Limoncello

Popis

Báječný citrónový likér pre tých, čo milujú proste citróny

Limoncello - recept

Zhrnutie

Porcie
Fľaštička
Zdrojhttps://www.thekitchn.com
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
40 minút

Ingrediencie

5kusybio citrónov
700millilitrovvodky
200gramovcukru (dľa chuti)

Inštrukcie

Asi budem chcieť kolónku alkohol Váľam sa od smiechu po podlahe ... už som dávala bazovicu, teraz limoncello. O chvíľu bude sezóna na zázvorovicu a hafirovicu (tú som už prešvihla tuším).  Keď to takto ďalej pôjde ....

Recept úplne ale úplne jednoduchý. Najviac však pri ňom treba trpezlivosť, lebo od založenia archívneho ročníku tohto citrónového pokladu po degustáciu uplynie tak cca mesiac a aj viac.

V prvom rade bio citróny - jaj short story. Jedného pekného dňa som nedostala kúpiť "normálne" citróny. Proste ich všetky niekto vykúpil a pre mňa zostali v regáli len tie "bio". Nádych výdych - dobre. Potrebovala som citróny, lebo chlapov mi nejaké boliestky hrdla obchodili, tak som sa rozhodla ich mučiť s citrónovým čajom. Hovorím si OK, OK - kúpime pol kila bio citrónov za cenu kila nebio. Ako to poznám, po týždni to pôjde do koša, ak sa to všetko neminie, lebo aj tie striekané začnú v kuchyni na linke nejakú pačmagu chytať.

Tak som moje biocitróny použila a proste niekde sa mi jeden zakotúľal a skryl, lebo mi chcel dokázať, že bárs nie je striekaný a zakonzervovaný, tak vydrží. A vydržal dokonca aj 3 týždne, lebo keď som ho po 2 našla, tak som ho chcela testnúť, že kedy chytí aj on plieseň. Potom pošiel na suchoty Veľký úsmev ... vysušil sa. Od tej doby kupujem len biocitróny, ponevač hádam budú bez chemikálií a zatiaľ sa mi kazia menej ako tie ostriekané. Vlastne, keďže sa kazia viac tie striekané, asi ani striekané nebudú, lebo však ten vosk tomu mal zabrániť, či nie?

Naspäť k limoncellu.

Umyjeme si pod tečúcou vodou krásnych 5 zelených, žltých, akých len chcete citrónov. A teraz škrabkou na tekvicu, či mrkvu ... alebo aj zemiakovov z nich nastrúhame kožu. Ide to aj nožíkom. Hlavne, aby ste na tej šupke, ktorú potom zalejeme vodkou a necháme odležať, hlavne aby ste tam nemali bielu šupku, lebo tá robí horčinu. Všetko to pekne zalejeme kvalitnou vodkou, zavrieme a necháme 4-6 týždňov v tme pracovať. Sem tam fľaškou či pohárom potrasieme a tešíme sa Veľký úsmev.

Po 4-6 týždňoch máme vo fľaške nádhernú nesmierne krásne voňajúcu žltú tekutinu. Pridáme 200-400gr cukru. Ja som dala 300gr (akože stred) a na mňa sladké. Všelijak to točíme a miešame, aby sa nám ten cukor rozpustil.

Strčíme do chladničky a už len vychutnávame a privoniavame.

Limoncello je jeden z pokladov Talianov. Patrí nielen vychladené v lete do pohára, ale aj do mnohých koláčov a múčnikov.

Tak ... na zdravie.Mrkám

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

normalne dnes po dlhej dobe do obchodu skocim! Si mi chute narobila

Tak to ma teší Objímam.

Aj mne si chúťky urobila, určite vyskúšam, vyzerá to osviežujúco.
Uplne fantasticky vonia. Uvidis. Tak nech sa podari.
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok