Zasa v tom lietam

Tak a je to tu zas.

Moja francúzska posadnutosť.

V rámci povinného čítania detvákov a zvyšovania ich čitateľskej gramotnosti som zaviedla u nás polhodinové povinné čítanie. Tatinka z toho omilosťujeme. Verím, žeby mu padla nevýchovne kniha na hlavu a zaspal by. Ako som tu už spomínala, tých vzácnych 30 minút zaľahneme na gauče, uvarím si kávu, decká si dajú momentálne už miesto čaju soft drink, vytiahnu sa keksíky, zmrzlina či koláčiky a ... pes behá od jednoho k druhému a drančí dobroty a ja rozdeľujem tomu adekvátne trestné minúty za vyrušenie a vyhrážam sa Zet, že bude vykázaná a bude sa hrať vonku na psa. Rozumej strážiť dom - však tam aj by mala po správnosti byť. Lenže ona je cucel mazel a miláčik všetkých.

Ale späť k Francúzsku.

Vytiahla som teda tú moju knihu od američanky - ktorá popísala francúzske know how byť frenchie viac ako skutočne frenchie girls. Ako tak čítam, čítam, čoraz častejšie sa tam vlastne dočítavam, že byť francúzskou nie je až také komplikované.

Bod jedna - hlavne sa okato nesnažiť. Žiť tak, akoby to bolo peříčko, aby všetko vyzeralo, že to tak nejak "samo sa to". Aj to chudnutie, aj tá dokonalá pleť, aj to vybké telo, aj ten starostlivý šatník a aj vlastne celý život, že je presne tak, ako mal byť a vôbec žiadny stres. Namaľovať sa, aby ste vyzerali ako namaľovaná? Non! Pourquoi? Treba sa len šmrncnúť tam stetec, tu štetec, tam čiarka, tu bodka a walla! Svete žasni. Kým američanky kydajú na seba litre make upu, prekrývajú nedostatky pleti korektormi - francúzsky idú k dermatologičke a považujú nedokonalosti ako znamienka, či pehy za niečo dokonalé a hlavne jedinečné.

Bod dva - hlavne nech je to prirodzené. Ono to vlastne stále je o tom istom. Raz minimum šminiek, potom zas minimum výstrednosti v odievaní. Všimli ste si, že buď je francúzska tak úžasne femmale fatal alebo potom z nej vyžaruje absolútna pohoda? Žiadne trendy kúsky, posledné módny výstrelky. Všetko akoby tu už bolo mesiace či roky a ešte ďalšie mesiace a roky ešte môže vlastne aj byť.

Bod tri - hlavne si všetko vychutnať. Netreba zmixovať 8 ingrediencií. Jednoduchá kocka dve tmavej čokolády úplne stačí na naplnenie všetkých gurmánskych zmyslov a aj kulinárskych variácií. Lukulské hody? NON! to nie je vôbec francúzske. Najesť sa do polosýta a uvažovať nad polovičkou plného taniera, či už stačilo alebo ešte jednu vidličku zdvihnete k ústam. A potom - raz za čas skutočne sa najesť do prasknutia. Raz za čas je asi tak ob mesiac, ako som pochopila. Joj a koľkokrát jesť denne? Trikrát. Medzi jedlom žiadne prkotinky, somarinky, snacky. Ak si hladná pred večerou, daj si biely jogurt.

Bod štyri - krémovať, krémovať, krémovať. Tak toto je rada za všetky prachy. Kedysi som to skutočne nemusela. A občas to neznášam aj teraz, som lenivá, nechce sa mi. Ale toto je jediná rada, ktorá funguje na mne 100%, je najľahšie udržateľná a teda FAKT sú výsledky vidieť o pár hodín.

Bod päť - vždy upravená. Vyhodiť staré veci, lebo si zaslúžite to najlepšie. Kúpiť si pár luxusných kúskov, lebo si zaslúžite to najlepšie. No a nepoľavovať. Ani keď sa skydnete v piatok večer pred televízor.

A bod šesť - zatiaľ som to teda nedočítala, ale dovolím si to uviesť ako záver. Najlepšia investícia ste vy sama. Ak budete spokojná so sebou, ako vyzeráte, ako sa stravujete, ako sa o seba staráte, všimne si túto zmenu aj okolie. Šťastie a hlavne spokojnosť z Vás bude vyžarovať ako svetlo v tme. No a povedzte - je niečo viac sexi ako sebavedomá žena či muž? Mrkám

Tak a ja si idem kúpiť zajtra tie červené šaty, lebo nie je nad francúzske zmýšľanie. Úsmev

Komentáre

jooj, to kremovanie fakt funguje. teda ja zvládam ich chodidlá, ale tie sú neporovnateľné. Možno sa raz dostanem aj ďalej.

Spomínam si tiež na jednu knižku, ktorú písala Američanka o svojom živote v Paríži. O tom, jak bola šokovaná, že na obed pre 8 ľudí sa upiekla iba jedna relatívne malá ryba. každý dostal kúsok a bolo vybavené.

A tiež tie 3 jedlá denne. Podobne je to aj v Taliansku. Nedávajú desiatu ani deťom. Teda dobre, tie úplne najmenšie hej. Ale väčšie deti veru nič.

V tom jedle je fakt vidiet uzasna skromnost. To sa mi rata teda. A cistota chuti. Pamatam.si, ked sme davali prve prikrmy detom, len nastruhana mrkva a tak ... bola to uplne ona chutova paleta. Clovek.si na to zvykne po.chvili. A zisti, ake je to jedinecne. Inak, moje decka su vychovavane tiez hodne francuzsky. Nemaju desiatu uz dlho. Odmietla som ju robit po tom, co som ju asi mesiac vecer vyhadzovala, lebo ju nezjedli. Tak ale ja sa vlastne ani necudujem. Osobne tiez uz rano jem malokedy a zacinam vlastne obedom po 11tej.

Tuším ma prinútiš vytiahnuť tú starú francúzsku kuchárku, čo tam niečo zaujímavé zas neobjavím ÚsmevÚsmev

Čo mi z toho zasvietilo, že by som mala zoptimalizovať (už som švihnutá z toho výrazu) svoj letný šatník na doma, do tých horúčav. Bo nájsť nejaké sporé oblečenie, v ktorom budem ako tak vyzerať, aby som sa cítila príjemne,  a hlavne mi nebolo horúco. ... To jedenie,a ni mi nevravte, za mňa katastrofa ...

Nuž - ono je to celé všetko pracné som zistila. Aj tá príprava jedla, aj tie rituály pri obliekaní či varení či starostlivosti o seba. A asi v tom je celé to know how - cesta.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.