som ho po 2 našla, tak som ho chcela testnúť, že kedy chytí aj on plieseň. Potom pošiel na suchoty ... vysušil sa. Od tej doby kupujem len biocitróny, ponevač hádam budú bez chemikálií a zatiaľ sa mi kazia menej ako tie ostriekané. Vlastne, keďže sa kazia viac tie striekané, asi ani striekané nebudú, lebo však ten vosk tomu mal zabrániť, či nie?
Naspäť k limoncellu.
Umyjeme si pod tečúcou vodou krásnych 5 zelených, žltých, akých len chcete citrónov. A teraz škrabkou na tekvicu, či mrkvu ... alebo aj zemiakov z nich nastrúhame kožu. Ide to aj nožíkom. Hlavne, aby ste na tej šupke, ktorú potom zalejeme vodkou a necháme odležať, hlavne aby ste tam nemali bielu šupku, lebo tá robí horčinu. Všetko to pekne zalejeme kvalitnou vodkou, zavrieme a necháme 4-6 týždňov v tme pracovať. Sem tam fľaškou či pohárom potrasieme a tešíme sa .
Po 4-6 týždňoch máme vo fľaške nádhernú nesmierne krásne voňajúcu žltú tekutinu. Pridáme 200-400gr cukru. Ja som dala 300gr (akože stred) a na mňa sladké. Všelijak to točíme a miešame, aby sa nám ten cukor rozpustil.
Strčíme do chladničky a už len vychutnávame a privoniavame.
Limoncello je jeden z pokladov Talianov. Patrí nielen vychladené v lete do pohára, ale aj do mnohých koláčov a múčnikov.
Tak ... na zdravie.
Ďalšie recepty
Tak to ma teší .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
normalne dnes po dlhej dobe do obchodu skocim! Si mi chute narobila