Praktické tipy a užitočné rady
Aj keď v dnešnej dobe sa dá v obchodoch kúpiť takmer všetko, výroba vlastného džemu alebo marmelády určite stojí za trochu námahy, pretože má množstvo výhod. Máte totiž istotu, že vaša domáca dobrota v sklenenej fľaši je vyrobená z kvalitného, čerstvého a starostlivo pestovaného ovocia. Lahodnú chuť sezónneho ovocia si tak navyše môžete dopriať počas celého roka. Ponúkame vám pár tipov a trikov, vďaka ktorým sa stanete majstrom v želírovaní. S pomocou želírovacích prípravkov Dr.Oetker navyše zvládne prípravu džemu či marmelády ktokoľvek už za 6 minút! Zvyšný čas môžete využiť na vymýšľanie netradičných kombinácií ovocných chutí.
V minulosti prevládali v našich špajzách a pivniciach džemy a marmelády klasických slovenských chutí. Najčastejšie sa v záhradách pestovali ovocné stromy ako marhuľa, čerešňa, broskyňa, slivka. V záhradkách bolo obyčajne možné nájsť maliny, černice, jahody či egreše. Moderná kuchyňa ponúka množstvo inšpirácií a dnešné gazdinky sa neboja experimentovať ani s exotickými chuťami alebo kombinovať obľúbené druhy ovocia. Napríklad jahody sú výborné v kombinácii s rebarborou, ríbezľami alebo višňami. Tradičnú chuť sliviek ozvláštnia jablká alebo napríklad škorica či aníz. S jablkami prekvapivo dobre ladí exotický ananás. Podľa chuti môžete pridávať aj oriešky či rôzne bylinky, ktoré chuť ozvláštnia. Moderná doba však priniesla aj hrozbu alergií, civilizačných chorôb a rozšírenie ochorení ako je napríklad diabetes. Práve preto je výroba domácich džemov a marmelád, kedy máte úplnú kontrolu nad kvalitou chutného výrobku, obľúbená a vyhľadávaná aj dnes.
Krátky slovník do kuchyne
Mnoho ľudí si mýli marmeládu s džemom, alebo želé. Je tu však rozdiel - Marmeláda je zaváranina, ktorá sa vyrába z citrusových plodov (napr. pomarančov). Džem sa naopak vyrába z jedného, alebo viacerých druhov ovocia, okrem citrusov. Želé sa pripravuje z ovocnej šťavy a cukru, je čírejšie ako džem alebo marmeláda. Zavárať nemusíme len ovocie, môžeme si týmto spôsobom pripraviť aj kečup, čalamádu alebo rôzne druhy čatní. Čatní je sladkokyslá až ostro korenená omáčka z ovocia a/alebo zeleniny, s korením a bylinkami, ktorá sa pomaly ale iste stáva súčasťou našej kuchyne.
Rady na nezaplatenie
• Ovocie najprv poriadne umyte a nechajte odkvapkať. Neumývajte ho však pod tečúcou vodou, niektoré plody by sa mohli poškodiť. Stopky odstraňujte až z umytého ovocia, aby sa plody zbytočne nepopučili a nestrácali tak šťavu a arómu.
• Ak predsa len budete želírovať prezreté ovocie, použite väčšie množstvo želírovacieho prípravku Dr.Oetker a pridajte trochu kyseliny citrónovej.
• Džem bude tuhší, pokiaľ ovocie dobre rozmixujete. Všeobecne platí, že čím viac je ovocie rozmixované, tým bude džem tuhší.
• Pokiaľ je džem málo tuhý, pridajte lyžičku kyseliny citrónovej a priveďte ho znovu do varu. Pokiaľ ani toto nepomôže, prisypte do zmesi ešte jednu polovicu sáčku Gelfix Dr.Oetker a chvíľu džem povarte.
• Ak je ovocie suchšie a lepí sa na dno hrnca, môžete ho podliať troškou vody.
• Aby džem dobre rôsoloval, varte ho po menších dávkach. Napríklad do hrnca s objemom 5-6 litrov dajte najviac kilo ovocia. Ovocie často kypí, použite preto vyšší hrniec so širokým dnom.
• Džem bude číry, ak z neho budete počas varenia zbierať penu. Predĺžite tým aj jeho trvanlivosť a dosiahnete krajšiu farbu.
• Či je marmeláda hotová, teda aj dostatočne hustá, rozpoznáte najlepšie, ak zo zmesi odoberiete 2 lyžičky a nalejete ju na studený tanierik, ktorý ste pred tým dali na chvíľu do chladničky. Pokiaľ hmota stuhne, môžete ju nalievať do pohárov.
• Ak už máte džem hotový, ihneď ho odstavte zo sporáka, pretože ďalším varením by začal rednúť.
• Aby sklo pri plnení horúcou marmeládou neprasklo, nahrejte zaváracie poháre pred plnením v horúcej vode alebo ich dajte na chvíľu do vyhriatej rúry zapnutej na nižší stupeň. Zaváracie poháre takisto neprasknú, ak ich postavíte na vlhkú utierku.
• Džem plňte do pohárov ihneď po uvarení a okamžite ich dobre uzavrite. Otočte ich asi na 5 minút dnom nahor, aby sa na viečku netvorila pleseň.
• Poháre s viečkami si pripravte vopred. Dôkladne ich vyumývajte v horúcej vode alebo vyvarte v hrnci s vriacou vodou. Môžeme ich naskrutkovať ešte vlhké, pri utieraní by sa na ne mohli dostať baktérie spôsobujúce pleseň.
• Pokiaľ sa pleseň na povrchu džemu predsa len vytvorí, vyhoďte celú fľašku. Nikdy nekonzumujte výrobok napadnutý plesňou.
Čo v receptári nenájdete
• Na výrobu zaváranín používajte čerstvé a bezchybné ovocie, prezreté alebo poškodené ovocie môže ovplyvniť trvanlivosť, chuť aj farbu zaváraniny. V prípade, že nemôžete želírovať hneď, ako ovocie pozbierate, môžete ho zamraziť a použiť neskôr.
• Ovocie najskôr olúpte a vykôstkujte, nakrájajte (džem) alebo rozmixujte (marmeláda). Až v tomto stave ho odvážte. Len tak dokážete vypočítať správne množstvo želírovacieho prípravku.
• Želírovacie prípravky obsahujú pektín, ktorý podporuje želírovaciu schopnosť ovocia a ktorý sa získava extrakciou z citrusových plodov a jabĺk. Množstvo a kvalita pektínov sa v produktoch rôznych výrobcov líši. Ak chcete pripraviť skutočne lahodný džem, dajte vždy prednosť osvedčeným značkovým želírovacím prípravkom.
Šikula si, s dobrými nápadmi. To ja, keby som akože náhodou piekla tortu pre zákazníčku a nemám džem, tak utekám do obchodu kúpiť. Ešteže ani náhodou nepečiem torty, ale gelfix poznám a
. A želírujúci cukor aj do šľahačky, aby lepšie držala formu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak tento zázrak... .priznávam, že keby nie našich stretnutí a prezentácia Dr Oetker..tak skutočne to nepoznám.Nie ,videla som ich v obchodoch,lež obchádzala som regál bez záujmu.Až pri prvom vyskúšaní produktov od tejto super firmy, som pochopila čo všetko sa dá vyrobiť..aké neskutočne chutné džemy za chvíľku vyrobím .. mňam.Chutnali ste banánovo jablkovo hruškový džemík? alebo pomarančovo banánovo jahodový?S malými kúskami ovocia..je to hotová fantázia..jedna báseň.. už sa teším na ovocie.. Darmo, ten želirujúci cukor,gelfix a všetky tie super produkty od Dr Oetkera, sú fantastické..najsamlepšovejšie.Nestojím hodiny pri sporáku..mňamkový džemík mám za za jeden večer a podotýkam nie 10 pohárov...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ohľadom toho varenia džemu alebo lekváru po uskladnení v mrazničke môžem povedať,že je to skutočne vynikajúca vec.
Ja som bola niekoľko rokov bez práce, ovocia bolo plno a nemala som na cukor, tak som ovocie zomlela ma mäsovom mlynčeku a strčila do mrazničky
, pokým sa mi ho podarilo kúpiť a skutočne nie je tam žiaden rozdiel v chuti
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veru,niet nad želírovacie prípravky.Tiež sa mi stalo že mi zákazníčka nepriniesla džem do zákuskov a ja som doma tiež žiaden nemala,ale mala som gelfix a kompót ktorý som rozmixovala,pridala gelfix,chvíľku povarila a mala som narýchlo uvarený džem.