
sedita321123 | Torta z kysnutého cesta
Netradičná torta z kysnutého cesta s náplňou maku, jabĺk a tvarohu.
Cesto: | ||
500 | gramov | múka pšeničná polohrubá |
300 | millilitrov | mlieko vlažné |
21 | gramov | droždie čerstvé |
1 | polievková lyžica | cukor kryštálový |
1 | kus | žĺtok |
štipka | soľ | |
štipka | citrónová kôra | |
Plnka makovo-jablková: | ||
150 | gramov | mak mletý |
1 | polievková lyžica | lekvár slivkový |
štipka | škorica mletá cejlónska | |
trocha | mlieko horúce | |
1 | čajová lyžička | maslo |
štipka | mletý vanilkový struk | |
2 | kusov | jablko |
Plnka tvarohová: | ||
100 | gramov | tvaroh mäkký hrudkovitý |
1 | balík | cukor vanilkový |
1 | čajová lyžička | malinový puding v prášku |
Na potretie: | ||
1 | kus | rozšľahané vajce |
Na posypanie pred pečením: | ||
mandľové lupienky | ||
Na posypenie po upečení: | ||
kokos strúhaný |
Cesto: Z vlažného mlieka, droždia, 1 ČL múky a 1 ČL cukru necháme vykysnúť kvások.
Všetky ostatné ingrediencie zmiešame v mise, pridáme kvások, zvyšné mlieko a vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
Plnka makovo-jablková: Mak zmiešame s lekvárom, pridáme maslo, vanilku, zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme nastrúhané jablká.
Plnka tvarohová: Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom a zahustíme čajovou lyžičkou malinového pudingu.
Ďalší postup: Vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 3 bochníky.
Jeden bochník rozvaľkáme na okrúhly plát veľkosti tortovej formy (priemer 28 cm) vyloženej papierom na pečenie a uložíme na dno.
Cesto natrieme makovo-jablkovou plnkou a zakryjeme druhým plátom vyvaľkaným z druhého bochníka.
Tretí bochník rozvaľkáme a povykrajujeme z neho cca 3 mm hrubé kolieska o priemere 4 cm.
Vyformujeme z nich ružičky a ostatné ozdoby, ktoré naplníme tvarohovou plnkou a rozložíme na vrchný plát cesta.
Tortu necháme podkysnúť cca 20 minút, potom vrch natrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými plátkami a dáme piecť.
Pečieme cca 35-40 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Ešte teplú, upečenú tortu posypeme strúhaným kokosom.

Necháme vychladnúť a pokrájame.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Slavka K
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Fotorecept na Cepelinai - zemiakové knedličky plnené mäsom. Sú podobné našim pirohom, no v litovskom štýle, sú sýte a výborné.
Kapustnica
Alica7
Kapustnica
Klasická domáca kapustnica s mäsom, klobásou a hríbami.