Jemný bochníček plný čokolády a bez klasickej múky.

Porcie | |
---|---|
Zdroj | 1000 receptov na pečenie |
Čas prípravy | 15 minút |
Čas varenia / pečenia | 40 minút |
Celkový čas | 55 minút |
Ingrediencie
600 | gramov | ricotta |
150 | mililitrov | kyslá smotana |
150 | gramov | trstinový cukor |
2 | kusy | vajce |
1 | kus | žĺtok |
2 | polievkové lyžice | gaštanová múka |
2 | polievkové lyžice | kakao |
200 | gramov | čokoláda 70% |
Inštrukcie
Všetky prísady vložíme do misy a šľaháme kým nevznikne jemná zmes. Formu na biskupský chlebík alebo srnčí chrbát vystelieme papierom na pečenie a prelejeme do nej cesto. Povrch uhladíme stierkou. Formu spolu s cestom vložíme do vyššieho plechu a do plechu nalejeme horúcu vodu tak, aby siahala do polovice výšky formy. Rúru si rozohrejeme na 180°C vložíme plech aj s formou a pečieme 40-50 minút v závislosti od rúry. Po vybratí necháme úplne vychladnúť. Preložíme formu aspoň na dve hodiny do chladničky. Po vychladení krájame a papáme. Ku kávičke alebo čajíku chutí úžasne.
Poznámky
Recept mám z jednej knihy, ale mierne som si ho upravila.
Nie som odborník, ale myslím, že koláčik obsahuje celkom slušné množstvo bielkovín. Použila som už aj čokoládu 80% a chutil super. Na osladenie je možné použiť aj zdravší kokosový cukor alebo med. Gaštanovú múku v recepte môžete vymeniť napr. za mandľovú, ryžovú alebo aj obyčajnú. Záleží od toho akú znášate. Slúži iba na zahustenie. Ak použijete ricottu, bude koláčik lahodnejší. Stalo sa však, že som nemohla zohnať ricottu (úprimne bola som v dvoch obchodoch a viac sa mi nechcelo behať kvôli riccote) a použila som jemný tvaroh. Koláčik bol aj tak výborný.
Tento recept som sľubovala už dávnejšie v inej debate o čokoláde. Akosi nebol čas na upečenie a na fotenie. Aj teraz som musela ukradnúť jeden kúsok na fotenie, lebo sa míňal akosi prirýchlo.