reklama

Tvarohovo-jablkový kysnutý koláč

Pridal/a Oľga Birošová dňa 27. 04. 2023 - 16:09 - Recepty Oľga Birošová
Tvarohovo-jablkový kysnutý koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová

Oľga Birošová


reklama

Tvarohová a jablková plnka výborná chuť k tomu kefír, ktorý sa pridáva do cesta dáva jemnosť koláčiku. 

Ingrediencie
Cesto:
400 gramov hladká múka špeciál
450 gramov polohrubá múka
1 balík droždie
250 millilitrov mlieko vlažné
200 millilitrov kefír
1 kus vajce
3 kusov žĺtok
80 gramov rozpustené maslo
1 čajová lyžička soľ
1 balík vanilínový cukor
2 čajové lyžičky cukor kryštálový
1 čajová lyžička prášok do pečiva
Plnka 1:
500 gramov jemný tvaroh
1 balík vanilkový puding
1 polievková lyžica kryštálový cukor
1 kus citrónová kôra
Plnka 2:
5 kusov jablká strúhané
  trocha kryštálový cukor
  trocha mletá škorica
Dokončenie:
  trocha práškový cukor
  trocha maslo
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Pripravíme suroviny na cesto a plnky. Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukor a múky, vsypeme sušené alebo čerstvé droždie. Rozdrobíme a necháme nakysnúť kvások.

Múku preosejeme, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor, prášok do pečiva a soľ, všetko premiešame. Pridáme kvások, vajíčko, žĺtky, rozpustené maslo, kefír ktorý trocha ohrejeme v teplej vode. Vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.

Jablká umyjeme, osušíme nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor, škoricu podľa seba  a premiešame.

Tvaroh, cukor, vanilínový cukor, vanilkový puding, kôru z citróna dáme do misy premiešame.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku rozdelíme na tri časti, z ktorých urobíme bochníky.

Jeden bochník cesta rozvaľkáme pomocou valčeka a prenesieme na maslom vymastený plech s rozmerom 30x40 cm. Rozotrieme tvarohovú plnku, rozložíme lyžicou pripravenú jablkovú plnku a  uhladíme.

Rozvaľkáme druhý bochník, preložíme na jablkovú plnku a zľahka pritlačíme. Necháme na teplom mieste nakysnúť pár minút.

Rúru predhrejeme na 190 stupňov, pred vložením do rúry potrieme cesto rozpusteným maslom. Pečieme 45 minút do zlatista.

Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom. Necháme vychladnúť pred podávaním pokrájame posypeme práškovým cukrom. 

Výnos
20 porcií
Celkový čas
1 hod, 35 minút
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Dzeny, Pi, 28. 04. 2023 - 08:53

To vyzerá výborne:) Koľko žĺtok treba? V ingredienciách je vajíčko+žĺtky. Stačia dva? 

Oľga Birošová, Pi, 28. 04. 2023 - 09:07

V surovinách 1 celé vajíčko a 3 žĺtky... Som rada že sa recept páči. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama