
Domáci je domáci...
500 | gramov | špaldová múka celozrnná hladká |
250 | gramov | hladká múka T-650 |
1⁄2 | hrnček | pšeničné otruby |
500 | millilitrov | voda |
2 | čajové lyžičky | soľ |
1 | čajová lyžička | rasca |
1 | čajová lyžička | ľanové semienka |
1 1⁄2 | decilitre | olej |
42 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
Pripravím si kvások z vlažnej vody, droždia, cukru, múky preosejem. Keď kvások vytečie z hrnčeka , pridám ho ku zmiešaným múkam, v ktorých je už soľ, rasca, ľanové semienka, otruby, olej, voda a vypracujem tuhšie cesto, podľa potreby pridám múku alebo vodu. Cesto na teple nechám kysnúť aspoň hodinu. Potom ho dám na trocha pomastenú olejom dosku.
Cesto rukami roztiahnem a spracujem do kruhu a preložím do pomúčenej ošatky, nechám ešte podkysnúť. Zatiaľ zohrejem rúru na 200 st., na spodok rúry dám hrnček s vodou.
Cesto z ošatky preklopím na plech s papierom. Pripravím si hrnček s vodou, trochou soli a oleja, pred vložením chleba do rúry ho potriem touto vodou.
Pečieme asi 20 min., potom znížim teplotu na 180 st., vyberiem hrnček s vodou. Potriem opäť chleba a dopečiem ešte asi 30 minút, kým nie je povrch pekne sfarbený.
Či je chlebík dobre uečený zistík keď od spodu naň zaklopem a v chlebíku dunííííí. Po upečení opäť potriem chleba vodou a nechám na mriežke priktytý utierou vychladnúť.




- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pekinské placky
Martuška 123 | Pekinské placky
Pekinské placky
Recept na výborný nedeľný obed z kuracích pŕs. Vďaka marináde so sojovou omáčkou budú ozaj výborné.
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
JarushkaD | Záviny bez kysnutia
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
Tento recept mám od mojej mamy, takže má určite viac ako 50 rokov. Je výborný. V ceste je droždie, ale netreba čakať na kysnutie. Cesto je výborné na záviny, rožky, šatôčky...