
Slavka K | Jednoduché škoricové osie hniezda s polevou
Chutné kysnuté škoricové koláče s polevou z mascarpone.
2 | hrnčeky | hladkú múku |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | hrnček | kryštálový cukor |
3⁄4 | hrnček | plnotučné mlieko |
3 | polievkové lyžice | maslo |
2 | čajové lyžičky | sušené droždie |
1 | kus | vajce |
Vypracujeme cesto. Múku, soľ a cukor premiešame vo veľkej mise. Odložíme bokom.
Zmiešame mlieko s maslom v miske. Na sporáku zohrievame zmes, kým sa maslo neroztopí a zmes nebude teplá na dotyk (asi 43 °C, nie viac). Prišľaháme suché droždie, kým sa nerozpustí.
Nalejeme zmes do "suchých" ingrediencií, pridáme vajce a miešame napr. drevenou vareškou. Môžeme použiť kuchynský mixér s lopatkovým nástavcom pri strednej rýchlosti. Miešame, kým sa nevytvorí vláčne cesto.
Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku. Pomúčenými rukami miesime cesto 3-5 minút. Mali by sme mať hladké cesto. Ak je cesto veľmi lepkavé, môžeme pridať ešte trochu múky. Vložíme do mierne vymastenej misy. Voľne prikryjeme a necháme cesto odpočívať asi 10 minút, kým si pripravíme suroviny na plnku.
Plnenie osích hniezd: Po 10 minútach cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 36 × 20 cm. Navrch natrieme zmäknuté maslo. Zmiešame škoricu a hnedý cukor. Posypeme ním celé cesto.
Cesto zrolujeme. Nakrájame na 10 až 12 rovnakých "valčekov" a poukladáme do jemne vymastenej okrúhlej tortovej formy , koláčovej formy alebo štvorcového pekáča.
Naplnené osie hniezda necháme kysnúť v relatívne teplom prostredí 60 – 90 minút alebo kým nezdvojnásobia svoj objem.
Keď osie hniezda zdvojnásobia svoju veľkosť, predhrejeme rúru na 190 °C. Pečieme 24–27 minút, alebo kým jemne nezhnednú. Ak si všimneme, že vrchy príliš rýchlo hnednú, prikryjeme papierom na pečenie a pokračujeme v pečení. Vyberieme po upečení z rúry a pri vytváraní polevy položíme na mriežku.
Poleva: V strednej miske pomocou ručného alebo kuchynského mixéra s lopatkovým alebo šľahacím nástavcom vyšľaháme 113 g mascarpone pri vysokej rýchlosti, kým nebude hladké a krémové. Pridáme 2 PL masla a šľaháme do hladka a spojíme. Môžeme pridať rozdrvené lyofilizované ovocie (jahody, mango, ananás,...) podľa chuti.
Potom zašľahame 2/3 hrnčeka kryštálového cukru a vanilky, kým sa nespoja. Pomocou noža alebo stierky na polevu rozotrieme polevu na teplé škoricové hniezda a ihneď podávame.
Dobrú chuť 😊

Slavka K
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty