Popis
Sezóna medvedieho cesnaku je tu, tak prečo ho nevyužiť?

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 45 minút |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 1 hod, 15 minút |
Ingrediencie
Ravioly: | ||
400 | gramov | hladkej múky |
4 | kusy | vajec |
2 | polievkové lyžice | olivového oleja |
štipka | soli | |
plnka: | ||
250 | gramov | čerstvého medvedieho cesnaku |
250 | gramov | čerstvého špenátu |
250 | gramov | ricotty |
100 | gramov | slaninky |
2 | polievkové lyžice | pesta z medvedieho cesnaku-nemusí byť |
1 | strúčik | cesnaku |
80 | gramov | strúhaného parmezánu |
štipka | strúhaného muškátového orieška | |
štipka | mletého čierneho korenia | |
štipka | soli | |
50 | gramov | masla - omáčka |
200 | gramov | hrášku - omáčka |
250 | millilitrov | smotany na varenie - omáčka |
50 | gramov | strúhaného parmezánu - omáčka |
1 | strúčik | cesnaku - omáčka |
štipka | soli - omáčka |
Inštrukcie
Najskôr si prepláchneme medvedí cesnak a špenát, spolu ich dáme do hrnca, pridáme trošku vody a povaríme cca 10 minút. Zlejeme a necháme vychladnúť. Slaninku si nakrájame na kocky a rozškvaríme, pridáme nadrobno nasekaný cesnak /ak použijeme pesto z medvedieho cesnaku, cesnak nemusíme pridať/ a odstavíme. Necháme vychladnúť.
Spracujeme si cesto na ravioly: do múky pridáme soľ, olej a vajcia, zapracujeme a miesime cesto, kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto je hladké, mäkké a pružné, prikryjeme ho potravinárskou fóliou a čistou utierkou a necháme 30 minút odležať.
Vrátime sa k plnke. Medvedí cesnak a špenát vyžmýkame a nožom presekáme na drobnejšie, pridáme k nim ricottu, slaninku s cesnakom, pesto,parmezán, soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Dobre premiešame.
Cesto rozvaľkáme natenko /odporúčam strojček na cestoviny a vtedy vaľkám po častiach/, urobíme kôpky plnky ďalej od seba, prikryjeme druhým cestom, ktoré trošku potrieme vodou, aby sa nám prilepilo a radielkom nakrájame ravioly, ktoré necháme asi 20 minút ešte odležať. /Mne pomáha vykrajovátko na ravioly, do ktorého vložím plát cesta, trochu prstom vyhĺbim jamky, naplním ich. Prikryjem druhým plátom cesta, ktoré som potrela jemne vodou a valčekom niekoľkokrát prejdem po vykrajovátku, kým sa ravioly nevykroja/.
Ravioly uvaríme po častiach v osolenej vriacej vode, keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 5 minút. Vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať. Pokvapkáme buďto olivovým olejom /a podávame s omáčkou/ alebo rozpusteným maslom a podávame hneď.
Omáčka: na masle opražíme trošku hrášok, posekaný cesnak, zalejeme smotanou, chvíľu povaríme, osolíme a pridáme parmezán, ktorý necháme trochu rozpustiť. Môžeme rozmixovať dohladka.
Na tanier si naberieme omáčku, poukladáme ravioly, môžeme posypať postrúhaným parmezánom.
Poznámky
Môj pomocník na ravioly za pár eur na fotke dole...
Postup:



- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
obdivujem, že sa ti chce s tými cestovinami babrať

Syn má plnené cestoviny rád, dokonca mam aj podobné "udelátko" na ravioly, ale ešte som sa neodhodlala....
No ja sa k tomu tiež musím "dokopať"
takže ich mávame len z času na čas, keď sa mamine /čiže mne/ chce
.
Ale zas to nie je až taká piplačka, len treba mať tých správnych "pomocníkov" /napr. nedám dopustiť aj na strojček na cestoviny, ten si to vaľkanie odmaká za mňa
/ a dobré, pružné cesto... potom je to už ako pásová výroba cestovín
.
ja som svoj zacápala fimom a teraz sa odhodlávam, či kúpiť druhý. Rozmýšľam už asi 5 rokov :)
Som Ťa inšpirovala čóó
. Skús ich urobiť zo semolino múky a budú ešte pružnejšie.
Možno telepaticky
... tvoj receptík som si všimla až dnes
, keď mi ho vyhodilo medzi podobnými
, ale skúsim ho tiež
. A kde prosím ťa kupuješ semolino múku... rada by som skúsila.
Dostaneš ju v obchodoch zdravej výživy ale teraz som ju kúpila v žlto-červenom obchodnom reťazci. Je síce trochu drahšia ale oplatí sa.
Ojoj, tak ten reťazec u nás nemáme
, možno keď najbližšie pôjdem do Nitry. Ale omrknem v tej zdravej výžive, či náhodou budú mať
. Ďakujem...