
Oľga Birošová | Strúhaný jablkový koláč s bielkovou penou
Pre milovníkov jablkových koláčikov poteší aj najnáročnejších. Hrnček som použila 200 ml.
Cesto: | ||
6 | kusov | žĺtok |
1 | hrnček | práškový cukor |
4 | hrnčeky | hladká múka |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana 16% |
250 | gramov | maslo |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Náplň: | ||
7 | kusov | jablká strúhané |
1⁄2 | kus | citrónová šťava |
1 | hrnček | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | škorica mletá |
1 | polievková lyžica | Solamyl |
1 | hrsť | strúhanka |
Bielkova pena : | ||
6 | kusov | biela špargľa |
1⁄2 | hrnček | kryštálový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | štipka | soľ |
Pripravíme si suroviny na cesto, múku preosejeme na strúhadle nastrúhame studené maslo pridáme zbytok surovín z ktorých vypracujeme hladké cesto zabalíme do potravinovej fólie odložíme do mrazničky stuhnúť, aby sa nám dobré strúhalo .
Jablká očistíme nastrúhame na strúhadle pridáme cukor, škoricu mletú, citrónovú šťavu dusíme asi 10 minút. V troche vody 70-100ml rozhabarkujeme škrobový prášok vlejeme uvaríme hustú jablkovú náplň, ktorú necháme vychladnúť.
Stuhnuté cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu časť cesta. Plech 25x30 cm vyložíme papierom nastrúhame väčšiu časť cesta. Rúru predhrejeme na 180 stupňov cesto predpečieme 8 minút. Za horúca posypeme strúhankou necháme mierne vychladnúť.
Na cesto rozotrieme pripravenú jablkovú náplň.
Bielky vyšľaháme so štipkou solí postupne pridáme vanilínový, kryštál cukor došľaháme do tuha. Bielkovu penu rozotrieme na jablkovú náplň uhladíme.
Na vrch nastrúhame zbytok cesta. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 45-50 minút do zlatista. Po upečení a vychladnutí pokrájame na rezy, kocky podľa seba. Dobrú chuť.

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty