reklama

Kapustnica s krájancami

Pridal/a dasa_ dňa 23. 03. 2019 - 15:08 - Recepty dasa_
Kapustnica s krájancami, Polievky, recept, dasa_

dasa_ | Kapustnica s krájancami


reklama

Toto bolo u nás cez zimu klasické sobotné jedlo.

Ingrediencie
1 kilogram údené mäso
1 liter šťava z kyslej kapusty
1 liter voda
Krájance:
300 gramov hrubá múka
100 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Je to v podstate vývar varený v kyslej kapustovej vode. Mäso je vhodné nejaké z kosťou - koleno, rebrá. Ideálne, keď je aspoň časť údená.

Príprava je jednoduchá - umyté mäso sa dá do hrnca, zaleje sa šťavou z kyslej kapusty, doplní vodou a varí sa na najmenšom plameni aspoň 1 a pol hodiny. Na konci treba skúsiť a prípadne dosoliť. Zvyčajne je ale ochutená priamo kyslá kapusta a mäso, ak je údené, už viac soli nepotrebuje.

Široké rezance, po našom krájance sa pripravujú z cesta, v ktorom nie sú vajíčka. Zmiesi sa najlepšie priamo na doske múka s vodou. Tú prilievame postupne tak, aby sme vytvorili dostatočne tvrdé cesto. Rozvaľkáme ho na plát, pomúčime. Nakrájame na pásiky široké asi 4 cm. pásy naskladáme na seba po cca 4-5 kusov a krájame rezance široké asi 1 cm.

Vyvárame v dostatočnom množstve slanej vody, potom rýchlo ochladíme. Kto chce, môže časť rezancov odložiť a podať po obede ako dezert na sladko :) stačí posypať makom, cukrom a pridať rozpustené maslo.

Mäso z kapustnice sa podáva ako druhý chod, u nás tradične so zemiakovo-cibuľovým  šalátom.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod, 45 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama