
Oľga Birošová
Tvarohová a jablková plnka výborná chuť k tomu kefír, ktorý sa pridáva do cesta dáva jemnosť koláčiku.
Cesto: | ||
400 | gramov | hladká múka špeciál |
450 | gramov | polohrubá múka |
1 | balík | droždie |
250 | millilitrov | mlieko vlažné |
200 | millilitrov | kefír |
1 | kus | vajce |
3 | kusov | žĺtok |
80 | gramov | rozpustené maslo |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | balík | vanilínový cukor |
2 | čajové lyžičky | cukor kryštálový |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
Plnka 1: | ||
500 | gramov | jemný tvaroh |
1 | balík | vanilkový puding |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
1 | kus | citrónová kôra |
Plnka 2: | ||
5 | kusov | jablká strúhané |
trocha | kryštálový cukor | |
trocha | mletá škorica | |
Dokončenie: | ||
trocha | práškový cukor | |
trocha | maslo |
Pripravíme suroviny na cesto a plnky. Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukor a múky, vsypeme sušené alebo čerstvé droždie. Rozdrobíme a necháme nakysnúť kvások.
Múku preosejeme, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor, prášok do pečiva a soľ, všetko premiešame. Pridáme kvások, vajíčko, žĺtky, rozpustené maslo, kefír ktorý trocha ohrejeme v teplej vode. Vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
Jablká umyjeme, osušíme nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor, škoricu podľa seba a premiešame.
Tvaroh, cukor, vanilínový cukor, vanilkový puding, kôru z citróna dáme do misy premiešame.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku rozdelíme na tri časti, z ktorých urobíme bochníky.
Jeden bochník cesta rozvaľkáme pomocou valčeka a prenesieme na maslom vymastený plech s rozmerom 30x40 cm. Rozotrieme tvarohovú plnku, rozložíme lyžicou pripravenú jablkovú plnku a uhladíme.
Rozvaľkáme druhý bochník, preložíme na jablkovú plnku a zľahka pritlačíme. Necháme na teplom mieste nakysnúť pár minút.
Rúru predhrejeme na 190 stupňov, pred vložením do rúry potrieme cesto rozpusteným maslom. Pečieme 45 minút do zlatista.
Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom. Necháme vychladnúť pred podávaním pokrájame posypeme práškovým cukrom.
V surovinách 1 celé vajíčko a 3 žĺtky... Som rada že sa recept páči.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To vyzerá výborne:) Koľko žĺtok treba? V ingredienciách je vajíčko+žĺtky. Stačia dva?