reklama

Hummus

Pridal/a Zara.Zet dňa 29. 03. 2013 - 10:42 - Recepty Zara.Zet
Hummus, Nátierky, recept, Zara.Zet

Zara.Zet | Hummus


reklama

Chutná nátierka s nie príliš "chutným" názvom

Ingrediencie
400 gramov cícer
5 polievkové lyžice citrónová šťava
1 polievková lyžica tahini pasta
2 strúčiky cesnak
  čajová lyžička soľ
3 polievkové lyžice olivový olej
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Hummus sa dá pripravovať aj so sušeného a uvareného cíceru, ale príprava je oveľa jednoduchšia ak si zaobstaráte cícer sterilizovaný. Ten si zlejete, pričom nálev si odložíte bokom pre prípad, že by ste ho chceli použiť na zriedenie pripravovaného pokrmu. Príprava sa nezaobíde bez použitia mixéru, pričom nám veľmi dobre poslúži aj ponorný mixér.

K zliatemu cíceru si pridáme ostatné ingrediencie a mixujeme do hladka. Na záver môžeme primiešať nakrájanú vňať koriandra.

Pripravenú nátierku podávame s klasickým chlebom, arabským chlebom, pečivom, alebo ako dip k zelenine. (Dip je omáčka, ktorá sa servíruje v malých miskách. Podávajú sa k nej napríklad na prúžky nakrájané kúsky zeleniny ako paprika, mrkva, kaleráb a pod.)

Doplňujúce poznámky

Hummus je nátierka, ktorá má svoj pôvod na Blízkom východe, alebo teda v arabských krajinách a aj jej názov pochádza z arabčiny a znamená cícer, čo je aj hlavná ingrediencia, ktorú používame pri príprave.

Ďalšou v našich zemepisných šírkach nie veľmi známou ingredienciou je pasta Tahini. Za týmto exotickým názvom sa vlastne skrývajú opražené a rozomleté sézamové zrniečka.

Pasta tahini je jednoduchá aj na domácu prípravu, ale ešte jednoduchšie je zájsť do potravín so zdravou výživou, kde sa dá hravo zohnať. V bežných supermarketoch ju nájdete len veľmi ťažko.
 

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

sofhia, Pi, 29. 03. 2013 - 14:08

dakujem, prave vcera som si kupila v DMke Tahini, ze konecne ten Hummus vyskusam. Cicer sa stal nase nove oblubene jedlo.
Som zvedava, naposledy som ho jedla v r.2001 UK, a velmi mi chutil.

val, Pi, 29. 03. 2013 - 21:12

Dovolim si pripomenut ze rimska rasca ti v recepte chyba, prave ta dava hummusu arabsky smrc Slnko

Zara.Zet, Pi, 29. 03. 2013 - 21:22

Val musím sa priznať, že rímsku rascu som v žiadnom z receptov na Hummus nenašla Mlčím nuž ale proti gustu žiaden dišputát Mrkám

val, Ne, 31. 03. 2013 - 00:07

Odporucam vyskusat, ja mam rcp od Jamieho Olivera Slnko

sofhia, Ne, 31. 03. 2013 - 11:19

Ale on tam dava len kajanske korenie, ziadny rimsky kmin.

dzermil, Ne, 31. 03. 2013 - 08:07

len kde zohnať tú rímsku rascu?

val, Ut, 02. 04. 2013 - 18:37

Rimsku rascu kupis v kazdych potravinach, je cela pred pouzitim ju trosku podrvis v maziari. Ja kupujem znacku vitana. Ja mam rcp podla knihy J.O. navrat sefkuchara bez capice, uz som ho pisala Fantike.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama